MEHMET TEKİN’E “FAHRİ DOKTOR” ÜNVANI VERİLDİ

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Senatosu tarafından fahri Doktor Unvanına layık görülen araştırmacı yazar Mehmet Tekin, düzenlenen törenle plaketini MKÜ Rektörü Prof Dr Hasan Kaya’nın elinden aldı.

Törene vali yardımcısı H.Volkan Köksal, Tic odası başkanı Hikmet Çinçin, SGK Müdürü Hamit Bal, İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Hatay gazeteciler cemiyet başkanı Ahmet Yetişen kurum müdürleri üniversite hocaları ve çok sayıda davetli katıldı.

 Törende tanıtım filimi gösterisinin ardından plaket töreni ve daha sonra Mehmet Tekin Hoca doktora dersi sunumu yaptı. Duygulu anların yaşandığı tören sonrasında Mehmet Tekin hoca ayakta alkışlandı.

Toplantıda bir açılış konuşması yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya;

“ Sayın Mehmet Tekin bey bilimsel çalışma titizliğiyle yaptığı araştırma ve derlemelerle şehrimizin kültür ve tarihine büyük katkılarda bulunmuştur. Bu katkı aynı zamanda üniversitemize de yapılan bir katkıdır. Çalışmalarıyla yetmişi aşkın kitap yayınlayan Mehmet Tekin’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Üniversitemiz senatosunda oy birliğiyle aldığımız bir kararla kendisine tarih Ana Bilim Dalında “Fahri Doktor” ünvanının verilmesi bizler için bir gurur ve hakkın teslimi olarak değerlendirilmektedir.

 

Ben böyle bir güzel proğrama  katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Ayrıca sayın Mehmet Tekin’ e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. “ dedi.

 

Bu konuşmanın arkasından Mehmet Tekin’in hayatını anlatan bir belgesel sunuldu. Belgeselin sunulmasından sonra, Mehmet Tekin’e Rektör Prof.Dr. Hasan Kaya tarafından cübbe giydirilerek, doktora beratı verildi.

 

Toplantıda Mehmet Tekin tarafından doktora dersi olarak “Hatay, Suriye ve Ortadoğu’da Yüzyılın izleri, bu günün gözlemleri” konulu bir konferans sunuldu.

 

Konferansta Mehmet Tekin, 1. Dünya savaşında Osmanlı’nın bölüşümünü, düşmanların hangi niyetlere sahip olduklarını, özellikle Hatay’ın  milli  mücadelede  yaptığı hizmet ve çalışmaları, Hatay’ın anavatan Türkiye’ye ilhakı gibi konulara değindikten sonra, Birinci dünya savaşında batılı güçler Ortadoğu da hangi amaçlar için bulunmuş iseler bu günde aynı amaçlarla Ortadoğu da Suriye’de bulunmaktadırlar. Bize düşen görev birlik ve beraberliğimizi pekiştirmektir. Geçmişte yaşanan olayları yeni yetişen nesillere iyi aktarmalıyız.  Dedi. Ayrıca kendisine verilen “Fahri Doktor” ünvanı için de teşekkür etti.

Proğram üniversitenin misafirler için verdiği kokteyl ile son buldu.

 Mehmet  Tekin’in Biyografisi.

    1947 yılında Isparta Aydoğmuş ta doğdu. Gökçeada ve Afyon da ilkokul öğretmeni, Urfa, Afyon ve Hatay da ilköğretim müfettişi, Hatay ve afyon da İl Kültür ve Turizm müdürü, Mustafa Kemal Üniversitesin de uzman olarak görev yaptı. 1998 yılında emekliye ayrıldı.

    Hatay la ilgili çok sayıda araştırmalar yapan ve 1986 yılında Antakya belediye meclis kararıyla Fahri Hemşire beratı verilen yazarın 2015 yılına kadar eğitim, folklor, tarih, edebiyat konularında 72 kitabı gazete ve dergilerde 450 yazısı yayınlandı. Ayrıca 49 konferans verdi. 14 panele katıldı, ulusal ve uluslar arası 36 sempozyumda bildiriler sundu, radyo ve televizyon programlarına katıldı.

Editör: Haber Merkezi