Başkan Kargın’ın işlemleri mevzuata uygun bulundu

Eski Başkan Pala’nın, Emirdağ Belediyesi ve Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın hakkında İçişleri Bakanlığı’na yaptığı suç duyurusunun ardından yapılan denetim tamamlandı. Kontrolör, Emirdağ Belediyesi’nin denetlenen uygulamalarını mevzuata uygun buldu.

Emirdağ Belediyesi’ne gönderilen raporda Kargın’ın uygulamalarından övgü ile söz ediliyor 2009-2014 döneminde AK Parti’den Emirdağ Belediye Başkanı seçilen ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde seçimleri kaybeden Cengiz Pala’nın, MHP’den başkan seçilen Uğur Serdar Kargın hakkında İçişleri Bakanlığına yaptığı şikayet üzerine yapılan denetim tamamlandı. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörü’nün Emirdağ Belediyesi’nde yaptığı incelemede, Kargın’ın uygulamaları yasal mevzuat çerçevesinde bulundu. Birçok yerinde, Uğur Serdar Kargın’ın başında bulunduğu Emirdağ Belediyesi’nin uygulamalarından övgü ile söz edilen bir rapora Kurtuluş Gazetesi ulaştı. Bakanlık Kontrolörü,  tespit ettiği bulguları, hazırladığı ‘Ön İnceleme Raporu’ ile Emirdağ Belediyesi’ne gönderdi. Bazı bazın yayın organlarına da yansıyan Pala’nın iddialarını araştıran Bakanlık Kontrolörü, yerel seçimlerin ardından büyük fırtına koparan Pala’ya ait Gezi Turizm adlı işyerinin kapatılması konusunda ise Emirdağ Belediyesi’ni haklı buldu, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının “Sahte” olduğunu belirledi.

 

ESKİ BAŞKAN PALA’NIN İDDİALARI ASILSIZ Eski Belediye Başkanı Cengiz Pala’nın şikayeti üzerine İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörü,  “Emirdağ Belediyesi’nde esnafa ve halka partizanca yapılan uygulamalar yapıldığı, Gezi Turizm’in usulsüz kapatıldığı, esnaflar arasında işgal harcı tahsilatında ayrımcılık yapıldığı, tatil günlerinde çalışma ruhsat harcı tahsilatında ayrımcılık yapıldığı” konularını inceledi. İnceleme sonucunda bir rapor yazan Bakanlık Kontrolörü, şu tespitlerde bulundu:

 

SAHTE ÇALIŞMA RUHSATI DÜZENLENMİŞ “Belediye eski başkanı şikayetçi Cengiz Pala, 17 Ekim 2014 tarihli ifadesinde, kendisine ait olan Gezi Merkezi Turizm Seyahat Acentesi şubesini usulsüz kapattığını beyan etmiş ve sunduğu belgelerden mühürlenen işyerinin Eski Kacerli Mahallesi Uzun Çarşı Caddesi No. 12/A adresinde faaliyet gösteren Gezi Merkezi Seyahat Acentesi Tur. Otom. San. Tic. Ldt. Şti. olduğu anlaşılmıştır. Ruhsat dosyasında, adresleri farklı olan iki adet İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı görülmektedir. Ruhsat düzenlemesine esas başvuru formu, dilekçe, kira sözleşmesi, Emirdağ Ticaret Sicil Müdürlüğü yazısı, Ticaret Sicil Gazetesinden, 05 Temmuz 2013 tarih ve 35 sıra sicil nolu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının ise gerçeğe aykırı (sahte) olarak düzenlendiği anlaşılmıştır.

 

GEZİ TURİZMİN KAPATILMASI MEVZUATA UYGUN Eski Kacerli Mahallesi Uzun Çarşı 12/A adresindeki işyerinin gerçekte Cengiz Pala’ya ait olması ve gerçeğe aykırı ruhsatı kendisine menfaat temin etmek için bilerek düzenlediği dikkate alındığında, bu ruhsatın kazanılmış bir hak olamayacağı açıktır. Bu nedenle Belediye idaresinin bu ruhsatı iptal ederek ruhsatsız durumda olan işyerini, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 6. maddesi hükmü gereğince kapatması mevzuata uygun bir işlemdir.”

 

İŞGAL HARCI KONUSUNDA BELEDİYE HAKLI Emirdağ Belediyesi’nin uygulamalarından övgü ile söz edilen ve Başkan Uğur Serdar Kargın’ın başarılı bir yönetim ortaya koyduğuna atıfta bulunan raporda, Şehit Astsubay Yücel Kır caddesi üzerindeki esnaflar arasında işgal harcı tahsilatında ayrımcılık yapıldığı konusunda ise Belediye Gelirleri Kanunu’nun 52. maddesi örnek gösterildi. Söz konusu kanuna göre, belediye sınırları içerisindeki yerlerin satış yapmak amacıyla işgal edilmesinin işgal harcına tabi olduğu vurgulandı ve Cengiz Pala’nın şikayetine neden olan esnafın durumu hakkında şöyle denildi: “Oysa esnaflar belirtilen alanları geçici değil sürekli işgal etmekte ve harç tarifesinden yapılan hesaplamada, İbrahim Küçüktaş’a bilgi amaçlı yazılan yazıda belirtildiği gibi çok yüksek meblağlar çıkmaktadır. Esnafların önceki yıllarda da işyerlerinin önündeki alanları sürekli işgal ettikleri halde sadece haftalık bir gün üzerinden işgal harcı ödedikleri beyanlarından anlaşılmaktadır.”

 

ESNAFLAR ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMADI Pala’nın “Esnaflar arasında ayrımcılık yapılıyor” iddiasını da araştıran Bakanlık görevlisi, raporunda şu ayrıntılara yer verdi: “Bir takım nedenlerden dolayı, Emirdağ Belediyesi’nin, Başkan Uğur Serdar Kargın döneminde, kişileri mağdur etmeden, işyeri sahiplerinden eşit ücret alınması uygulamasına gitmiştir. Bu nedenle kişiler arasında ayrımcılık yapılan bir uygulama olmadığı kanaatine varılmıştır.”

 

TATİL RUHSATI UYGULAMASI KANUNA UYGUN Raporda, “Tatil günlerinde çalışma ruhsat harcı tahsilatında ayrımcılık yapıldığına” ilişkin iddialar hakkında ise şöyle denildi: “Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harcının, kanunda belirtilen alt ve üst sınırlara riayet edilerek sınıflandırıldığı, idarenin de bu karara uyarak esnaflardan bu harcı tahsil ettiği, yapılan uygulamanın kanuna uygun olması yanında kişiler arasında bir ayrımın da olmadığı anlaşılmıştır.”

 

YAPILAN İŞ VE İŞLEMELR YASAL MEVZUATA UYGUNDUR Cengiz Pala’nın, Uğur Serdar Kargın’ın başkan olarak seçilmesinin ardından Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çınar’ı, Yazı İşleri Müdürü Hasan Topkaya’yı ve Fen İşleri Müdürü Vecdi Yörük’ü tahsildar memurluğu’na atadığını ve işlemin kanunsuz olduğu şeklindeki iddiasını da araştıran İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörü, Emirdağ Belediyesi’nin uygulamalarının mevzuata uygun olduğuna hükmetti.

 

DİĞER HUSUSLARDA DA KARGIN KAZANDI İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörü’nün ayrıntılı raporunda, diğer hususlarda da Belediye Başkanı Uğu Serdar Kargın’ın uygulamalarının mevzuat dahilinde olduğunun altı çizildi. Raporda, inşaat ruhsatlarında adil davranıldığı, kişiye özel uygulama yapılmadığı, kaçak inşaatlara göz yumulmadığının anlaşıldığı ve iptal edilen ihalelerde kamu zararı değil bilakis belediyenin kârı olduğu vurgulandı. Yüksek fiyattan verilen ihalelerin yeni dönemde iptaliyle kurumun ciddi kàr ettiğinin altı çizilen raporda, Emirdağ Otogar yazıhanelerinin ihalesinin usule uygun yapıldığı ve belediyedeki yeni atamalarda ise kamu zararı yönünden herhangi bir olumsuzluk oluşmadığının tespit edildiğinin altı çizildi. Raporda, İçişleri Bakanlığı Raportörü, önceki atama ve ihalelerin yanlış olduğunu ve kamu zararı olduğunu kaydetti. Eski Belediye Başkanı Cengiz Pala’nın yeterliliği olmayan personele verdiği müdürlükler nedeniyle kamu zararı oluştuğu da söz konusu raporda yer aldı.

Editör: Haber Merkezi