“Beyaz tenli olmak cilt kanserinde risk faktörüdür”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım konuk olarak katıldı.

“Her gün daha iyiye gidiyoruz”

Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili öğrenci, hasta ve hasta yakınlarının gördükleri sorunları kendilerine iletmelerini isteyen Yıldırım, “E-mail ve telefon yoluyla ya da bizzat gelerek bize tespit ettikleri sorunları ulaştırabilirler. Böylece bizim göremediğimiz sorunlar da çözüme kavuşturulmuş olur. Bugüne kadar bu şekilde iletilen sorunları çözdük. Her gün daha iyiye gidiyoruz. İlimizi turizmde olduğu gibi sağlıkta da iyi bir duruma getirmek için çalışıyoruz. Onkoloji Hastanesi’nin temelini attık. Bu yıl içerisinde küçük binamız bitecek. Cihazların da alım sürecine başladık. Kanser hastalarının tüm tedavisini ilimizde yapmış olacağız. Onkoloji Hastanesi’nin yapımında emeği geçen başta Rektörümüz olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Bu hastanenin ilimize yapılması çok önemli” diye konuştu.

“Kötü beslenme ve hareketsiz yaşam kanser riskini arttırıyor”

Programda cilt kanseriyle ilgili bilgiler de veren Yıldırım, “Cilt kanserleri genelde genetiktir. Güneşe çok çıkılıp, korunulmuyorsa bu da cilt kanserleri açısından bir risktir. Eski insanlar güneşten çok korunurlardı. Güneşe karşı tedbirli olunması lazım. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak gereklidir. Kötü beslenme ve hareketsiz yaşam da kanser riskini arttırıyor. Bir de beyaz tenli olmak risk faktörüdür. Siyah tenliler biraz daha güneşe karşı korunaklıdır. Güneşin dik açıyla geldiği saatlerde mutlaka şapka, şemsiye gibi şeylerle korunarak çıkmamız sağlığımız açısından önemlidir. Yine güneşin dik açıyla geldiği saatlerde güneşlenmek de zararlıdır. Özellikle çocuklar daha da dikkatli olmalıdır. Çünkü çocukluk çağında güneş altında kalmak ileride kansere sebep olmaktadır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi