Emir Kır, Belçika'da Saint-Josse Belediye Başkanı oldu 
 
TRT Türk, yurtdışında yaşayan Türklerin başarı öykülerinin anlatıldığı Benim Hikayem'de bu hafta Afyon Emirdağ'da doğup, Brüksel'de Belediye Başkanı olan Emir Kır'ın sıra dışı öyküsünü ekranlara getirdi.
 
Afyon Emirdağlı bir ailenin çocuğu olan Emir Kır, 1968 yılında Belçika'da dünyaya geldi. Brüksel Serbest Üniversitesi'nde siyaset okuduktan sonra 2000'de Saint Josse Belediyesi'nde Başkan Yardımcısı oldu. Milletvekilliği için aday olarak, 2004'te Türk kökenli bir Bakan olarak Hükümet'e girme başarısını gösterdi. 2012'de Saint-Josse Belediye Başkanlığı'na seçildi.
 
Onun hikayesi babasının 65'de Belçika'ya maden ocaklarında çalışmak için gelmesiyle başladı. Babası başlangıçta biraz para kazanıp dönme düşüncesindeyken, 2-3 yıl geçtikten sonra eşini ve iki büyük oğlunu da getirmeye karar verdi. Bundan üç yıl sonra dünyaya gelen Emir Kır, çok başarılı geçen orta ve lise eğitiminden sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde üniversite eğitimini gördü. Belçika'daki yabancı göçmen gruplara elini uzattığı için Sosyalist Parti'yi seçti.
 
Siyasete girmesi ise tesadüflerle gelişti. Belediyelerinde kadrolar eskimiş, emekliliğe ayrılanlar olmuştu.  2000 yılında katıldığı belediye seçimlerinde ikinci en yüksek oyu alıp belediye yönetimine girdi. Halkın ve partisinin desteğini alarak hep önemli görevlerde bulundu.
 
2000 yılında engellemeye çalışanlara rağmen, Belediye Başkan Yardımcısı oldu. Kökeninden ve dininden dolayı negatif yaklaşımlarla karşılaştı ama asla yılmadı. 2004 bölge seçimlerinde Bakan seçilme başarısını gösterdi. Beş yıl boyunca Kültür ve Spor Bakanı olarak görev yaptı. Bu görevin ardından tekrar seçimlere katılarak, tekrar bakan oldu.
 
İlk Türk asıllı Bakan unvanından sonra, kendisi gibi göçmenlere daha iyi hizmet verebilmek için Belediye Başkanı oldu. Özellikle ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarını spora teşvik eden projeleriyle büyük beğeni topladı. Böylece çocukları sokak çetelerinden ve kötü alışkanlıklardan kurtardı. İşini ve vatandaşa hizmet etmeyi sevmesi, dürüstlüğü, topluma faydalı projeleriyle tanındı.
 
Bütün farklılıkları bir araya getirip bunun bir zenginlik olduğunu anlatıp, hoşgörüyü herkese aşıladı. "Farklılık bir zenginliktir ve herkesi daha iyi tanımamız gerekir" mesajıyla Latin Amerika'dan Afrika'dan Türkiye'den bir çok Avrupa ülkelerinden gelen temsilciler oldu, onlar kendi kültürlerini anlatma fırsatı oldu. Türklerin Belçika'ya gelişinin 50. Yılının kutlanacağı gelecek yıl için de pek çok proje üzerinde çalışıyor.
 
TRT Türk'ün ilgiyle izlenen programı "Benim Hikayem", her hafta Perşembe günleri saat 22.00'de ekranlara geliyor.
Editör: Haber Merkezi