Okullarda "5 Yıldız"lı Kütüphaneler Oluşturuluyor
Kütüphaneleri, "kitap koleksiyonu" olmaktan çıkarmak amacıyla zevkli, eğlendirici, estetik ve çocukların hayal dünyalarını harekete geçirici malzemelerle destekleyen zenginleştirilmiş kütüphaneler (z-kütüphane), Afyonkarahisar'da hayata geçiriliyor.
Okuma kültürünün geliştirilmesi için bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zeka oyunlarına kadar çocukların ilgisini çekebilecek birçok materyalin bulunduğu Afyonkarahisar'daki z-kütüphanelerde, renkli, farklı raf modelli kitaplıklar, kentin kültürünü anlatan çalışmalara yer verildi.
Güncel çocuk edebiyatı kitapları, satranç, oyuncaklar, öğrenme ve zeka oyunları, CD, DVD ve bilgisayar oyunlarıyla filmlere ulaşılabilen kütüphanelerde, ziyaretçilerin konforu için yer minderleri, koltuk, kanepe gibi rahat oturma yerleri de dizayn edildi.
Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2012 yılının Mayıs ayında "Okullar Hayat Olsun" isimli projeyle bir çalışma başlattığını ve Afyonkarahisar'da bu projeyi başarılı bir şekilde sürdürdüğünü söyledi.
"Okullar Hayat Olsun" projesiyle okul içi ve bahçesinin zenginleştirilmesinin hedeflendiğini dile getiren Yalçın, bu sayede öğrenciler başta olmak üzere velilerin ve mahalle halkının okullardan daha fazla istifade edebilmesine imkan sağlanacağını ifade etti.
Veliler ve mahalle halkı tarafından yapılacak toplantılara, okulların kapılarını sonuna kadar açtıklarını belirten Yalçın, şöyle devam etti:
"Okulların bahçelerini hem öğrencilerimize hem de mahalle halkına yönelik düzenledik. Geleneksel oyun alanları, basketbol, voleybol, futbol gibi spor alanları, ayrıca bahçesi açık olan yerlerde amfi tiyatrolar oluşturma, çiçeklendirme, oturma yerleri hazırlama çalışmalarımız devam ediyor. Bunları yapabilmemiz için başka kurumların desteğine de ihtiyacımız var. Bakanlığımız, bu proje için Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ile protokol imzaladı. Yerelde de biz orman işletme müdürlükleri ve belediye ile iş birliği protokolünün benzerini imzaladık. Bu kurumlardan bu desteği alarak çalışmalara başladık."
"Z-kütüphaneler"de estetik göze çarpıyor-
Okul bahçelerindeki düzenlemelerin yanında belirlenen okullarda da "z-kütüphaneler" oluşturduklarına işaret eden Yalçın, bu kütüphanelerin klasik ve dijital kütüphaneleri kapsadığını aktardı.
"Z-kütüphaneler"in, bilişim teknolojileri sınıfıyla klasik kütüphanelerin birleştirilmesinden meydana geldiğini kaydeden Yalçın, amaçlarının, öğrenciler başta olmak üzere, velilerin ve mahalle halkının her konuda okuldan yararlanabilmesi, araştırmalarını yapabilmesi olduğunu vurguladı.
Afyonkarahisar Merkez Ticaret Meslek Lisesinde oluşturulan "z-kütüphane" hakkında bilgi veren Yalçın, "Burası daha önce bir kazan dairesiydi. Okul müdürümüzün ve hayırseverlerimizin gayretiyle kütüphanemizi oluşturduk. Kütüphanemizde Afyonkarahisar'a özgü bir şark köşesi yapıldı. Kültürün yansıtılması düşüncesiyle birtakım ilaveler yapıldı. Etkileşimli bir tahta yerleştirildi. Kütüphanemiz, estetik bir düzenlemeye sahip, içerisinde belki çok az kitap var gibi görünüyor ama en az 3 bin adet kitap bulunuyor. Teknolojik imkanların da yeterliliğiyle öğrencilerimizin buralardan daha fazla istifade etmesini umuyoruz. Dinlenme ve oyun alanları şeklinde bölümlerin yer aldığı kütüphanede, her konuya dair eserler, sınavlara yönelik kitaplar, günlük yerel ve ulusal gazetelerimiz bulunuyor" diye konuştu.
Buradaki çalışmaların benzerinin Afyonkarahisar'da 24 okulda uygulanacağını anımsatan Yalçın, 13 adet "z-kütüphane"nin yıl sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.
Afyonkarahisar Belediyesinin de 4 adet "z-kütüphane" yapma taahhüdünde bulunduğunu açıklayan Yalçın, "Hedefimiz, okulların daha verimli çalışması, buralardan daha fazla yararlanılmasıdır. Devlet, bunca yatırım yapıyor ama sadece 8 saatlik eğitim-öğretim amaçlı kullanılıyor. 8 saatten sonra geri kalan saatlerde buralar boş kalıyor. Bu 8 saatin dışında da akşamları ve hafta sonları hem öğrencilerimize hem de mahallelimize yönelik buraları kullandırmayı planlıyoruz" dedi.
Bu çalışmalar için okullardan tek bir kuruş harcama yapılmadığını, tamamen sponsorlar aracılığıyla çalışmaların sürdürüldüğüne değinen Yalçın, hizmet sunan kişi ya da derneklerin dilerlerse adlarının bu kütüphanelere verileceğini sözlerine ekledi.aa
Editör: Haber Merkezi