Emirdağ’da “Hoca Ahmet Yesevi” anıldı
 
 
-HOCA AHMET YESEVİ'NİN TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ
-EMİRDAĞ BELEDİYE BAŞKANI UĞUR SERDAR KARGIN:
" BÜYÜK BİR ALLAH DOSTU, BÜYÜK BİR EVLİYA, BÜYÜK BİR VELİ'DİR"
-AKÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. CÜNEYT AKIN:
"TÜRK-İSLAM DÜNYASI HOŞGÖRÜ İLE YAŞAMAYI ONDANÖĞRENDİ"
 
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde 2017 yılının ilk konferansı, Hoca Ahmet Yesevi ve Türk İslam Kültürüne Etkileri oldu.
Emirdağ Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen konferansa, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Akın konuşmacı olarak katıldı.
Emirdağ Belediyesi, Turan Kültür Derneği, Türk Eğitim-Sen ve Diyanet Vakfı-Sen tarafından ortaklaşa düzenlenen konferansa Emirdağlıların ilgisi büyük oldu.
 
ÖMRÜMÜZÜN HER YILI HOCA AHMET YESEVİ YILI OLSUN
 
Açılışta bir konuşma yapan Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk-İslam Kültürüne olan etkilerinin bir saatlik bir programda anlatılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Sadece 2016 yılının değil ömrümüzün her yılının Hoca Ahmet Yesevi Yılı olmasını diliyorum" dedi.
Hoca Ahmet Yesevi'nin, her ne kadar şairlik iddiası olmasa da duygu ve fikirlerini kendinden sonrakileri, mazlum hikmet tarzıyla gaye edindiği belirten Başkan Kargın, "Yüksek bir Peygamber sevgisiyle donanmış bir insan olduğu için de emeli peygamber efendimiz kadar yaşamak, ancak Allah ona daha çok uzun ömür vermiş. Peygamber efendimizin 63 yıllık hayatını örnek almış sonrasında da yer altına hücre kazdırılmış ve ömrünün kalan kısmını da gün yüzü, güneş yüzü görmeden bu şekilde geçirmiş büyük bir İslam mütefekkiridir. Büyük bir Allah dostu, büyük bir Evliya, büyük bir Veli olarak Hoca Ahmet Yesevi'yi anıyoruz" dedi.
Hoca Ahmet Yesevi'nin Nakşibendilik ve Bektaşilik tarikatlarının da fikir babası olduğunu ifade eden Başkan Kargın, Hacı Bektaş'ların, Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Tabduk Emre'nin ilham kaynağı olan Hoca Ahmet Yesevi'yi, tasavvufta yaptıklarını, şimdiki meshevilik ve onun akabindeki kollarda Nakşibendilik ve Bektaşilik tarikatlarının da fikir babalığını yapmış büyük bir Evliya'dan söz ediyoruz. Her ne kadar 2016 yılı Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan edilmiş olsa da ömrümüzün her yılının Hoca Ahmet Yesevi yılı olarak devam etmesini diliyorum" diye konuştu.
 
"TÜRK İSLAM KÜLTÜRÜNÜN EN ÖNEMLİ FİGÜRÜDÜR"
 
Turan Kültür Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Yusuf Nar ise konuşmasında bombaların patladığı, insanların acımasızca katledildiği bir dünyada Hoca Ahmet Yesevi'ye ve onun kültürüne ne kadar ihtiyaç duyulduğunun ortada olduğunun altını çizdi.
Nar, "Hoca Ahmet Yesevi, Emevi zulmüne, Arap sömürgesine karşı, Türklerin Müslüman olmasını sağlayan en önemli düşünür olarak, Türk-İslam Kültürünün en önemli figürüdür" dedi.
 
YESEVİ SAYESİNDE MEZHEP ÇATIŞMALARI OLMUYOR
 
Konuşmasına Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşantısından örnekler vererek başlayan AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Akın, günümüz Anadolusunda meshep çatışmalarının olmamasının sebebinin Hoca Ahmet yesevi tarafından başlatılan hoşgörü olduğunu ifade etti.
Hoca Ahmet Yesevi'nin, Orta Asya Türklerinin İslamiyeti kabul edip içlerine sindirmelerinde çok büyük rol oynadığına işaret eden Doç Dr. Akın, "Her ne kadar Türkler Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşadığı yıllardan önce Müslüman olmuş, İslamiyeti kabul etse de Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşadığı yıllarda bir çok Türk Müslüman değildi. Hatta Müslüman olan Türkler ile Müslüman olmayan Türkler arasında kıyasıya savaşlar oluyor, Müslüman olan Türkler, Müslüman olmayan Türkleri kafir olarak görüyorlardı. Hoca Ahmet Yesevi ile Türk-İslam dünyası hoşgörü ile yaşamayı öğrendi. İşte bu nedenledir ki günümüzde bile Anadolu'da mezhep çatışmaları olmamaktadır. Şu anda bunu belki göremeyebiliriz ancak kronolojik tarihle baktığımızda Hoca Ahmet Yesevi'nin bize ne kadar büyük bir iyilik yaptığını anlarız" diye konuştu.
Doç. Dr. Akın, Hoca Ahmet Yesevi'nin yetiştirdiği binlerce alimin Balkanlara kadar giderek, Türk-İslam alemine hizmet ettiğini de sözlerine ekledi.
Emirdağlıların yoğun ilgi gösterdiği Hoca Ahmet Yesevi ve Türk-İslam Kültürüne etkileri konulu konferans sonrası, Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, günün anısına Turan Kültür Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Yusuf Nar ile AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Akın'a çiçek ve plaket takdim etti.
 
 
Editör: Haber Merkezi