TÜRK OCAKLARI DİNAR ŞUBESİ KATLİAMI KINADI

 

Türk Ocakları Dinar Şubesi 3 Temmuz 2015 Cuma günü ikindi namazından sonra dernek binasında bir basın açıklaması yaparak, Ata Yurdumuz Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türklerine yapılan baskı ve katliamı protesto etti.

Dinar Türk Ocakları üyelerinin yanı sıra camiden çıkan halkın da katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasından önce Türk Ocakları Üyesi Mehmet Ali Cirit, Kuran’ı Kerim okuyarak şehit edilen Uygur Türklerine ithaf etti. Yapılan duadan sonra, şube başkanı Raif Öztürk, hazırlanan   “Basın Bildirisini” okudu.

“Değerli Türk Ocaklılar, Değerli Dinarlılar ve Değerli Basın;

Basın açıklamamıza katılarak bizlere güç verdiğiniz için hepinize teşekkür ederim.

Değerli Dostlar,

İslam âlemi için mübarek olan Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde, Türk Dünyası’nın en doğusunda acı çığlıklar yükselmektedir. Doğu Türkistan’da; işgal edildiği 1949 yılından beri devam eden Çin zulmü; bugün yeniden şiddetlenmiştir.

Doğu Türkistan’ın işgal edildiği yıllarda genel nüfusunun yüzde 90’nı Müslüman Türk iken, maalesef bugün Müslüman Türk nüfus yüzde 40’lara düşmüştür.

 Bu Ramazan ayında da yasaklar şiddetlenmiş ve Müslüman Uygur toplumu ciddi baskılara maruz kalmıştır. Ramazan ayının başlamasıyla Çin devleti Uygurlara oruç tutmayı, topluca teravih namazı kılmayı, Kur’an-ı Kerim bulundurmayı yasaklamıştır. Baskı, şiddete dönüşmüştür. 

Bu olayların en kanlı örneklerinden birisi 22 Haziran 2015 tarihinde yaşanmıştır. Çok sayıda Uygur Türkü Çin polisince katledilmiştir. Yeni alınan bilgilerden baskı ve katliamın devam ettiği anlaşılmaktır.

 Bu yaşananlarla birlikte Uygur toplumunun önde gelen pek çok bilim, sanat, siyaset insanı hapishanelerde sonu belli olmayan cezalara çarptırılmaktadır.

  Türk Ocakları, dünyanın neresinde bir Türk varsa onunla ilgilenmeyi kendisine görev edinmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Bu bağlamda, Türk Ocakları Dinar Şubesi olarak Doğu Türkistan’daki katliam ve baskıyı şiddetle protesto ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti yetkililerini, Cin Devleti ile ilişkilerinde Uygur Türklerinin hakları konusunda daha aktif olmaya; İslam Âlemi’ni ve tüm dünya milletlerini insanlık adına Doğu Türkistan’daki zulmü göremeye ve mazlum Uygur Türklerinin çığlıklarını duymaya ve Çin yönetimini kınamaya çağırıyoruz. Bu vesileyle; inançlarının gereğini yaptıkları için şehit edilen kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.”  Dedi.

   

                                                                                                                 (Ramazan GÜRBÜZ)

                                                                                                

 

Editör: Haber Merkezi