OZON TEDAVİSİ NEDİR  ?
 
Ozon tedavisi özellikle Rusya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkede uzun yıllardır yaygın olarak kullanılan tamamlayıcı bir destek tedavisidir. Ozon artık ülkemizde de yapılması Sağlık Bakanlığı tarafından kabul gören bir tedavi yöntemidir. Sağlık Bakanlığı ozon tedavisi yapılması önündeki engelleri kaldırmış ve uygulamasını belli esaslara bağlamıştır.

OZON TEDAVİSİ NERDE YAPILIR   ?  HANGİ DOKTORLAR YAPABİLİR  ?
Ozon tedavisi sadece Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalı , eğitim almış doktorlar tarafından ve  Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ünitelerde  yapılabilir. Sağlık Bakanlığı Hastaneler ve muayenehaneler için de ozon uygulaması yapmak için ruhsatlandırma işlemi yapılmış özel üniteler açma  zorunluluğu getirmiştir. Bunun dışındaki alanlarda ve sertifikasız doktorlar tarafından  ozon uygulaması yapmak yasaktır.
OZON TEDAVİ YÖNTEMLERİ NEDİR  ?
Ozon tedavisi birçok rahatsızlığın tedavisinde farklı uygulama yöntemleri ile kullanılan etkin bir tedavi yöntemidir. En yaygın kullanılan yöntem majör otohemoterapi denilen , kişiden alınan 200 ml kanın belli miktarda ozonla karıştırılıp tekrar vücuda verilmesi yöntemidir. Minor otohemoterapi denilen 3-5 ml kanın ozonlanarak kas içerisine verilme yöntemi de tedavide kullanılır. Lokal ozon injeksiyonu, Ozon sauna ile tüm vücuda ozon verilmesi , lokal torbalama ile ozon verilmesi gibi yöntemler de ozonlama için kullanılır.Rektal vey vadinal yoldan da ozon tedavisi yapılır.
Rus ekolü olarak adlandırılan serum içerisine düşük konsantrasyonda ozon verilmesi uygulaması da sık kullanılan bağışıklık sistemini aktive etmeye yönelik bir uygulamadır.
OZON NEDİR ?
Ozon üç oksijen atomundan oluşan  kimyasal bir bileşiktir (O₃). İki atomlu olan atmosferik oksijenin (O₂) çok yüksek enerji taşıyan biçimidir. Oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır.
OZON NASIL ETKİ EDER?
Tıbbi ozon uygulaması saf ozon ve oksijen  şeklinde hastaya uygulanır. Tedavi edilecek rahatsızlığa göre oksijen içerisindeki ozon konsantrasyonu doktor tarafından belirlenerek hastaya uygulanır. Bir çok hastalığın ortaya çıkmasında doku ve organların yetersiz oksijenlenmesinin rol oynadığı düşünülmektedir. Ozon bağışıklık sistemini aktive ederek ve oksijenlenmeyi artırarak tedavi eder.
OZON TEDAVİSİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR NEDİR ?
  • Dolaşım bozukluklarının tedavisi (damar hastalıkları)
  • Virüslerin neden olduğu hastalıklar (Hepatit B, C , Herpes)
  • Yara Tedavisi (mikrop kapmış, iyileşmesi zor yaralar ve yangılı durumlar)
  • Bacaklardaki açık ülserler (diyabetik ayak, iskemik ayak)
  • Barsak hastalıkları (Kolit, proktit)
  • Yanıklar, iltihaplı yaralar, mantar enfeksiyonları ve benzerleri
  • Romatizmal Hastalıklar (romatoid artrit,poliartritler)
  • Ciddi hastalıklarda (kanser) bağışıklık sistemini güçlendirmek ve diğer tedavilere yardımcı olarak
OZON TEDAVİSİNİN KANSER ÜZERİNE ETKİSİ NEDİR?
Ozon tedavisi kanser hastalarında yaygın olarak destekleyici tedavi olarak kullanılır. Ozon düşük dozlarda bağışıklık sistemini aktive eder. Ozon ayrıca kanser tedavisinde kullanılan ilaçların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için de kullanılan bir yöntemdir. Oksijenlenmeyi artırması , virüs mantar gibi patojenleri yok etmesi de kanser hastalarında başka bir kullanım amacıdır. Kanser hastalarında vücudumuz TNF adı verilen tümör nekrotize faktör salgılayarak tümör hücresini yok etmeye çalışılır. Ozonun TNF salgısını uyardığına dair yayınlar mevcuttur. Ozon Kanser tedavisinde kullanılabilecek yan etkisi olmayan güçlü bir destek tedavisidir.
KRONİK YORGUNLUKTA VE PERFORMANS ARTIŞINDA OZON KULLANIMI NASILDIR ?
İş hayatındaki stres, yoğun çalışma temposu , zihinsel ve bedensel yorgunluk ozon tedavisine çok iyi yanıt verir. Genel iyilik hali ile kişiler kendilerini yenilenmiş hissetmektedirler. Ozon fiziksel dayanıklılığı arttırmaktadır. Profesyonel sporcular ve kadınlar bu tedaviden yarar görmektedir.
YAŞLILARDA OZON FAYDALARI NEDİR ?
Yaşlı kişiler ozon tedavisine oldukça iyi yanıt verirler. Beyindeki dolaşım bozukluklarına bağlı  zihinsel ve fiziksel performansda azalma, unutkanlık, yürüme güçlüğü ve baş dönmesi gibi durumlarda yararlıdır. Yaşam kalitesini arttırmak için her türlü tedavide tamamlayıcı olarak kullanılabilmektedir. 
Ozon, oksijenin dokular tarafından daha iyi kullanılmasını sağlar.  Vücudun kendi antioksidanlarını ve serbest radikallere karşı savaşan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir. Birçok sistemde olumlu değişikliklere yol açar. Toksinlerin atılmasına yardımcı olarak kronik yorgunluğu giderir. Cilt ve saç kalitesini arttırarak saç dökülmesini azaltır. Hafızayı güçlendirir ve yaşlanmayı yavaşlatır.