DİNAR'DA, NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMASI

Türk Dünyası’nın, 21 Mart Nevruz Bayramı Dinar Belediyesinin katkılarıyla; 21 Mart 2017 Salı Akşamı Park Âlâ Konferans Salonu’nda Türk Ocakları Dinar Şubesi ve Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği tarafından Ozan Kul Mercan Türkü Konseri’yle kutlandı.

Ozan Kul Mercan Türkü Konseri’yle gerçekleştirilen Nevruz Bayramı kutlamasına Belediye Başkanı Saffet ACAR, CHP Dinar İlçe Başkanı Mevlit ER, BBP İlçe Başkanı Nuri ÇETİN, Dinar Belediyesi Meclis Üyeleri, Çanakkale Gazisi Bombacı Mehmet Çavuş’un (İPEK) oğlu Ali İhsan İpek, Ozan Kul Mercan’ın öğrencileri ve kadınlı erkekli, genç yaşlı çok sayıda Dinarlı katıldı.

Emekli Öğretmen Kadir Çalışkan’ın sunumu ile türkü gecesi Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Gecenin açış konuşmasını Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği başkanı Yaşar Sağlam yaptı ve “Nevruz bir Türk Bayramıdır. Bugün Türk Dünyası’nın tüm coğrafyalarında kutlanan bu bayram yeni gün anlamına gelir. Baharın gelişi ile Türklerin Ergenekon’dan çıkışı bu gün bir bayram havasında kutlanır. Yapılan kutlama etkinliklerinde müzik önemli yer tutar. Biz de bu ata bayramımızı Ozan Kul Mercan Türkü konseriyle kutluyoruz. Başta Belediye Başkanımız Saffet Acar olmak üzere bize destek verenlere ve gecemize katılan siz değerli hemşerilerimize saygılar sunuyoruz,” dedi.

Daha sonra sahne alan Ozan Kul Mercan’ın öğrencileri sevilen türküleri estrümantel olarak seslendirdiler ve büyük takdir topladılar. Belediye Başkanı Saffet Acar çok başarılı bulduğu öğrencileri tek tek kutladı ve kendilerine hediye verdi. Yaptığı kısa konuşmada Dinarlıların Nevruz Bayramını kutladı. “Bu yavrularımız yarının Dinar’ının kültür insanı olacaklar. Türkü bu milletin tüm değerlerini, hepimizi kucaklar, Ozan Kul Mercan’ı yarınların ozanlarını yetiştirdiği ve besteleriyle Dinar Kültürüne katkı sağladığı için tebrik ediyor, yaptığı çalışmaları Dinar adına önemsiyorum,” dedi.

Gecede Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği üyeleri şairlerden Süleyman Uysal, Turan Karlı, Rıfat Yiğit, Abdurrahman Ertürk ve Refik Kaplan günün anlam ve önemine uygun şiirlerini seslendirdiler.

Daha sonra Ozan Kul Mercan ve saz ekibiyle birlikte sahneye davet edilen, Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Raif Öztürk, Türkü Programı başlamadan önce, Ozan Kul Mercan, Türkü Konseri ve Ozan Kul Mercan Türkü Kitabı hakkında bilgi verdi. Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Şunları söyledi.” Değerli Dinarlı hemşehrilerim, hepinizi saygı ile selamlıyorum. 21 Mart Nevruz Bayramı sebebiyle düzenlediğimiz “ Ozan Kul Mercan -Türkü Gecesine, hoş geldiniz, şeref verdiniz. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun! Anadolu insanının; iyi ve kötü gününde söylediği türküler, millet olmamızın ve bugünlere birlik ve beraberlik içinde gelmemizin en önemli unsurlarındandır. Onun için türkü diyor ve türküleri, türkü söyleyen sanatçıları ve ozanları çok önemsiyoruz.

Birliğimizin, beraberliğimizin çimentosu olan türkülerimiz asırlardır iki kaynaktan besleniyor. Bunlardan ilki bizatihi halkımızın kendisidir. Asırlardır Anadolu’da türkü yakma ve türkü söyleme geleneği vardır. İkinci kaynak ise ozanlarımızdır. Ozanlar ta Orta Asya’dan beri kopuzlarının ve bağlamalarının tezenesi ile şiirleri ezgi haline, türkü haline getirmişler ve söyleye gelmişlerdir

Bu gelenekten hareketle Dinar’ımızın evladı Ozan Kul Mercan, Dinarlı şairlerin şiirlerinden bestelediği, notaya aldığı ve Dinar Belediyesi Kültür hizmetleri serisinden kitaplaştırdığı 30 bestesinden 20 tanesini bugün sizlere iki bölüm halinde sunacaktır.

Kendisine Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuar öğrencilerinden Kavalda Burak Kaya, Gitarda Deniz Gülmez, Ritimde de Velat İnanç eşlik edecektir. Genç kardeşlerimize ve kendilerini gecemize katkı için gönderen AKÜ Konservatuar Müdürü Uğur Türkmen ve Türk Halk Müziği Öğretim görevlisi Eyip Koca’ya teşekkür ediyorum.

Yeri gelmişken hemen ifade edeyim ki kendisi de Türk Sanat Müziği okuyan bir kültür insanı olan, ilçemizin değerli Belediye Başkanı Saffet Acar, Ozan Kul Mercan’ın saz öğrenen gençlere kaynak kitap olabilecek bestelerini içeren eserini, Dinar kültürü adına yararlı bulduğunu söyledi ve Dinar Belediyesi Kültür Hizmeti serisinden basımını gerçekleştirdi ve türkü severlerle buluşturdu. Kendisine Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği ve Dinarlılar adına teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz,” dedikten sonra; Ah bu türküler / Köy türküleri.. / Sımsıcak bir sevdadır içimizde; /Umut kokar, sıla kokar, yurt kokar; / Toprak kokar, yaz yağmuru sonrası,/ Temmuz ateşinde, serin bir yeldir türküler….” Diyerek Ozan Kul Mercan’ı ve saz ekibini takdim etti

Dinarlı Şairler Süleyman Uysal, Raif Öztürk ve kendi şiirlerinden beslediği birbirinden güzel yirmi türküyü başarıyla seslendiren Ozan Kul Mercan dinleyicilerin gönül tellerini titretti, her söylediği parçadan sonra heyecanlı bir alkışlar aldı. Ozan Kul Mercan türkü gecesini tüm kesimler tarafından sevilen ve katılımcılarında eşlik ettiği “Türkiye’mparçasıyla bitirdi.

Programın sonunda, Ozan Kul Mercan’a ve saz heyetine günün anısına; Güntin Reklamcılık Salih Güntin’e de Türk Ocakları Dinar Şubesi’ne ve Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği’ne verdiği destek ve yardımlarından dolayı teşekkür plaketler verildi. Plaketler Belediye Başkanı Saffet ACAR, CHP İlçe Başkanı Mevlit ER, Dinar Belediyesi Meclis Üyeleri adına Seydi Güçlü, Haydarlı Eski Belediye Başkanı Osman Över, Türk Ocakları eski Şube Başkanı Oğün Sezen ve Türk Kızılay Derneği Eski Başkanı Eyüp Şahin tarafından verildi.

Plaket töreni sırasında söz alan CHP İlçe Başkanı Mevlit Er, “Bugün kaybettiğimiz televizyon program yapımcısı, şair, yazar Tayfun Talipoğlu, İlçemizin yaşadığı 1995 depreminde Dinarlıların yanında oldu ve sıkıntılarımızı Türkiye’ye ve yetkililere duyurdu. Bu yüzden burada Dinarlılar adına kendisine rahmet diliyorum, bu geceyi tertip eden Türk Ocaklarını ve değerli Ozanımız Kul Mercan’ı kutluyorum,” dedi. Program Şair- Yazar Rıfat Yiğit’in “Karabayır Kızı” romanı ile Ozan Kul Mercan’ın Türkü kitabı’nın katılımcılara dağıtılmasıyla son buldu.

Editör: Haber Merkezi