Afyon Devlet Hastanesinde 'Robotik Rehabilitasyon' Hizmeti Başladı

Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde "Robotik Rehabilitasyon" hizmetinin başladığı belirtildi.
 
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Halime Çevik, hastanede hizmete yeni giren birimle ilgili bilgiler verdi. Son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlandığını hatırlatan Dr. Çevik, robot teknolojisinin kullanıldığı alanlardan biri de rehabilitasyon olduğunu vurguladı. Kollarını veya bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar için çeşitli robot modellerinin üretildiğini ve tedavilerin bu sayede yapıldığını aktaran Dr. Çevik, "Yürüyemeyen hastalar için robotik yürüme sistemlerinde, hastanın gövde ağırlığı önceden yapılan muayene sonucunda askılar vasıtasıyla yukarı alınarak belirli oranda azaltılır. Ağırlığın ne kadar azaltılacağı hastanın hareket kabiliyetine göre belirlenir. Hastaya yürüme bandı üzerinde, bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla normal yürüyüş şekline benzer tarzda yürüme hareketi yaptırılır. Yürüme başladığında bacaklar doğal yürüme hareketi oluşturacak şekilde hareket ettirilirken, robot parçalar üzerindeki alıcılar vücudun harekete cevabını değerlendirerek bilgisayara aktarır. Bilgisayarda oluşturulan grafiksel veriler yardımıyla hastanın yürümenin hangi aşamasında olduğu ve ne düzeyde problem yaşadığı belirlenir" dedi.
 
TEDAVİDE SANAK GERÇEKLİKTE KULLANILIYOR
 
Dr. Çevik, robotlarla yapılan tedavi süreci ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:
 
"Hasta karşısındaki sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebilmektedir.
 
Sistemin en önemli avantajı, normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki merkezleri sürekli uyarmasıdır. Yürüyüş sırasında hastanın karşıdaki ekran üzerinde gördüğü avatarı yönlendirebilmesi, görsel motivasyon sağlamaktadır. Sanal gerçeklik ekranında hasta farklı ortamlarda yürüme hissi algıladığından tedavi boyunca hiç sıkılmadan yürüyüş egzersizlerini yapma olanağına kavuşmaktadır. Bu sayede kalça-bacak kaslarında uyarıcı etkiler sağlanmakta, hareketin kas ve sinir ağı iletimi ile beyinde plastisite (sinir hücrelerinde yenilenme) etkisi yaratılmaktadır. Beyinden gelen sinyal akışının yeniden kazanılmasına, beyin ve omuriliğin birlikte çalışmasına, hastalık veya yaralanma nedeniyle kesilen sinyal iletiminin yeniden oluşmasına yardım etmekte ve bu şekilde hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişmektedir.
 
Yürüme rehabilitasyonu, nörolojik rehabilitasyonda çok önemli bir yere sahiptir. Yürüme robotunun en çok kullanıldığı rahatsızlıkların başında inme'ye bağlı yarım felçler, omurilik felçleri, multipl skleroz, parkinson hastalığı ve ALS gibi dejeneratif hastalıklar gelir. Çocuklarda ise en çok kullanıldığı alan spastik felçlerdir. Robotik yürüme sistemi yatağa bağımlı ve yürüyemeyen hastada kasların yeniden güçlenmesine ve bacaklardaki kan dolaşımının yeniden sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Yürüme yeteneğini geri kazanan hastanın kemik yapısı güçlenerek kemik erimesi ve buna bağlı oluşabilecek kırık riski de azaltılmış olur. Hastayı erken ayağa kaldırma hareketsizliğe bağlı gelişebilecek yatak yarası, damar tıkanıklığı ve eklem kısıtlılığı gibi sorunların önlenmesini sağlamaktadır.
 
Robotik rehabilitasyon merkezimizde, Bama teknoloji Robogait Robotik Yürüme Sistemi ile hizmet verilmektedir."
 
Editör: Haber Merkezi