ÖĞRENCİLERİNİN GEZİLERİ ÖNEMLİDİR

 

Okul dışı geziler Hazırlık gruplarının programlarında önemli bir yer tutuyor. Bilinçli olarak oluşturulmuş bir gezi programının çocuklarımıza salt teorik bilgilenme yerine yaşamın pratiği içinde öğrenme olanağı sağlaması açısından önemli olduğuna inanıyoruz. Ancak bu gezilerin ücretleri aşırı bir fiyatla olmamasına dikkat edilmelidir. Kişi başına 200/300 TL olan gezi ücretine kaç öğrenci katılabilir. Öğrencilerin böyle gezilere katılabilmesi için çok düşük bir ücret olmasıyla katılım daha çok olur. Çocuğunun böyle bir imkândan faydalanmasını elbette ki dar gelirli aileler de ister.

Yıllar önce Şakir Ünver İlköğretim Müdürlüğünün Çanakkale gezisini hatırladım. Müdür yardımcısı Bayram Yüksel başkanlığında iki okuldan oluşan öğrencilerimizi 3 otobüsle Çanakkale gezisine gidilmişti. Organize disiplinli uygun fiyatla çok güzel bir gezi olmuştu. İbrahim hoca bunu iki kez düzenledi öğrencilerinin yanında isteyen veliler de gidebildi. Çanakkale’de kafileye eşlik eden bir emekli tarih öğretmeninin güzel anlatımlarıyla Çanakkale adım adım gezerek bilgilendirildi. Ben Bombacı Mehmet Çavuşumuzun bana anlatılan hatıralarını yerinde görerek bu geziden sonra kaleme alarak yeni bir araştırma kitabımı öyle yazmıştım.

Son yıllarda yapılan alan gezileri çocukların tüm gelişim alanlarını desteklemektedir. “Okul öncesi eğitimde görsellik öğrenmeyi arttırıcı bir etkendir” felsefesi ile çocuklarımızın gözlem yapma, inceleme, merak duyma becerilerinin gelişmesi ve programımızda işlenilen konuyu içselleştirmeleri açısından yapılan sosyal aktivitelerin ve alan gezilerinin destekleyici nitelikte olmasına özen gösteriyoruz. Çocuğun çevresi ile iyi iletişim kurması, arkadaşları ile işbirliği yapması, grupla beraber çalışma, sorumluluğunu yerine getirme ve yaratıcılığın gelişmesi için bu tür geziler önemli birer fırsattır. Bir Dumlupınar zaferinin, bir Kocatepenin, Çanakkale zaferinin nasıl kazanıldığını yerinde incelemek öğrenciler için çok önemli değimlidir.

Özellikle tarihi değerlerimiz olan Çanakkale, Afyon, Dumlupınar, Anıtkabir Geziler çocukların yaparak yaşayarak öğrenmelerini destekler. Sonuç olarak çocukların yaşayarak öğrenmeleri bilgilerinin kalıcı olmasını sağlar.

Ben bugün 70 yaşını geçtim. On seneye kadar önce bize 110 KM olan Afyon koca tepeyi gezip görmemiştim. Elbette ki bizim öğrenciliğimiz zamanında okullarımızda böyle toplu geziler tertip edilmezdi. Bizler burnumuzun dibindeki koca tepeyi bile görmemiştik. Sadece kitaplarda okuduk. Dumlupınar’ı hiç görmedik. Anıtkabiri de Ankara’ya ailecek gittiğimizde görmek nasip oldu. Sağolsun İbrahim hocamızın tertip ettiği öğrenci gezilerinde ben bir gazeteci olarak katıldım onların gezilerini fotoğraflamış Dinar Haber Gazetesinde özel sayfa olarak yayınlatılmıştı. Yanımda da bir torunumu götürmüştüm diğer torunlarım küçüktü küçüklüğü bahaneydi çünkü bütçem hepsine yetmiyordu. Bu gezi sayesinde o yıllarda yaşım altmışı geçmişti ilk defa dibimizdeki koca tepeyi böyle görmüştüm. Dumlupınarıda o zaman gövrdüm. Çocuklarda o zaman görmüştü. Onlar gibi bende çok sevinmiştim. Daha sonra düzenlenen Çanakkale gezilerine iki sefer katılmıştım. Bu gezilere günübirlik gitmiştik. Çok ucuz bir gezi yapılmış birçok öğrenci katılmıştı.

Son yıllarda yapılan yemekli ve otel yatılı gezilerin fiyatları dar gelirli ailelerin boynunu büküyor ve çocukları böyle gezilerden mahrum oluyor. Geçtiğimiz haftalarda Isparta’da çok sayıda öğrencinin Çanakkale’ye ücretsiz gezi düzenlemesi yapıldığını Kanal 32 den duymuştum ve hayran olmuştum.

Dumlupınar, Kocatepe, Çanakkale, Anıtkabir gibi önemli tarihi değerlerimiz için yapılacak Öğrenci gezileri Çocukların yaşayarak öğrenmeleri bilgilerinin kalıcı olmasını sağlar. Alan gezileri çocukların tüm gelişim alanlarını desteklemektedir. Çocuklar gezilerde gözlem yapma, inceleme, merak duygularını giderme gibi fırsatlar bularak bilişsel gelişimle ilgili kavramları kazanmaktadırlar. Çocuğun çevresi ile iyi iletişim kurması, arkadaşları ile işbirliği yapması, grupla beraber çalışma, sorumluluğunu yerine getirme ve yaratıcılığın gelişmesi içinde bu tür geziler önemli fırsattır. Geziler çocukların yaparak yaşayarak öğrenmelerini sağlar. Çocukların yaşayarak öğrenmeleri bilgilerinin kalıcı olmasını sağlar. Hele ki günümüzde bir çok öğrencimizde dijital fotoğraf makineleri veya cep telefonları var ki gezilerinin fotoğraflarını çekerek büyük bir hatırayı kaydetmiş olacaklardır.

Çocukların ilgisini çekecek yöresel, kültürel, mesleki ve güncel önem taşıyan her mekân çocuk için doğal öğrenme alanıdır. Bu alanlar; tarihi binalar, müzeler, fabrikalar, matbaalar, hastane, postane, fırın, market, sanat galerisi, tiyatro eserleri, çocuk filmleri, resim ve fotoğraf sergileri vb gibi etkinlikler olabilir. Gezilerin sonrasında okulda ziyaret edilen yerler hakkında fikir alışverişi yapılır, geziler hakkında çocukların yorumları alınır. 

Alan gezileri yalnızca fen çalışmaları kapsamında düşünülmez. Çocukları araştırma yapma, problem çözme ve olayı yerinde gözlemleme yolu ile doğrudan öğrenme gereksinimlerini karşılamak amacıyla çeşitli çevre gezileri de yapılmalıdır.

 

Alan ve çevre gezileri çocuklara doğayla ilgili bilgiler sunmak için mükemmel bir olanaktır. Çocuklarla beraber çevre gezilerine çıkılarak doğayla iç içe olmaları ve gözlem yapmaları sağlanmalıdır. Bu geziler için öncelikle sponsor bulunmalı belediyenin katkılarıyla veya işadamlarımızın katkılarıyla dar gelirli aile çocukları için gezilerin düzenlenmesi halinde umarım öğrencileri çok mutlu edecektir. Zararı yok durumları iyi olan aileler içinde yemekli otelli geziler ayrıca yapılsın ancak sponsorlu gezilere öncelik verilmesini okul idarecilerimizin bir defa daha düşünmelerini rica ediyorum. Saygılarımla…