Emirdağ Amorium Açık Hava Müzesi İle Göç-Medeniyet Müzesine Start Verdi
Emirdağ’da İstanbul’da sonra ikinci büyük tarihi kentin kazı çalışmaları devam ederken Emirdağlılar, Amorium Antik Kentin Açık Hava Müzesi olarak kazandırılması ve kazı eserlerininde yer aldığı Göç ve Medeniyetler Müzesi için etkinliklerini hızlandırdı.
Emirdağ Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı,Davulga Belediye Başkanlığı,Emirdağ Kültür ve Eğitim Vakfı, Uluslar arası Amorium Kültür Evi birlikte ilk kez Emirdağ da tarihe bisikletle yolculuk yapıldı.
Emirdağ 13 km mesafede bulunan İstanbul’dan sonra en büyük tarihi kentin izlerini yeryüzüne çıkması için Anadolu Üniversitesi’ne kazının geçmesiyle birlikte hız verildi.Bu amaçla ortak bir platformla Emirdağlılar ilk kez ilçede tarihe yolculuk adıyla Eskişehirli ve Afyonkarahisarlı milli bisikletçiler ile pedal çevrildi.
Emirdağ ilçe merkezinde toplanan bisikletçiler mini bir şehir turunun ardından Emirdağ Kültür parktan verilen start ile 13 km’lik mesafeyi yirmi dakikada katederek ilk kez tarihi Amorium kentine ulaşmanın mutluluğu yaşandı.
Emirdağ Kaymakamı Akın Ağca, Emirdağın tarihinde beşiğinde bir ilçe olması, medeniyetler Emirdağ topraklarında buluşması ilçe için bir önem taşıdığını belirterek,’ Antik kent kazı çalışmalarının hızlandırılması ve kentin turizme kazandırılmasını arzu ediyoruz’dedi.
Yaklaşık 75 sporcunun iştiraki ile ilk kez gerçekleşen Amorium Bisiklet turunun ev sahipliğini yapan Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, ilçede bu tür etkinlikleri bundan sonra sık sık gerçekleştireceklerini söyleyerek, ‘Eskişehir ve Afyonkarahisarlı Bisikletçilerimizin Emirdağ için birlik içerisinde göstermiş oldukları davranışı bizimde bundan sonra bu etkinliklerin üzerine katarak devam etmemize öncü oldukları içinde sporculara teşekkür ediyorum’ dedi.
Kazı Başkanı Doç Dr Zeliha Gökalp Demiral,’ bu tür etkinliklerle bizim sorumluluğuz daha da artmıştır, ilçe halkı yılların özlemi ile antik kentin ören yerine dönüştürülmesi arzu ediyor, biz üzerimize düşen her şeyi yapıcağız ‘derken Davulga Belediye Başkanı Salih Gündoğan, ‘Artık Emirdağ’da önümüzdeki yıllarda turist görmeyi planlıyoruz’ dedi.
 
 Amorium Açık Hava Müzesi ve Göç Medeniyet Müzelerinin artık Emirdağ’a kazandırılmasının zamanı olduğunu belirten Emirdağlılar Kültür Eğitim Vakfı yönetim kurulu başkanı Dr. Orhan Özkır, ‘Her Emirdağlı bundan sonraki dönemlerde gelecek nesillerin biraya gelerek üreten ve Avrupa da büyük bir pazarı olan Emirdağ’ını var etmek için çaba sarf edeceğini söyledi
Afyonkarahisar Bisiklet İl Temsilcisi Tevfik Raşitoğlu, Eskişehir Esbike Temsilcisi katıldığı etkinlikte Eskişehir ekibinden Gökay Konuk varış çizgisine ulaşarak Amorium Antik Kente bisikleti ile ayak basan sporcu oldu. Minik hediyelerin verildiği etkinlikte sporculara kazı alanı hakkında bilgi verildikten sonra Uluslar arası nitelikte Amorium Bisiklet Yarışı yapılacağı Mayıs 2015 tarihinde sporcularla görüşülmek üzere vedalaşıldı.
EMİRDAĞLILAR EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI                                                                                      
 Ayrıntılı bilgi için:
Orta Mah.İsa Çelebi Sk. No :14 Odunpazarı / ESKİŞEHİR                                                                    
e-posta: [email protected] internet adresi: www.amoriumkulturevi.org                                           
 







































































Editör: Haber Merkezi