“Ameliyatların yüzde 90’ı laparoskopik yöntemle yapılıyor”

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ TIP Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezgin Yılmaz konuk olarak katıldı.

“İl dışından da yoğun olarak hasta müracaatları var”

Genel Cerrahi kliniğinde şu anda 7 öğretim üyesinin bulunduğunu belirten Yılmaz, “Hepsi de farklı alanlarda, ülkemizin önemli üniversitelerinde asistan ve uzmanlığını tamamlayıp üniversitemize gelmiş durumdalar. Şu anda büyük şehirlerde hangi ameliyatlar yapılıyorsa bizim Genel Cerrahi Ana Bilim Dalımızda da bu ameliyatlar aynı şekilde başarıyla yapılıyor. Pek çok ameliyat için il dışından da yoğun olarak hasta müracaatları var. Bu durum bizim hastalar nezdinde referans olarak kabul edildiğimizi gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Hastalar artık daha bilinçli”

Teknolojinin gelişmesiyle hastaların daha bilinçlendiğini belirten Yılmaz, “Hastalar eskisi gibi doktora başvururken bilgisiz gelmiyorlar. Önceden mutlaka araştırıp hastalıklarıyla ilgili bilgi sahibi olup öyle geliyorlar. Özellikle doktor tercihi için ya tanıdıklarının referansı oluyor ya da internetten uzun süre araştırıp gidecekleri doktora ulaşıyorlar. Ayrıca hastane çeşitliliği de artmış durumda. Bu oldukça pozitif bir durum” diye değerlendirmede bulundu.

“Sağlık sektörü teknolojideki gelişmelerin çok hızlı adapte edilebildiği bir alan”

Endoskopik laparoskopik cerrahinin son 30 yılın gelişmeleri olduğunu belirten Yılmaz, “Sağlık sektörü teknolojideki gelişmelerin çok hızlı adapte edilebildiği bir alan. Artık geleneksel olarak pek çok ameliyatı hastanın karnını boydan boya açmak yerine üç dört delik açarak yapabiliyoruz. Bugün yapılan ameliyatların yüzde 90’ı bu şekilde laparoskopik yöntemle yapılmaktadır” diye konuştu.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi