Fotoğraflarla Sandıklı 3. cildi tamamlanıyor, Sırada Yunus Emre kitabı var
Sandıklı Yerel araştırmacılarından Osman Seyman, Ali Osman Karakuş, Ali Özeski ve Halk Eğitimi Müdürü Mehmet Aycan tarafından oluşturulan komisyon Fotoğraflarla Sandıklı isimli albüm hazırlıklarının son aşamasına geldi.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan komisyon Başkanı Osman Seyman şunları söyledi;
2009 yılında ilçemizin tarihi, kültürel ve turistik özelliklerinin ortaya çıkartılması, tanıtılması ve kültürümüze kazandırılması için çalışmalara başladık. Ben ve komisyondaki arkadaşlarımız hiçbir karşılık beklemeden güzel çalışmalar yaptık. İlk olarak Geçmiş Zaman Olur ki Fotoğraflarla Sandıklı isimli kitabın 1. Cildini 2009 yılında tamamladı. Hemen ardından aynı serinin ikinci cildini tamamladık.
Gün Olur Asra Bedel isimli çalışmamız ise Sandıklı Belediyesi Yayını olarak kültürümüze kazandırıldı. Tabiki bu arada komisyon üyesi arkadaşlarımızın kendi çalışmalarından oluşan onun üzerinde kitap çalışması da kültürümüze kazandırıldı.
SANDIKLIDA TARİHİN AYAK İZLERİ
Bugün geldiğimiz aşamada fotoğraflarla Sandıklı isimli serinin son cildi olan çalışmamızın da sonlarına yaklaştık. Son ciltte günümüz Sandıklı’sına yer verdik. Tamamen tanıtıma yönelik olan eserde Sandıklı Şehir merkezi, cadde ve sokaklar, mimari yapılar, türbeler, Hüdai Kaplıcaları, Akdağ ve Kumalar, Sandıklı yemekleri, yöresel kıyafetler, gelenekler, tarihi yapılar, spor, anıtlar gibi pek çok konuyu geniş olarak inceledik. Sandıklı’da tarihin ayak izlerini ortaya çıkarmaya çalıştık. Amacımız Sandıklımızın bütün güzellikleriyle ön plana çıkartılması ve tanıtılmasıdır. Albüm tamamlandığında sizlerin bile burası Sandıklı mı? Diye kendinize soracağınıza inandığımız bir çalışma oldu. Son cildin çalışmalarına iki yıl önce başladık. İnce dokuyup sık eledik. Böylece güzel bir eser çıktığına inanıyoruz.” Dedi.
Fotoğraflarla Sandıklı isimli albüm, yapılacak son düzenlemelerden sonra baskıya gidecek.
YUNUS EMRE ÇALIŞMALARINA DA BAŞLADIK
Fotoğraf albümü çalışmasından sonra Yunus Emre üzerine çalışma yapacaklarını belirten komisyon üyesi Ali Osman Karakuş ise şunları söyledi; “Uzun ve yorucu bir çalışmadan sonra fotoğraf albümü çalışmasının sonlarına geldik. Bundan sonra ki çalışmamız ise Yunus Emre üzerine olacak. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantıda çalışmalarımızın planlarını yaptık. Komisyon üyelerimizi fazlalaştırdık. Yerel Araştırmacı arkadaşlarım Osman Seyman, Ali Özeski’nin yanı sıra Dr. Muharrem Bayar gibi birkaç akademisyen arkadaşımızda bu komisyonda yer alacak. Bütün yönleriyle Yunus Emre’yi ortaya koymaya çalışacağız. Yunus Emre’nin hayatı, kişiliği, yaşadığı çağ ve çağdaşları, Yunus Emre’yi Sandıklı’ya getiren sebepler, Vakıf, zaviye kayıtları, Padişah fermanları, Yunus Emre Divanları gibi konularda yüzlerce arşiv belgelerini topladık. Yunus Emre’nin mürşit zinciri üzerinde duracağız. Çünkü Yunus Emre’nin mürşit seceresi Sandıklı’dan başka hiçbir yerde tamamlanmıyor. Yunus Emre’nin şiirlerinde bahsettiği kişilerinde Sandıklı ve çevresinde bulunması bir tesadüf değildir. Bunlarla da ilgili geniş bilgilere yer vereceğiz. Özellikle Yunus Emre’nin türbe ve makamı bulunan diğer il ve ilçelerimizde karşılaştırmalı incelemeler yaparak Yunus Emre’yi daha iyi tanımaya çalışacağız. Bu çalışmanın Yunus Emre konusunda en ciddi çalışma olacağına inanıyoruz. Kitap çalışmasını büyük boy olarak düşünüyoruz. Yaklaşık olarak 350-400 sayfalık bir çalışma olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah diğer projelerimiz gibi bunu da anlımızın akıyla tamamlamak nasip olur.“ dedi.
 Gönüllü araştırmacılardan oluşan komisyon üyeleri yaptıkları bütün çalışmalardan herhangi bir ücret almıyor. Komisyon başkanı Osman Seyman, “Doğup büyüdüğümüz, ekmeğini yediğimiz memleketimize bizde elimizden geldiği kadar hizmet etmeye çalışyoruz” diyor.
 
 
Editör: Haber Merkezi