Kuyumcuları bitirecek ‘altın’ darbe!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hazırladığı taslak ile bankalara Cumhuriyet altını ve ziynet altın alım-satımı yetkisi tanıyor. Kuyumcular, bankaların altın alıp satmaya başlamalarının sektöre büyük darbe vuracağını ifade ediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), bankaların alım satımını yapabileceği kıymetli madenlere Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının da eklenmesine imkan verecek yönetmelik değişikliğinin, bankaların bu alandaki faaliyetlerini artırırken, kuyumculuk sektörüne olumsuz etkisi olabileceği değerlendiriliyor.
BDDK’nın internet sitesinde yer alan bankaların kıymetli maden alım satımına ve alacaklarından dolayı edindikleri emtia ve gayrimenkullerin elden çıkarılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik değişiklik taslağında şu düzenleme yer aldı:
“Bankalar, Kıymetli Madenler Borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsası’nca teyit edilen kıymetli madenler ile standartları ve nitelikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 8 Ağustos 1951 tarihli ve 1738 sayılı Kararı ile belirlenen Cumhuriyet altın sikkeleri ile ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsaları’nda işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilirler.”
Sektöre çok katkı getirmez
Konuyla ilgili Reuters’a değerlendirmede bulunan bir bankanın üst düzey altın bankacılığı yöneticisi, bankaların zaten gram altın alım satımı yapabildiğini hatırlatarak, “Buna Cumhuriyet altını eklenmesi sektör açısından katkı yapacak bir uygulama olmaz. Ziynet altını satımı eklenmesi de daha çok müşteri talebi kaynaklıdır; çünkü mevcutta müşteriden alınan ziynet ancak eritilip kullanılabiliyordu. Ancak her ikisi de kuyumculara darbe olacak” dedi.
Aynı kaynak, değişikliğin ardından bankaların altına dayalı ürün yelpazesinin genişleyebileceğini, çeyrek-yarım-tam altın üzerinden saklama hizmeti verebilecek altın hesaplarına, gram üzerinden ziynet hesaplarına başlanabileceğini kaydetti.
Kayıtdışına önlem olacak
Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, değişikliğin sadece yastık altı altınların bankada toplanması sürecini değil, yeni yatırım yapacak olanları da kapsayacağını kaydetti ve şöyle konuştu: “Bankaların ziynet altınları da satmaya başlamaları sektörden çok büyük tepki alır, kuyumculuk sektörüne negatif yansır. Bankaların sarraflık yapması gibi bir durum ortaya çıkacak. Bunun birinci gerekçesi kayıtdışılığı önlemektir. AB sürecinde atılmış bir adım da olabilir. Ancak Türk insanının geleneksel olarak altına olan ilgisinin çok fazla olduğunu biliyoruz.”
Altında hedef 1.735 dolar
ABD ekonomisinde kırılganlığın sürdüğüne yönelik kaygılarla kan kaybeden dolara karşılık, altına talep yeniden hızlandı. Altının onsu 1.670 dolara çıkarken yükselişin kademeli olarak 1.735 dolara kadar sürmesi bekleniyor. İntegral Menkul Değerler’in analizine göre, altında 1.735 dolar aynı zamanda kâr satışları için de fırsat olarak kullanılacak. İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu, altının 1.640 dolardaki direnç bölgesini güçlü bir şekilde aştığına ve ABD ekonomisine yönelik kaygıların değerli madenlere olan talebi artırdığına dikkat çekti.
Yastık altı altın toplamaya başladılar kuyumcular isyan etti
Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilmesine imkan sağlamasıyla bankaların 5 bin ton civarında tahmin edilen yastık altı altına gözünü dikmesi ve hurda altın toplama girişimleri, kuyumculuk sektörünün şimşeklerini üzerine çekmişti.
Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 200 ton, bu yılın ilk yarısında ise 100 ton hurda altın dönüşü olduğu tahmin edilirken, hali hazırda altın bankacılığında aktif olarak çalışan İş Bankası, Denizbank, Bank Asya ve Kuveyt Türk, yıl sonuna kadar 25 ton civarında yastık altı altın toplamayı hedefliyor. Bankaların altın bankacılığı uygulamaları çerçevesinde müşteriler, yastık altında tuttukları Cumhuriyet altını, külçe altın ya da kolye bilezik gibi ürünleri şubelere getiriyor, eksperler bu altınların değerlemesini yapıyor ve karşılığında bir hesap açılıyor. Bu hesaplar üzerinden altın ya da TL karşılığında getiri elde edilebiliyor. Ancak kuyumculuk sektörü bankaların takı altınları da toplamak istemesinden oldukça rahatsız.
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Bankaların Cumhuriyet altını, gram altın dışında, yastıkaltı adı altında insanların kullandığı takıları da ‘atıl duruyor’ algısı yaratarak mevduat olarak toplamasına karşıyız. Vatandaş bu şekilde zarar ettiriliyor. Vatandaşı takıdan soğutup, sektöre darbe vuruluyor. Merkez Banrkası’nın zorunlu karşılık olarak altın tutma imkanı sağlaması ardından bankalar bu işe girişti. Bu altınları düşük maliyetli altın mevduatı olarak toplamak işlerine geliyor” açıklamasını yapmıştı.
Editör: Haber Merkezi