DİNAR VE ULUSLARARASI MARSYAS KÜLTÜR, SANAT VE MÜZİK FESTİVALİ
Fransızca bir kelime olan Festival, bizde herkesin anlayabileceği şekliyle şenlik demektir. Daha kapsamlı anlamıyla; bir ülkenin, bir il, ilçe, kasaba ya da köyün öne çıkmış bir imgesi etrafında yapılan tanıtım, tüketim, kültür ve sanat etkinliklerine festival denir.
Bugün ülkemizde bitkilerden, sebze ve meyvelere, içeceklerden yemeklere, sanattan kültür unsurlarına kadar, pek çok alanda festivaller düzenlenmektedir. Ülkemizin çeşitli yerlerinde düzenlenen festivaller, yapıldığı yerin yerel tarihi, kültürü ve tarımsal ürünleri hakkında önemli bilgiler verir
Eskiden beri köklü bir kültürü ve çok canlı bir sosyal yaşamı olan Dinar’ın, Festival (Şenlik-kutlama-Eğlence) kültürüne çok uzak olmadığı bilinmektedir. Dinar’ın sosyal hayatında çok eski tarihlerden beri Hıdırellez bir şenlik havasında kutlanmaktadır. Ayrıca Belediye Başkanı Bayram Ali Veziroğlu zamanında, 1969 yılından başlatılan ve onun ölümüne kadar beş yıl yapılan Dinar Panayırı’da festival şeklinde organize edilmiştir. Şimdiki şehir stadının olduğu yerde-harnanyeri- yapılan Dinar Panayırı’nda gündüzleri Lunapark eğlenceleri, akşamları belediyenin Santral Park’ta düzenlediği halk konserleri büyük ilgi görmüştür.
“Çağdaş ve Sosyal Belediyecilik” vaadiyle 29 Haziran 2009 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Saffet ACAR, Dinar’ın sosyal ve kültür hayatına yenilikler ve canlılık getirmek, Dinar’ın doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerini akademik ve bilimsel yöntemlerle ortaya çıkarmak ve tanıtmak için (AKÜ) Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne bir teklif götürmüş ve yardım talep etmiştir.
Bu teklif üzerine Dinar, AKÜ tarafından her yönü ile incelenmiş. Şehirlerarası ulaşım yollarının kesiştiği; doğal güzellikleri, antik çağlara uzanan tarihi, hâlâ otantik özellikler taşıyan kültür değerleri, tarihi efsaneleri ve bilhassa “Dinar’ın dünyada ilk müzik yarışmasının yapıldığı yer olması ve bu konuda mitolojik bir efsanenin bulunması Afyon Kocatepe Üniversitesi, akademik birimlerinin ilgisini çekmiştir.
Akademi birikimi, yüksek nitelikli eğitimi, gerçekleştirdiği bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetleriyle ülkemizin seçkin bir üniversitesi olduğunu kanıtlamış bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Dinar Belediyesinin “bilgi, imkân ve tecrübelerini ortak amaçlar etrafında birleştirerek 2010 yılında başlattıkları ULUSLAR ARASI MARSYAS KÜLTÜR SANAT VE MÜZİK FESTİVALİ”nin bu yıl yedincisi yapılmaktadır.
Bugün bilim ve sanat çevrelerinin haklı olarak adından bahsettiği bu festivalin aralıksız yedi yıl üst üste yapılması ve artarak devam eden başarısının temelinde birkaç sebep vardır. Bu sebeplerin birincisi, Belediye Başkanı Saffet ACAR ile AKÜ Rektörlerinin bu festivale vermiş oldukları sınırsız destektir. İkinci sebep; AKÜ Akademisyenleri, Dinar Belediyesi görevlileri, Dinar’ı seven gönüllüler ile Festival Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyelerinin ortak gayret, çaba ve fedakârlıklarıdır. Üçüncü sebep de, AKÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen’in, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Rektör yardımcısı hemşehrimiz İsa Sağbaş’ın, Dinar Belediyesi Veteriner Hekimi Oğuz Başkaya’nın öncülüğünde; AKÜ, Dinar Belediye Görevlileri ve Dinar Festival gönüllüleri arasında çok samimi bir dostluğun gelişmiş olmasıdır.
Gelişen bu dostluk ve ortak amaç etrafında planlanan yarışmalar, sergiler, belgeseller, sempozyum ve paneller ve konserler; “sanatın ve bilgi şölenlerinin ülkemizin sadece üç büyük kentinde değil, Anadolu’da da yapılabileceğini göstermesi bakımından önemlidir.
Dünyada ilk müzik yarışmasının yapıldığı yer olan Suçıkan’da yaşanan ve tüm insanlığın ve özellikle sanatseverlerin ilgisini çeken bir mitoloji etrafında başlatılan; “sabır, sıkı çalışma ve gönüllülüğün ürünü olan bu festival; Dinar’ın, Afyonkarahisar’ın ve AKÜ’nün hem ülkemizde, hem de uluslararası sanat ve bilim dünyasında tanıtılmasında bir araç olmuştur.”
Yedi yıldır ülkemizin çeşitli bölgelerinden ve üniversitelerinden gelen, birbirinden değerli öğretim üyeleri, sanatçılar ve araştırmacılar; Dinar’ın tarihi zenginliklerini, kültürel değerlerini, müziğini, doğa ve yöresel güzelliklerini Dinarlıyla iç içe yaşarken, Dinarlılar da kültür, sanat, müzik adına unutulmayacak güzellikler yaşamaktadır.
Yedi yıldır bilimin ışığında hem program, hem organizasyon olarak büyük bir başarıya imza atan ve pek çok il ve ilçeyi kıskandıran bu festivalin düzenlenmesi ve uygulanmasında emeği geçen herkesi ilçem adına kutluyor, teşekkür ediyorum.
1-5 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılacak olan festivale; Dinarlı olmanın şuuru ve sorumluluğu sahip çıkılması gerektiğine inanıyorum. Bu duygularla yapılacak olan sergi, belgesel, sempozyum, panel ve konser etkinliklerine tüm hemşerilerimin katılımının doğru olacağı inancımı ifade ederek, saygılarımı sunuyorum