BAŞKAN KARGIN MERAK EDİLEN SORULARI CEVAPLADI
Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar KARGIN,Ramazan Bayramı öncesinde gündeme dair soruları cevapladı.
Kargın, bozuk olan Afyonkarahisar Yolu'ndan Gurbetçi Şenliği'ne kadar birçok konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
İşte Kargın'ın merak edilen konulara ilişkin açıklamaları :
1: İnşaat sektörüyle ilgili 200 metrekarenin altındaki yapılar için alınan bir karardan bahsediliyor bu karar nedir tam olarak?
''VATANDAŞA BAYRAM HEDİYELERİMİZ VAR''
 Kargın : İnşaat Sektörüne bir hareketlilik canlılık getirmek için 200 metrekarenin altındaki konutlara yapı denetim muafiyeti getirmiş durumdayız. Bu vesileyle inşaat sektöründe bir hareketlilik sözkonusu. Bu uygulama başlayalı bir hafta oldu ve ilk haftada ruhsatlar alınmaya başlanmış sektöre ciddi bir hareketlilik gelmiştir. Özellikle dar gelirli vatandaşların taleplerini karşılayacak ve proje, inşaat maliyetlerini düşürecektir. Bu muafiyeti bir haftadır uyguluyoruz. Bundan sonraki dönemde sektör daha iyi olacaktır. Bayram hediyesi olarak vatandaşlarımıza bunu söyleyebiliriz
 2: Özellikle Afyonkarahisar yolu olmak üzere yollarla ilgili ciddi şikayetler var. Bu konudaki çalışmalar ne zaman başlayacak? Çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Kargın : Afyon yoluyla ilgili durum şudur; ikinci bayram hediyemiz. Bu yolla ilgili dışardan mal ve hizmet almak yerine bu yolu kendi imkanlarımızla yapacağız. Özellikle Emirdağ'da yapılan parke bölgede en yüksek fiyatlara yapıldığı için bilerek veya bilmeyerek ciddi zararlara yol açılmış. Fahiş fiyatlara taş alımında bulunulmuş. Biz bunun önüne geçmek için mini santralin temelini atmış bulunmaktayız (mini beton santrali). Hemen yanına 2 kişiyle çalışan ve günde 1500-1600 metrekare parke üretecek tesisin şu anda temelini attık. 15 gün içerisinde Allah'tan bir sorun çıkmazsa; kendi parke tesisini kurmuş olacağız. Aldığımız parke fiyatının üçte bir fiyatına maledecek olduğumuz parkelerle (daha kaliteli) öncelikle Gömü yolunu (35 bin metrekarelik) Hilal Parke ile yapacağız. Mevcut kalıplardan ve mevcut parkelerden daha farklı olacak. İddialıyız Emirdağ'da en iyi parke yol Gömü yolu olacak. Şimdiden bunu ikinci bayram hediyesi olarak söyleyebiliriz.
 3: Gurbetçi şenliği olacak mı? Bu konuyla ilgili söylentiler var son durum ve çalışmalar nelerdir?
''GURBETÇİ ŞENLİĞİ ADI ALTINA DÜZENLENEN ETKİNLİKLER 3 GÜN DEĞİL 1 AY OLACAK''
Kargın : Bir önceki şenliklerde Belediye'ye yük olan bir durum vardı. Sponsorların etkisi, katkısı çok fazlaydı ama kısa süreli şenliklerdi. Biz özellikle Ramazan ayı münasebetiyle (bu aylar gurbetçilerimizin dinlenmeye geldiği aylar) daha geniş programı bir sonraki seneye (2015) yapmak şartıyla bu sene de 8. ay içerisinde en az 5 etkinlikle bir öncekinden daha genişletilmiş şekilde kutlayacağız. Ama; amaç şu yılbaşından önce önümüzdeki yılın programını yapmak (bir ay boyunca gurbetçi şenliğini yapmak). Özellikle gurbetçilerimizin tatil programlarını bu şenliğe göre yapmalarını sağlamak adına bir program yapmayı hedefliyoruz. Şenlikler öyle bir formatta sunulacak ki; gurbetçi hemşehrilerimizin diğer tatil beldelerine gitmemesi için bir gerekçe de bu olacak. En önemli programımız bu şenliğe ilişkin olacak bir dahaki sene. Şenlik; bir ay boyunca sürecek. Dini, milli, kültürel motifler ön plana çıkartılacak. Bu kültürler ilçemizde var iken; sanat müziğiyle halk müziğiyle birden fazla etkinlikle mehter takımıyla, hacıvat-karagözüyle çok ciddi bir program yapılacak ve gelenek-göreneklerimiz de yaşatılacak. Bir sonraki etkinlik şimdikinin 4-5 katı büyüklüğünde olacak.
Ama bugün; ayın 2'sinde Dünya Şampiyonu'nun da katılacağı önemli bir organizasyon bir maç var. Bu maç biraz renkli olacak bu şenliğe renk katacak. Ciddi bir mehteran sunumu var. Alışılmışın yine dışında. Sonrasında yerel sanatçılarımızdan, devlet konservaturlarından bu işin eğitimini almış olan yerel sanatçılarımızla bence dünyaca ünlü (Türkiye'de zaten çok önemli) bir Yoksul Derviş'i de biz insanlarımıza hatırlatacağız. İnşallah bir sonrakinde gurbetteki hemşehrilerimiz de iştirak etmek isterlerse onların da katkılarıyla daha geniş bir program yapılacak.
 
4 : Özellikle birkaç konuyu sormak istiyoruz. Nurettin Diker'in Belediye'de işe başlamasıyla ilgili ve Fatih Çetinkaya'nın Belediye'de danışman olmasıyla ilgili kamuoyunda söylentiler var. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Kargın : Bu konuda durum şudur. Dedik ya; geleneklerin dışında ezber bozan tarzda bir yönetim anlayışımız var. Onun için de sadakatla hareket eden, sadakati ön plana çıkararak oluşturulan kadrolar yerine, oy endişesiyle, oy kaygısıyla makamları doldurmak yerine biz liyakatıyla bilgisiyle, becerisiyle, tecrübesiyle ilçeye, ülkeye katkılarıyla öne çıkacak insanları tercih ettik. Nurettin Hoca; kendi dalında bana göre Emirdağ'ın yetiştirdiği en önemli isimlerden bir tanesi. Dolayısıyla Nurettin Hoca Halk Eğitim Merkezinde de ciddi eğitimlerde, katkılarda faaliyetlerde bulunmuş. Eğitimci yönü, idareci yönü halkımızın bence memnun kalacağı isimlerden birisi olacak Nurettin Hoca bu yönüyle. Şimdiden katkılarının farkındayız.
Fatih Çetinkaya ise; bizde kadrolu veya sözleşmeli danışmanlık hizmeti veren bir arkadaşımız değil. Yani sağımızda, solumuzda duracak Belediye'den de 5 yıl boyunca maaş alacak ve Belediye'ye yük olacak birisi değil.
Kent bilimci, dalında uzman, güvenilir ve mesleğinde tecrübeli bir arkadaşımız. Yaşı genç ama belediyecilikte hizmet noktasında biz zaman zaman kendisinden danışmanlık hizmeti alıyoruz. Şimdi bir önceki yapılan ihmallere baktığımız zaman usul, yöntem, edep, adap gözetilmeden tek lider, tek insan üzerine inşa edilmiş yanlış bir yönetim anlayışı varken biz şunu yaptık; onların gözardı ettiği kadroları öne çıkarttık bunlara ilaveten de ilde de faydalı olan, ilde de farklı bir vizyonu olan arkadaşımız, kardeşimiz (gelecek vadettiğine eminim, inşallah gelecekte çok daha önemli yerlere gelecek). Emirdağ'da Fatih Çetinkaya bu manada danışmanlık hizmeti veriyor yani şöyle diyeyim; Uğur Serdar Kargın'ın danışmanı değil Emirdağ Belediyesine danışmanlık hizmeti veren bir kardeşimiz. Bize bu hizmeti verdiği gibi, bize çok ciddi bir maliyeti olan yükü olan bir kardeşimiz de değil. Yani Belediye'den maaş almıyor ve maaşlı bir personelimiz değil. Zaten birden fazla yere danışmanlık hizmeti veriyor. Dışarda böyle bir algı var, keşke öyle olsa yani. Bence; kabiliyetli, akıllı ve gerçekten önü açık bir arkadaşımız. Önümüzdeki dönem de kendisi farklı yerlerde olursa şaşırmayın. Afyonkarahisar ve Emirdağ bu konuda ne kadar isabetli davrandığımızı ilerde anlayacak.
 
 5: Ramazan Boyunca lokantaların vs. önüne masa atılması yasaktı ve bu konuda esnaftan olsun vatandaştan olsun şikayetler geldi. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Kargın : Şimdi hiçbir devrim tüm mensuplarını, tüm muhataplarını mutlu etmiş değil. Hiçbir yenilik herkesi o anda mutlu etmiş değil. Elbette yanlış yapıyla konuşlanmış olan sistemin talipleri, müşterileri, mensupları elbette yeniliklerden eski yanlışı düzeltenlerden elbette rahatsız olacaktır. Geçtiğimiz yıl Emirdağ'da yaz mevsimine rastlamasından dolayı Ramazan Ayı çok buruk geçti. Bunu para kazanan esnafımız da daha sonra kış mevsiminde aynı şeyi zikretti. Yani paranın hatırına kutsal bir ay olan içinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındıran Ramazan Ayı'nı unutturan bir yönetim anlayışı vardı. Biz dedik; vatandaşımızın da İslam dünyasının, müslümanların, mü'minlerin de bu kutsal gününe bu kutsal ayına herkesin saygı duymasını bekledik ve ilk saygıyı da biz gösterdik. Siyasi kaygıyla yaklaşsaydık bu yapıya müdahale etmezdik, sessiz kalırdık ama yanlışı devam ettiren bir başkan olarak biz de tarihe geçerdik. Yaptığımız iş şu değil; biz insanların ibadetlerine yöne vermek, şekil vermek daha çok insana ibadet yaptırmak, zorla insanlara oruç tutturmak, namaz kıldırmak gibi bir görevimiz yok. Din de böyle bir şeyi emretmiyor, Belediye Başkanlığı da yerel yönetimler yasası da... Biz şunu yapıyoruz; işyerleri önüne atılmış olan masa-sandalyeler kanuni hak değil. Bu Belediye'nin insiyatifiyle, idarenin insiyatifiyle verilmiş olan bir ikram. Biz de bu ikramı sadece Ramazan Ayı içerisinde dükkanların içerisinde ticaretlerini yapmak kaydıyla bir aylığına kesmiş durumdayız.
Yani kazanılmış hak yok. Kaldırım önü kimsenin tapulu mülkü olmadığı için geçmişte buralar üzerindeki bir başkasına kiraya vererek bundan gelir sağlayanlar, bir başkasının tezgahına engel olanlar, kendi ön bahçesi gibi kullananlar elbette bu durumdan rahatsız olacaktır. Ama gerçek olan şu; bu işyerleri, kaldırımlar kamunun ortak malı, sadece esnaflar kendi işyerleri içerisinde, istediği ticari faaliyeti yine aynı şekilde devam ettirebilir. Biz Ramazan'a hürmeten ve insanlarımızın hassasiyeti bizlere gelen talepler neticesinde böyle bir karar aldık, böyle bir uygulama yaptık. Dediler ki; Emirdağ İran mı oldu, Emirdağ İran olmaz. İran zaten bizim modelimiz değil, İran İslam Dünyasına model de olamaz. Türkiye İran değil, Emirdağ İran olmadı ama kesinlikle Yunanistan da değil
6 : Seçim dönemindeki seçim vaatleriyle ilgili son durum nedir? Bu vaatlerle ilgili çalışmalar, planlamalar yapılıyor mu? Bu konudaki çalışmalar ne durumda?
Kargın : Şimdi şöyle söyleyelim. Vatandaşa demiyoruz ki; arkadaş bizim 40 trilyon (eski parayla) borcumuz var adam bize enkaz devretti biz de size hizmet yapmayacağız. Bahane güzel bir bahane ancak, bize böyle bahanelerin arkasına sığınmak yakışmaz. MHP tarihinde ilk defa bu Belediyeyi almış, rozetimizi çıkartmışız çünkü her kesimden her görüşten insanlar oy vererek MHP'nin adayına böyle bir fırsat vermiş. Bu fırsatı bizim en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Birincisi partimize ve bize oy veren diğer partililere karşı bizim asli görevimiz ve sorumluluğumuz. Dolayısıyla; bu sorumluluğu yerine getirmek için de böyle ucuz bahanelere, klasik bir önceki siyasetçilerin arkasına sığındığı bahanelere bizim sığınmamız mümkün değil. 40 değil, 140 trilyon borcumuz olsa; biz yönetmeyi biliyoruz. Hiç kimse gelip bizim kasamızdaki paraya el koyamaz, geldiğimiz günden bugüne kadar her alışverişimizi nakit ödemişizdir. Kaybedilen itibarı (piyasada da bu öğrenirsiniz, dinlersiniz, Afyon'da da konuşuluyor bu, Ankara'da alışveriş yaptığımız yerlerde de bu konuşuluyor) kesinlikle Emirdağ ticarette itibarlı bir belediye haline geldi. Düzenli alışverişiyle itibarını tekrar yakalamış durumda. Şudur; idari ve mali disiplini elden bırakmadığımız zaman seçim öncesinde sunmuş olduğumuz taahhüt ettiğimiz özellikle sosyal projelerin hemen hepsi ilk günden itibaren başladı. Engelsiz kahvemiz, kadın meclisimiz efendim kent konseyimiz kurulmuş vaziyette. Yetim ve öksüz çocuklar için gönül sarayımız, yetim sarayımız yapılmış durumda. Önümüzdeki günlerde aşevimiz de faaliyete geçecek, 5 yılda vadetmiş olduğumuz sosyal sorumluluk projelerinin tamamını biz 4 ayda bitirmiş oluruz. Kazandırdığımız 2 ciddi proje var. Park, bahçelerle ilgili olan. Kültür Parkını eskisinden daha güzel bir hale getiriyoruz, askeriyenin olduğu, düğün salonunun olduğu yeri bölgede, ilçede çok önemli bir hizmet merkezi olma noktasına gelecek (bu taahhüt değil, tahmin değil, realite). Bu gerçekçi projelerle biz bir yıl sonra tekrar görüşelim. Tekrar Emirdağ'ın fotoğrafını yayınlayalım. Şimdikinden çok farklı bir Emirdağ olur. Kesinlikle mazeret üreterek başarısızlığa kimseyi mahkum edemeyiz. Kentsel dönüşüm projesi dev projedir bakım projelerimizden diğeri. Niyetim şu; yapamayacağım şeyleri vadetmek yerine vadettiğim şeyleri yapayım, temellerini atayım ve ortaya çıkarayım ondan sonra insanlar "evet yaptı" desin. Yani diğer siyasetçilerden farklı bir gelişimiz vardı. Gidişimiz de yine çok farklı olur. O gün de geldiğinde inşallah görürsünüz yaptığımız eserlerle her halde bu halk bizi (belki de ayakta alkışlayarak, belki de dualarla) uğurlar. Biz de bir sonraki arkadaşımıza güzel bir Emirdağ bırakırız. Borcundan arınmış, bölgede turizm merkezi olmuş, cazibe merkezi olmuş bir Emirdağ. Ne dedik; çamur havuzu dedik, Adaçal seyir tepesi dedik. Ne oldu DSİ Bölge Müdürlüğü'ne, DSİ Genel Müdürlüğü'ne başvurularımız var, görüşmelerimiz var. Pınarbaşındaki projemiz gerçekleşmek üzere. Bunu kimse bilmez. Adaçal seyir tepesiyle ilgili gerek orman dairesine gerekse ilgili resmi kurumlara müracaatlar yapılmıştır. Seyir tepesi de birilerinin ti'ye aldığı dalgaya aldığı bu projede bakın en kısa sürede gerçekleşecek bir projedir. Şöyle yok; biz bir önceki borçlarla boğuşup beş seneyi tamamlayalım. Biz böyle insan değiliz... Böyle bir yönetim anlayışı da yok. Evet mutlaka borçlarla mücadele var. Ciddi şekilde borç ödüyoruz ama hizmet inanın bir önceki dönemin en az iki katı olarak karşımıza çıkar. Gerçekçi ve faydalı... Altyapıyı bitirdim deyip de işte insanları yeni bir altyapıya ihtiyaç duyduran bir yönetimle yapmayız. Su sorunumuz bitti derken insanları su sorunuyla başbaşa bırakmayız. Cumhuriyet Meydanında gemi yüzdürmeyiz. Projelerimiz; kullananlar tarafından takdirle karşılanacak projeler. 3.5 ayda biz ne yaptığımızı biliyoruz! Hamaset yapmıyoruz, makyaj yapmıyoruz, şov yapmıyoruz, tribüne oynamıyoruz. Ama Allah şahit... Yeri geliyor günde iki saat uyuyoruz, parktaki çimi de kaygı ediyoruz Organize Sanayi de kaygı ediyoruz. Önümüzdeki günlerde 500 kişiye iş kapısı olacak yeni bir projenin adımını atmış durumdayız. Emirdağ OSB'ye 3. etapla ilgili bir girişimimiz var. Çok farklı bir hizmet alan Emirdağ çok farklı bir hizmet anlayışı ile yönetilen bir Emirdağ olarak halkımıza bu mutlaka sunulacak ve gösterilecektir.
7 : Son olarak yarından sonra Ramazan Bayramı bayramla ilgili mesajınız ne olacak?
Kargın : Ramazan ayı bu sene biraz daha farklıydı. Ramazan ayı içinde bin aydan hayırlı Kadir Gecesi'ni birkaç gün önce idrak ettik. Gurbetçilerimizle birlikte Ramazan Bayramı çok farklı olacak. İnşallah bu Ramazan Bayramı'nın gerek gurbetteki hemşehrilerimize, gerek ilçemize, gerek ülkemize, gerekse ülkemizin sınırının hemen ötesindeki; üç ülkede de yaşayan müslümanlara barış, huzur, mutluluk getirmesini diliyorum. Allah, sınırın bir ötesindeki vatan kaygısıyla ta buralara kadar gelen dramatik tabloyu kimseye yaşatmasın. İnşallah bu bayramla birlikte; Türkiye başta olmak üzere Gazze'deki müslümanları, Doğu Türkistan'daki müslümanları, Irak'taki, Musul'daki, Kerkük'teki Türkmenleri dünyanın hangi ucunda neresinde olursa olsun zulüm gören insanları Allah rahmetiyle muhafaza etsin. Bu bayramın Dünya'ya huzur, barış ve mutluluk getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyor tüm müslüman aleminin bayramını kutluyorum...
Editör: Haber Merkezi