BAYKAL, EMİRDAĞ’DA..
CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal, kendisiyle ilgili görüntülerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla servis yapıldığı iddiasına yönelik ses kaydı hakkında açıklama yaptı. Konunun örtbas edilebilecek, görmezden gelinebilecek ya da sıradan suçlamalarla inkar edilebilecek bir konu olmadığını vurgulayan Baykal, “Ortaya atılan bu iddialar hukukun, vicdanın, mantığın izah etmesi mümkün olmayan bir davranıştır. Bu tablo ile ilgili bu aşamada benim bir şey, yorum yapmam uygun olmayacaktır. Ben bu konuda resmi değerlendirmeleri bekliyorum. Umarım derhal en kısa zamanda bu konuda bir açıklamayı duyma imkanım sağlanır.” dedi.
Seçim gezileri kapsamında Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde halka seslenen Deniz Baykal, konuşma sonrasında basının sorularını cevapladı. Internete düşen bir ses kaydında Başbakan’ın kasetlerin yayınlanması talimatını verdiği iddiaları hakkında ne düşündüğü sorulan Baykal, “Bu yepyeni bir tablodur. Vahim bir kırılmadır. Bunun resmi çevreler tarafından en kısa zamanda izah edilmesini bekliyorum. Elbette bu manzara karşısında gerekenleri yapacağız. Olay öyle anlaşılıyor ki bu, Türkiye’de bir hukuk, demokrasi ve siyasal ahlak sorunudur. Kamuoyumuzun bu konuyu en kısa zamanda aydınlatacak ilgiyi ve dikkati sergilemesi gerekiyor. Bu konu örtbas edilebilecek görmezden gelinebilecek ya da sıradan suçlamalarla inkar edilebilecek bir konu değildir. Bunun derhal aydınlığa kavuşturulması gerekiyor. Gereğinin yapılması gerekiyor.” diye konuştu.
‘Bunun gereğini kim yapacak? Böyle bir yargı var mı?’ sorusuna ise Baykal, “Böyle olaylarla ilgili gereğini kendileri yaparlar. Şu anda yani bu olayların aydınlığa kavuşturulmasıdır. Ortada bir açıklama var. Bir iddia var. Bu konuda olayın muhatabı ne düşünüyor onu anlamamız lazımdır. Ne diyor? Bekleyip görelim duyalım bir. Dediğim gibi bu konu örtbas edilebilir, görmezlikten gelinebilir bir olay değildir. Vahim bir kırılmadır. Çok büyük bir olaydır, böyle bir olay eğer gerçeği yansıtıyorsa bunu gerçekleştiren insanların aynaya bakma, benim yüzüme bakma hakları yok demektir.” ifadelerini kullandı.
Bunu gerçekleştiren insanların hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Baykal, “Öncelikle bütün bunları değerlendirmeden önce görmemiz gerekiyor. Böylesine bir büyük şeytani bir senaryo gerçekten uygulanmış mıdır? Bunu anlamak ihtiyacı içindeyim.” diye sözlerine devam etti.
“KENDI ADIMA ISTIYOR DEĞILIM”
“Bunu bilmenizi isterim kendi adıma istiyor değilim. Türkiye’nin bunu anlaması çözmesi ve bunun hesabını sorması gerekiyor” diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani bu Türkiye’de hukukun meselesidir. Demokrasinin meselesidir, siyasetin meselesidir. Ahlakın meselesidir. Bunların gereği mutlaka yapılmalıdır. Önce ben, ortada bir iddia var, muhatabının açıklama yapması gerekiyor. Görelim, ondan sonra gereğini yapacağız. Tabiî ki gerekeni nasıl yaparız? Gerekeni Türkiye’de ve dünyada hukukta ve siyasette bütün olanakları kullanarak hep beraber yaparız. Ama şimdi bu iddiaların muhatabının konuşmasını bekliyoruz. Derhal konuşmalıdır, derhal bir açıklama yapmalıdır. Artık bu işini sonuna gelindiği anlaşılıyor. Bu Türkiye’de yaşanan olayların tümümün iç yüzünü anlamamıza yardımcı olacak, Türkiye’de tezgâhlanan kirli oyunların nereden nasıl kaynaklandığını ortaya koyacak çok büyük bir çıkış noktasıdır. Onu bu anlayışla önemle değerlendirmemiz gerekiyor.”
önce bu senaryonun kim tarafından tanzim edildiğini, kimin talimatıyla bunun yapıldığının ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Baykal, “Hangi hesapla yapılmıştır ve bunu yapmanın siyasi ahlaki ve hukuku anlamı nedir? Türkiye’nin bunu görmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan’ın sürekli ‘bu kaset olaylarının arkasında paralel devlet var’ iddiası dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine Baykal, bu iddianın aydınlatılmasının çok şeyin ortaya çıkmasına vesile olacağını, pek çok iddianın buradan yola çıkarak aydınlatılabileceğini söyledi.
Editör: Haber Merkezi