Gerontologlar, Antalya'daki Skandal Görüntüler Üzerine Harekete Geçti

Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar, Antalya’daki özel bakım merkezinde ortaya çıkan skandal görüntülerle ilgili bir açıklama yaparak, “Biz Gerontologların çok iyi bildiği ülkemizdeki bakım merkezlerinin yetersiz denetimi sonrası bu tür olaylar meydana geliyor” dedi.
 
Merkezi Dinar olan ve Antalya başta olmak üzere birçok il ve ilçede Gerontolog Mesleği ve Yaşlılar için faaliyet gösteren Gerontologlar Derneği, dün ulusal ve yerel basında yer alan Antalya’daki Özel bir bakım merkezine ait olduğu belitilen “Antalya Özel Bakım Merkezinde Skandal Görüntüler” başlıklı haber çokça tartışma yaratmıştı.
 
Konuyla ilgili, Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar GÜRDAL’ın dernek üyeleri ve meslektaşlarıyla, acil durum toplantısı yaptığı öğrenildi. Skandal görüntüler hakkında konuşan dernek başkanı GÜRDAL “Biz Gerontologların çok iyi bildiği ülkemizdeki bakım merkezlerinin yetersiz denetimi sonrası meydana gelen, huzurevleri ve bakım merkezlerindeki mobbing, şiddet, suistimal, ve hastaların ihtiyaç duyduğu bakım hizmetini alamaması gibi durumlar her yıl bir başka bakım merkezinde ülke gündemine bomba gibi düşüyor. Dünde Antalya’da yaklaşık 50 kişiye bakım hizmeti veren Antalya’nın Konyaaltı gibi güzel ve merkezi bir ilçesindeki skandal görüntüler sonucunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve yetkilileri harekete geçti. Gerontoloji bölümünün bulunduğu bir ilde böyle olayların olması bizi ayrıca üzdü. Ancak bu olaylar ne ilktir. Ne de son olacaktır. Ülkemizin acilen bir bakım modeline ve bu modeli denetleyen güçlü bir denetim mekanizmasına ihtiyacı vardır. Her konuda örnek aldığımız Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi acilen Sosyal Bakım Sigortasının (SBS)’nin oluşturulması ve artık ülkemizde bakım merkezlerinde Gerontologların TTS olarak bildiği Temiz, Tok, Sessiz ilkesinden kurturulması gerekilmektedir. Bu durum herkesin bildiği, fakat göze hoş görüldüğü için müdahale edilmeyen ve aslında mobbing olarak bilinmesi gereken huzurevlerinde yaşlıların Temiz, Tok, Sessiz ilkesi çok yanlış ve bakım hizmeti alan kişiler için tam bir insanlık dramıdır. Ülkemizde bu ve buna benzer olayların gerçekleşmesi, asla kabul edilemez. Biz de bu olayları kınıyor, müdahalelerde bulunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
 
Konuya ilişkin bir diğer açıklamayı Gerontologlar Derneği Başkan Yardımcı Çağrı ELMAS yaptı. Başkan Yrd. Çağrı ELMAS “Ülkemizde uygulanan bakım politikası sadece bakıma muhtaç kişileri tabiri yerindeyse “göz önünden kaldırarak” kuruma mahkum etmek amacıyla uygulanıyor. Bunun dışında  uygulanmakta olan bir bakım sistemi maalesef mevcut değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin acilen işin uzmanları tarafından tasarlanmış, uygulanmış bakım politikalarını hayata geçirmesi ve daha güvenilir, şeffaf hizmetleri ortaya koyması gerekmektedir. Bakımda sevk ve idarenin şeffaf ve güvenilir olması için bakım sektöründe mevcut tüm meslek gruplarının tekrardan gözden geçirilmesine ihtiyacımız var. Sektördeki iş verenlere hem bakım alan, hem de bakım veren yönünden kısıtlamalar sunularak hata kabul etmeyen hizmet modelleri oluşturulmalı. Bu konuda Gerontologlar dünyada ve Türkiye’de en kalifiyeli ve donanımlı meslek grubudur. Bizler her türlü çalışma ve hizmet modeli için Bakanlıklarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızla bu konuda beraber çalışmaya her zaman hazırız.” dedi.
 
Gerontologlar Derneği üyelerinin katıldığı toplantı sonrası bu konu üzerine odaklanma amaçlı bir ekip görevlendirilerek Türkiye’deki bakım sistemine ilişkin eksiklikleri konu alan bir çalışma planı yapılmasına karar verildi .
 
Editör: Haber Merkezi