Çelik: “Çoğunluk okullarda serbest kıyafet istiyor.”

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4'ünün serbest kıyafet istediğini kaydetti.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, serbest kıyafet uygulamasının genç ve eğitimli veliler tarafından daha fazla kabul gördüğünü bildirdi.

Eğitim-Bir-Sen'in, bir araştırma şirketine yaptırdığı "Kılık ve Kıyafet Araştırması"nın sonuçlarını açıklayan Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4'ü serbest kıyafet istiyor. 3 bin 12 öğretmen, bin 563 veli, 8. sınıf ve üzeri bin 480 öğrenciyle, toplamda 6 bin 55 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırma gerçekleştirildi. Türkiye'nin yaklaşık 200 yıllık çağdaşlaşma tarihine bakıldığında, mazruftan çok zarfa, içerik yerine şekle önem verildiği görülüyor. Millet olarak yıllardır bir sindirme politikası altında çeşitli buhranlara maruz bırakıldık. Daha çok eğitim yoluyla oluşturulmuş kısır döngüleri kırmalı, tek tipleşmiş, geçmişte belki de bir ihtiyaçtan kaynaklandığı varsayılmış birtakım uygulamaları öğrenilmiş çaresizliğe dönüştürmeden, medeni dünyaya uygun hale getirmeliyiz. Bu bağlamda, yıllardır düçar olduğumuz öğrenilmiş çaresizlik sendromundan çıkarak giyinme biçimimize, velhasıl kişisel tercihlerle oluşturduğumuz kılık ve kıyafetimize dek uzanan bu yasaktan kurtulmalıyız."

Editör: Haber Merkezi