Üniversite Adaylarının Dikkatine
 
 Ülkemizde yaklaşık olarak 2,5 milyon üniversite adayı, yoğun ve tempolu bir çalışma sürecinden sonra girdikleri YGS ve LYS sınavlarının ardından 26 temmuzda başlayan ve 2 ağustosa kadar sürecek olan üniversite tercih dönemi içerisindedirler. Sizler için geleceğin meslekleri arasında sayılan yaşlanma ve yaşlılığın bilimi olan  gerontoloji bölümleri ile ilgili Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal’dan bilgi aldık.
 
Gerontoloji Nedir ?
 
Gerontoloji ilk defa 1903 yılında, Nobel ödüllü Rus Bilim adamı İlja Metschnikow tarafından kullanılmış ve daha sonraki yıllarda ABD ve Avrupa başta olmak üzere bir çok üniversitede bölüm olarak okutulmaya başlanmış bir bölümdür. Gerontoloji kısaca yaşlılık ve yaşlanmanın bilimi olarak literatürde yer almaktadır, ülkemizde resmi kayıtlara göre ilk defa 2006 yılında Akdeniz Üniversitesinde Prof. Dr. İsmail Tufan’ın öncülüğünde Yüksek Lisans Programı olarak açılmıştır.
 
Hangi Üniversitelerde Mevcut ?
 
 2009 yılından itibaren de yine Akdeniz Üniversitesinde ilk defa Gerontoloji lisans öğrencilerini almaya başlamıştır. Daha sonraki yıllarda İstanbul Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi(Kıbrıs) gerontoloji bölümlerini bünyesinde açmış ve öğrenci alımlarına başlamıştır. 2013 yılından beride gerontoloji bölümleri ülkemizin yaşlılık problemlerine çözüm olmak ve vatandaşlarımızın kaliteli bir yaşlılık süreci geçirmesi için üniversitelerimiz gerontologlar yetiştirmeye devam etmektedir.
 
Gerontoloji Bölümünü tercih edecek olan öğrencilerde bulunması gereken vasıflar nelerdir?
 
Yaşlı bireyler ile vakit geçirmeyi seven ve onları anlamak için uğraş verecek, yaşlı yakınlarıyla iyi iletişim kurabilecek, sabırlı, sakin, boş zaman aktivitelerini iyi planlayabilen, iyi bir dinleyici olan ve problem çözücü kimseler olmalıdır. Ayrıca ekip çalışmalarına katılabilen ve liderlik vasıflarının iyi olması da gerekmektedir.
 
Gerontoloji Bölümlerinde Okutulan Dersler?
 
Gerontoloji bilimi multidisipliner bir bilim olduğu için, bir gerontoloji öğrencisi tıbbi bilimlerden, ekonomiye, hukuka, istatistikten, psikolojiye, sosyolojiye, biyolojiye, personel yönetimine ve bakım modelleri gibi çok farklı yelpazede dersler almaktadır. Nitekim bir gerontolog çalıştığı kurumlarda yönetici pozisyonu ve meslek elemanı statüsünde çalışacağı için örnek olarak bir huzur evinin nasıl işleyeceği konusunda bu sayılan tüm derslerden bilgisi olması gerekmektedir. Ayrıca gerontoloji bölümlerinde uygulamalı alanda dönem içi ve yaz stajları da mevcuttur, buda öğrencilerin öğrenim süreçlerini uygulama alanında da pekiştirmelerini sağlamaktadır.
 
Gerontologların Çalışma alanları nelerdir?
 
Gerontoloji bölümünden mezun olan kişiler aldıkları “Gerontolog” unvanları ile ilk istihdam yerleri olarak yaşlı bakım merkezleri, huzurevleri, hastanelerin geriatri merkezleri gibi yaşlının olduğu kurumlar olarak bilinmektedir.
 
MEZUN GERONTOLOGLAR OLARAK !!!
 
2013 yılında Türkiye’nin ilk mezun gerontologları olarak daha önceden alanda tek olduğu için sadece Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji bölümü öğretim üyelerimizin verdiği çaba ve uğraşlara, bizler mezun olduktan sonra kurduğumuz “Gerontologlar Derneği”nin de mesleğin istihdamı ve doğru tanıtımı için yapılan girişimlere destek olması amacıyla çalışmalar yapıyor ve yapılan çalışmalara ortak oluyoruz.
Ülkemizde koordine olarak çalışan sivil toplum kuruluşlarının gücü oldukça fazla hem toplumda hem de politikada yaptıkları çalışmalar ile dikkat çeken ve oluşturulan politikalara yön verebilen STK’lar mevcut. Bizler “Gerontologlar Derneği” olarak üretken ve müdahil olan bir bilimin mezunları olarak ülkemizin hızlı bir şekilde yaşlanmasına sadece tanıklık etmek istemiyor, bu konuda aldığımız profesyonel eğitim ile bilgi ve tecrübelerimizi ülkemizin yaşlılık seyrini değiştirici çalışmalar için kullanmak istiyoruz.
 Gerontoloji bölümlerinin ilk mezunları olarak bizler can sıkıcı bazı prosedürlerin içerisinde mücadele etmek zorunda kaldık ve bu mücadelelerimiz devam ediyor, aldığımız sonuçlarda artık mezun gerontologlar sadece bakım merkezi ve huzurevlerinde çalışmıyorlar bunların yanına belediyeler, üniversiteler, hastaneler, bankalar, gündüz bakım merkezleri gibi kurumlarda eklendi.
 
Gerontoloji bölümlerini şuan tercih edecek değerli öğreniciler ortalama olarak dört sene sonraya yatırım yapacaklarını ve gerontolojinin Türkiye’de hızla ilerleyen ve gelişen vizyonunun o dönem daha da zirvede olacağını düşünerek ve gerontoloğun aranan meslekler arasında olacağını unutmayarak tercihlerini yapmaları öneriyorum.
 
Tercih döneminde mesleğimiz ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen değerli adaylarımı derneğimize ait www.gerontologlardernegi.org.tr ve [email protected] adreslerini ziyaret ederek bizim ile iletişime geçebilirler.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi