Ege'de Afyon, Karadeniz'de Zonguldak

 

Afyon’un iktisadi anlamda en büyük piyasası mermer zengin villaların, köşklerin ve zenginlerin evlerini süslemeyi başarmıştır.

Pırıltısıyla ve rengiyle dünya'ya ihraç ettiğimiz bu cevherin hangi şartlardan geçtiğini bilmek beni hep hüzünlendirir. Mermer aslında Afyon için çok önemli bir gelir kaynağı gibi görünse de  farklı sektörlerin gelişimini engellemiş ve yatırımın bu sektör dalında yapılmasını sağlamıştır. Tabi ki çok önemli derece ihracat rakamları yakaladığım mermer sektörü çoğu kişi için gelir kapısıdır. Ancak gelin görün ki mermerin ham maddeden imal edilmesine kadar ki süreçte insanların çektiği zorluk bizleri üzmektedir. Şehrimizde çok fazla mermer fabrikası bulunmakta ve geneline yakınında askeri ücret'de vatandaşlarımız çalışmakta. Afyonumuzun kışı ne kadar sert olduğunu hepimiz biliriz. Hatta Erzurum'a soğuk konusunda kafa tuttuğumuz bile söylenir. Gel gelelim bu soğukta mermer fabrikasında çalışan vatandaş ayağında çizme ellerinde plastik eldiven don tutmuş mermeri işlemeye çalışıyor. Makus kaderin soğukla birleştiği bu anı tarif etmek çok zor, yaşamakla anlamak gerekir. Evet bu vatandaş için bir gelir kapısı belki son çaresi. Çünkü Afyon da tercih edebileceği çok fazla sektör yok. Nasıl ki Zonguldak ta kömür den başka çalışma alanı yoksa Afyonda da bu geçerlidir. Zonguldak'da her yer kömür tozu olmuş her mahalleden kalkan kara otobüsler çalışanları tünellere götürürler. 8 saat boyunca güneşi göremezler ve vücutları kömürün siyahını alır. İsyan etmeseler de bu durumdan keşke kömür buradan çıkmasaydı derler. Afyonda da durum çok farklı değil. Beden işçiliğinin hat saflara vardığı insanların bu sektöre mecbur kaldığı vahim bir tablo aslında. Tabi ki mermerin olmasından rahatsız değiliz ama işçi sağlığının ve öneminin daha fazla düşünülmesi gerekli. Yaşam kalitesinde 64. sırada yer alan Afyonun zaten bu sektörden çok memnun olmadığı da görünmektedir. Bu vahim tabloyu değiştirmek için ne yapılmalı diye sorarsanız;

 

-Öncelikle diğer sektörler için destek ve teşvik sağlanmalı

- Yatırımların tüketime dayalı değil üretime dayalı yapılma

- İş yerlerin müfettişler ile sıkça kontrol edip çalışanın psikolojisini sorgulamalı

 

Sadece bu 3 faktörün uygulanması Afyonun yaşam kalitesini artırmaya yeterli olacaktır. Çeşitli çalışma alanlarının olması işçi için de çok önemlidir. Alternatif bakımından sektör'el farklılık şarttır. Temennimiz değerli şehrimize ve kıymetli vatandaşlarına daha sağlıklı ve yaşam kalitesini yükseltecek yatırımların Afyona yapılmasıdır.