Hayvancılıkta Türkiye'nin Hollanda’sı: Burdur
Hayvancılıkta, Türkiye'nin Hollanda'sı olarak adlandırılan Burdur'da yaklaşık 195 bin büyükbaş, 362 bin küçükbaş hayvan bulunuyor...
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yaklaşık 195 bin büyükbaş, 362 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Burdur'da yılda 362 bin ton süt üretiliyor. 263 kooperatif bulunan kentte, kaliteli damızlık hayvanlara olan talep oldukça fazla. Damızlık hayvan temininde tercih edilen Burdur'da yılda 10 bin damızlık hayvan satışı yapılıyor.
Tarım ve hayvancılığın ekonomisinin yüzde 41'ini oluşturduğu Burdur'da hayvancılıkla ilgili çalışma yapan işletme sayısı ise 28 bin. Burdur, hayvancılıktaki konumu nedeniyle ''Türkiye'nin Hollanda'sı'' olarak anılıyor.
Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Burdur'un çok sayıda hayvancılık işletmesi bulunması nedeniyle ''Teke yöresi'' olarak adlandırıldığını söyledi.
Yörede özellikle küçük ve büyükbaş hayvan konusunda önemli bir sayıya ulaşıldığını, günlük yaklaşık bin tona yakın süt üretildiğini anlatan Yılmaz, bu oranın yıl bazında değerlendirildiğinde 365 bin tona ulaştığını, bunun da ülke genelindeki üretimin yüzde 2.5 kadarına tekabül ettiğini belirtti.
''Hayvancılık yatırıma dönüştü''
Hayvancılığın son yıllarda artık geçim kaynağı olmaktan çıkıp, yatırım kaynağına dönüştüğünü vurgulayan Yılmaz, ''Artık köylerde 3-5 baş hayvan yetiştirip günlük geçimi idame ettirmek yerine daha organize, gelişmiş büyük çiftlikler kuruluyor. Bunlara baktığınız zaman özellikle pilot bölgelerde vatandaşımızın bu işe önem verdiğini görüyoruz. Yani gittiğiniz zaman ortalama 40-50 büyükbaş hayvanın bu çiftliklerde bakıldığını görüyoruz'' dedi.
Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı kasaba ve köylerde ortak süt sağım üniteleri kurulduğunu ifade eden Yılmaz, bunun sütte en çok ihtiyaç duyulan hijyenin sağlanmasına fayda sağladığını vurguladı.
Yapılan çalışmalarla üreticinin kullandığı alet ve ekipmanların belirli bir konuma getirildiğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
''Sütte hijyeni sağlamak üzere paslanmaz çelikten, krom taşıma kapları ve süt depoları kullanılmaya başlandı. Tabi süt taşınması, depolanması elde edilmesi kolay olan bir ürün değil. Özellikle toplu sağım merkezlerinde sütün kalitesi ölçülerek sağıma geçiliyor. İçerisindeki yağ oranları hesaplanıyor. Eğer bir sorun varsa sağım otomatik olarak kesiliyor. Bu durum yöremizdeki sütün kalitesini artırdığı için sütle ilgili büyük firmaların da ilimize girdiğini görüyoruz.''
Vali Yılmaz, büyük süt firmalarının üreticiden süt aldığı sürece hayvancılığın gelişeceğini, buna bağlı olarak da yem bitkileriyle ilgili gelişme sağlanacağını belirterek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü tarafından hayvansal ürünlerin işlenmesine yönelik işletmelere 10 bin lira ile 3 milyon lira arasında hibe destek verildiğine işaret etti.
Alo Birlik Projesi
Vali Yılmaz, hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla hazırlanan ve Türkiye'de ilk defa Burdur'da uygulanan ''Alo Birlik Projesi'' kapsamında ahırdaki hayvanlara kimlik kartı verildiğini kaydetti.
 
Bu sistemin geliştirildiğini ve küçükbaş hayvanlara da kimlik kartı takılacağını anlatan Yılmaz, ''Alo Birlik Hattı ücretiz bir hattır. Köylü aradığında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü irtibata geçecek ve yeni doğmuş hayvanların küpeleme çalışmalarını yapacak. Hayvanı hastalandığında, sorunları olduğunda üretici arayıp bilgi aldıkta sonra hayvanına acil basit müdahaleler yapabilecek'' diye konuştu.
Burdur'un hayvan ırkının ve neslinin ıslahına da önem vermesi gerektiğini, bu konuda vatandaşların müracaatlarının derhal değerlendirileceğini söyleyen Yılmaz, Burdur'da üretilen sucukların kalitesinin ve piyasa değerinin yüksek olduğunu ifade etti. Yılmaz, et olarak satıldığı zaman fiyatların yüksek olmadığını, ancak sucuğa çevrildiğinde katma değerin Burdur'da kaldığını vurguladı.
 
Editör: Haber Merkezi