Dinar Belediyesinden bir yenilik daha

Dinar Belediyesi Meclis Toplantı salonunda ‘Uzaktan Okumalı ve Ön Ödemeli Su Sayaçları’ ile ilgili bir tanıtım toplantı yapıldı.

Belediye Başkanı Saffet Acar başkanlığında Meclis Toplantı salonunda ‘Uzaktan Okumalı ve Ön Ödemeli Su Sayaçları’ ile ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıya; Belediye Başkan Yardımcısı Rafet Şimşek, fen işleri müdürlüğü, imar ve şehircilik müdürlüğü, su tahakkuk ve su arıza amirliği personelleri katıldı. Baylan firması yetkilileri tarafından piyasaya yeni sürülen Uzaktan Okumalı ve Ön Ödemeli Su Sayaçları Ak-311’in tanıtım ve bilgilendirmesini slayt eşliğinde sundular.

 

Baylan firması yetkililerince Uzaktan Okumalı ve Ön Ödemeli Su Sayaçları Ak-311’in tanıtımı;

 

Merkezi Sistemin Tanımı

 

Sayaç tüketim bilgileri otomatik olarak bilgisayar sistemi tarafından toplanır. Sayaçlardan okunan bilgiler GPRS aracılığıyla iletilir ve idareler tarafından kayıt altına alındıktan sonra sisteme aktarılarak okunan tüketim miktarlarına gore faturalandırma yapılır.

 

Merkezi Sistemin Avantajları

 

İnternetin olduğu her yerden sisteme girilip takip edilebileceği gibi; daha hızlı ve daha düşük maliyetli sayaç okuma imkanı sağlar. Sisteme sayaç sayısı sınırlaması olmadığı gibi farklı yerleşim alanlarındaki sayaçlar tek bir merkezden okunabilir.

 

Aboneye kaliteli ve hızlı müşteri hizmetleri sunmasıyla birlikte internet üzerinden verilecek şifre ile abonelik bilgileri, su tüketimi, geçmiş borçlar gibi belirli bilgileri görebilmesine imkan tanır.

 

Karmaşık kablo bağlantılarına gerek duymadan Radyo Frekansı ve GPRS kullanılarak veri iletimi yapılır. Su işletmesi 868 MHz Frekanslı lisans gerektirmeyen ISM bandı kullanacağı için, diğer AMR teknolojilerine gore daha düşük maliyetlidir.

 

GPRS ile Uzaktan Sayaç Okuma Sistemin Çalışma Aşamaları

 

Sayaçların okunması

 

Sisteme aktarılması

 

İdare tarafından belirlenen sayaçların vanalarının açılması/kapatılması

 

Su tüketimlerinin faturalandırılması

 

GPRS ile Uzaktan Sayaç Okuma Sistemlerinin Avantajları

 

Kullanımı kolay, daha düşük maliyetli bir sayaç okuma sistemidir. Personel ve zaman tasarrufu sağlanır. Okunan veriler kayıt altına alındığından geçmişe dönük tahakkuk, tahsilat, açma – kesme vs. gibi işlemler daha hızlı ve daha kolay control edilir.Sistemde sayaç sayısı sınırlaması yoktur.

 

 

 

Doğacak şebeke problemlerini anında tespit etme ve düzeltme gibi özelliklerinin yanında, yasadışı müdahaleleri önleyerek, gelir artışı da sağlanır.

 

Sayaçların bulunduğu meskene gidilmesi gerekmediğinden  dolayı okuyacak personelin de güvenliği artırılmış olur. Veri tabanı sayesinde abone tüketim bilgileri anlık veya günlük olarak takip edilebilir.

 

Tamamen güvenli elektronik ölçüm yaptığı için okuma hatalarını ortadan kaldırır. Su tüketiminin kontrol altına alınarak sağlıklı bir biçimde izlenmesi sağlanır. Bu sayede doğal kaynakların zarar görmesi engellenmiş olur.

 

Akıllı Kart Sisteminin Tanımı

 

Abonelerin su kullanım miktarlarının hesaplanması ve kullanım bedelinin peşin olarak ödenmesi esasına dayanan bir ödeme sistemidir. Her sayaca bir abone kartı tanımlıdır. Bu kartlarla abone kredi yükleme merkezlerinden istediği miktarda kredi yükleyebilir. Akıllı kart sayaca okutulduğu zaman kartta yüklenmiş olan bu krediler sayaca aktarılmış olur.

 

Kredi bitiminde su sayacı vanasını kapatır. Abone kartını tekrar sayaca taktığında, karttaki yedek kredi sayaca yüklenerek vana açılır. Böylelikle abonenin yedek kredi miktarı kadar su kullanılabilecek ve aynı zamanda kredi satın alması için ikaz edilecektir.

 

Aboneler akıllı kartlarına, kredi yükleme noktaları (Kiosk) lardan mesai saatleri dışında avans kredi yükleyebilir.

 

Sayacın endeksi her iki göstergeden okunabildiği gibi, elektronik göstergede tüketim, bakiye, borç, kredi fiyatı ceza ve pil durumu bilgileri görülebilir.

 

Bu bilgiler abone kartı vasıtası ile sisteme aktarılır. Sayaca müdahale olması durumunda, sayaç müdahale tarini kaydedip cezalı durumuna geçer ve otomatik olarak vanasını kapatıp yetkili personelin müdahalesini bekler.

 

Kontör Yükleme İşlemi

 

Aboneler Akıllı Kartlarını Belediyelerden istediği miktarda kredi yükleyebilir. Akıllı kart sayaca resimdeki şekilde yaklaştırılıp butona basıldığı zaman kartta yüklenmiş olan bu krediler sayaca aktarılmış olur. Buna istinaden LCD ekranda “YÜKLENEN” mesajı ve miktarı görüntülenir.

 

Su sayacı yüklenmiş olan kredinin bitmesi durumunda vanasını kapatır. Abone kartını tekrar sayaca takdığında, karttaki yedek kredi sayaca yüklenerek vana açılır. Böylelikle abonenin yedek kredi miktarı kadar su kullanabilecek ve aynı zamanda kredi satın alması için ikaz edilecektir. Sayacın endeksi her iki göstergeden okunulabildiği gibi, elektronik göstergede tüketim, bakiye, borç, kredi fiyatı ceza ve pil durumu bilgileri görülebilir. Bu bilgiler abone kartı vasıtası ile sisteme aktarılır.

 

Abone Açısından Avantajları

 

– Faiz YOK !

 

– Fatura derdi YOK !

 

– Kuyrukta bekleme ve stres YOK !

 

– Ev sahibi – kiracı, devre mülk – idare anlaşmazlıkları YOK !

 

– Aboneler, istedikleri kadar krediyi sabit fiyat garantisi ile alabilecekleri için ve sık sık yapılan tarife değişikliklerinden (zam) etkilenmemiş olurlar.

 

– Açık unutulan musluklar ve kaçaklardan dolayı su basmaları ve gereksiz sarfiyat önlenmiş olur.

 

– Abone ne kadar su harcaması yaptığını ve daha ne kadar yapabileceğini her an kontrol edebilir.

Editör: Haber Merkezi