“3. SUÇIKAN ŞİİR GÜNLERİ”
 
Dinar Belediyesinin katkılarıyla; Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği ile Türk Ocakları Dinar Şubesi’nin birlikte düzenledikleri “Suçıkan Şiir Günleri-Zafer Şöleni” çok sayıdaki vatandaşların ve misafirlerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Malazgirt Zaferinin 945’inci yılı sebebi ile bu sene “Geleneksel Suçıkan Şiir Günleri” şairlerin ve mahalli sanatçıların katılımıyla şiirlerle ve türkülerle yapıldı ve halkın büyük ilgi ve beğenisini gördü.
Park Âlâ Konferans Salonunda gerçekleştirilen Zafer Şöleni’ne Belediye Başkanı Saffet Acar, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mevlit Er, Belediye Meclis üyeleri, başta Muhtarlar Derneği, Engelliler Dayanışma Derneği Başkanları olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunun temsilcilerinin yanı sıra, Evciler ve Gökçen’ten gelen misafirler ile çok sayıda Dinarlı katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği Başkanı Yaşar Sağlam kısa bir açış konuşması yaptı. Yaptığı konuşmada katılımcı şairlere, sanatçılara, destek veren Belediye Başkanı Saffet Acar’a, Park Âlâ Konferans Salonu müsteciri Muhammet Akdeniz’e ve Dinarlı hemşerilerine teşekkür eden Sağlam, Dinar’ın şiir ikliminden ve geleneksel hâle getirdikleri “Suçıkan Şiir Günleri”nden bahsetti. Konuşmasının sonunda, “Belediye Başkanımız Saffet Acar’ın desteği, Dinarlı hemşerilerimizin de ilgisi olduğu sürece bu tür anlamlı etkinliklerimiz devem edecektir. Bir taraftan ilçemiz kültürüne katkı sağlarken, diğer yandan da milletlimizin değer yargılarıyla barışık şair ve yazarlarımızın yetişmesi için öncülük görevini yapacağız,” dedi.
Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapması için kürsüye davet edilen Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı ve Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği yönetim kurulu üyesi Raif Öztürk, yaptığı konuşmada Malazgirt Zaferi’nin önemi; Sultan Alparslan, kahraman ordusu ve Oğuz Türk Boyunun ruh dünyası ve yurt edinme ülküsü hakkında bilgi verdi. Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“ Değeri Dinarlı hemşerilerim; Milletimiz için mana ve önemi çok büyük olan Malazgirt Zaferimizin 945’inci yılını şiirlerle, türkülerle kutluyoruz. Kutlu olsun.
Öncelikle şunu ifade etmeliyim. Her gün yüreklerimize ateş düşüren şehit haberlerinin geldiği günümüzde, bu program bir eğlence programı değildir.
Öyleyse şiir ne oluyor, türkü nereden çıktı denebilir. Milli şairlerimizden Mehmet Emin Yurdakul, “Şairleri haykırmayan bir millet; sevenleri ölmüş öksüz çocuğa benzer,” diyor. Şiir İnsanî duyguların ve millet olma şuurunun en iyi anlatıldığı yazı türüdür. O yüzden şiir.
Türküler, kültür değerlerimizi yaşatan ve en iyi yansıtan ses bayrağımızdır. Bu topraklardaki bin yıllık varlığımızı, birliğimizi, Türk’ü anlatan türkülerimize borçluyuz. O yüzden inadına türkü diyoruz.
Değerli Dinarlılar, Malazgirt, Anadolu kapılarının Müslüman Türk’e açıldığı yerdir. Bu toprakları bize vatan olarak bırakan atalarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi anmak; Sultan Alparslan ve Onun Ordusunun, ruh dünyasını hatırlamak ve yaşatmak bizim onlara olan minnet borcumuzun gereğidir.” Dedikten sonra Malazgirt Sultanı Alparslan’ın ve ordusunun ruh halini anlattı. Konuşmasını şu şekilde bitirdi. “Bize diz çöktürmek isteyenlere biz hiç diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Eğilmeyiz, bükülmeyiz, diz çökmeyiz biz, Türk’üz, hep birlikte büyük milletiz.
 Ne mutlu Türk’üm diyene…
Anadolu’yu vatan yapan ve bugüne kadar Türk yurdu olarak yaşatan, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, din ve devlet büyüklerimizi rahmetle anıyor, ruhlarının şad olmasını temenni ediyorum.”
Daha sonra Dinarlı şairler, Abdurrahman Ertürk, Ali Osman Demircan, Turan Karlı, Muzaffer Şahin, Refik Kaplan, Mustafa Özçay,  Mehmet Özcan, Buse Çeliker,  Raif Öztürk, Rıfat Yiğit, Aşık Mehmet Arslan, Âşık Hüseyin Çolak ve Halk şairi Süleyman Uysal, misafir şairler Ülker Aygün, Durmuş Kaya(Yitik Ozan) vatan, bayrak, kahramanlık, sevgi, birlik-beraberlik ve Malazgirt temalı ve birbirinden güzel şiirlerini seslendirdiler.
Türkü bölümünde önce sanatçı Nigar Dönmez sahne aldı ve birbirinden güzel türkülerle dinleyenleri adeta büyüledi. Seyirciden büyük takdir ve alkış aldı. Hemen arkasından da Dinar’ın ozanı, Ozan Kul Mercan birbirinden güzel usta malı türkülerle mini bir konser verdi. Konserinin finalini Esat Kabaklı hocanın “Ez oğlum” ve Mustafa Yıldızdoğan’ın “Türkiye’m” parçalarıyla yapan Ozan Mercan gençlerin ve seyircilerin de katılımıyla duygusal ve heyecanlı anlar yaşattı. Gecenin sunucuları Gökçen Özkan ile Damla Cihan gerek sunumlarıyla gerekse okudukları şiirlerle en az şairler ve sanatçılar kadar başarılıydı.
Programın sonunda; Belediye Başkanı Saffet Acar’a, Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği’nin teşekkür belgesini Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Raif Öztürk, etkinliklere katkılarından dolayı Park Ala Konferans Salonu müsteciri Muhammet Akdeniz’e de derneğin teşekkür plaketini Belediye Başkanı Saffet Acar verdi.
Yine, Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği’nin üç senedir verdiği hizmet onur plaketleri bu sene Dinar’ın basın hayatına 55 yıl hizmetlerinden dolayı gazeteci Ramazan Gürbüz’e ve kitaplarıyla Dinar’ın kültür hayatına hizmet eden şair ve yazar Mustafa Özçay’a verildi. Gürbüz ve Özçay onur plaketlerini, sanatçılar Kul Mercan ile Nigar Dönmez’de günün anısına hazırlanan plaketlerini belediye başkanı Saffet Acar’ın elinden aldılar. Başkan Acar, bu sırada yaptığı kısa konuşmada dernek yöneticilerine, şairlere ve sanatçılara kendilerine çok anlamlı bir gece yaşattıkları için teşekkür etti.
Şair ve sunuculara katılım ve teşekkür belgesini de Kayseri-Erciyes Üniversitesi Emekli öğretim görevlisi Dr. Ahmet Öcal verdi. Seyirciler anlamlı bir günde anlam yüklü güzel bir programı seyretmiş olmanın huzuru ile dernek yöneticilerini kutladılar.
Programın sonunda Kanal 24, Belediye Başkanı Saffet Acar, Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği Başkanı Yaşar Sağlam ve Türk Ocakları Dinar Şube başkanı Raif Öztürk’le bir söyleşi yaptı. Seyirciler salondan mutlu ayrıldılar.
 
Editör: Haber Merkezi