MEKANİK KIYMA NASIL YAPILIYOR?

Son günlerde gıda güvenliği ile ilgili denetimler sonucunda sıkça rastlanan ‘mekanik kıyma’ sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor.

Mekanik kıyma; tavuk derisi, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan yerlerin çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesi ile elde ediliyor.

Ülkemizde kullanımı yasak olan, kasaptan, marketten alınamayan mekanik kıyma ucuz fiyata satılan sucuk, salam, sosis, döner, kebap, pide, lahmacun gibi ürünlerle midemize giriyor.

Düzgün olarak hazırlanmış kıymanın kilogram fiyatı 28 ile 32TL arasında değişirken, bazı firmaların ürünlerinde kullandığı mekanik kıymanın kilosu 1-2 liraya kaçak olarak sahte imalatçılara satılıyor.

Tavuk kesimi yapan büyük firmalar, yem fabrikaları ve ihracat için mekanik kıymayı üretiyor.

Ancak, imalata şarta bağlı mekanik kıyma imal eden bu firmalar, yurt içindeki bayilerin satışını kontrol etmediğinden mekanik kıyma, art niyetli gıda imalatçılarının eline geçiyor.

Afyon’da günlük ortalama 30-40 ton civarında mekanik kıyma kullanılıyor ve kıyma, maalesef sucuk imalatında kullanılıyor.

Marka şehir olacak şehirde sahte sucuk!

Mekanik kıyma satıcıları işin kolayını bulmuş: vergi kaydı olmayan şahıslar üzerine fatura kesiyor.

Fatura kesen alıcı, ne ihracatçı ne de yem fabrikası sahibi!

Kontrol mekanizması çalışmadığı için alış-satış da, sorun çıkmıyor.

Sucuk imalatında veya gıda kontrolünde alınan numunede çıkarsa 13.150 lira ceza yazılıyor ve bakanlık listesinde teşhir ediliyor.

Hayvan yemi olarak imalatına izin verilen ancak sucuk yapılarak insanlara yedirilen ve birçok hastalığa sebep olan mekanik kıymanın kullanılmasının önüne geçilemiyor.

Afyon’da OSB’de Erdinç isimli birinin mekanik kıyma imal ettiği biliniyor. Artık malzemeyi de, Afyon’dan temin ettiği söyleniyor.

Barış A.- Hasan D.- Mustafa Y. -Abdurrahman O. gibi 10’dan fazla  kişinin mekanik kıyma tedarikçisi olduğu, bunların naylon isimler üzerinden fatura oyunları yaptıkları iddia ediliyor.

K.Et adıyla kesilen fatura tedarikçilerinin ise, Mehmet Ö. İle Serkan Ç’nin, marka olmuş büyük bir firmaya 1000 tondan fazla fatura kestikleri-tedarik ettikleri ifade edliyor..

Mekanik Kıyma ve K.Et nasıl yapılıyor işte seyredin ve kararı siz verin.