DİNAR VE İSTASYON CADDESİ

(İSTASYON CADDESİ’NİN DÜNÜ)

 

Aydın-Şimendifer hattı 1889 tarihinde Dinar’a ulaşır. Dinar İstasyonu’nun açılış töreni 13 Ekim 1889 tarihinde Geyikler Nahiyesi’nin idari merkezi olan Dinar kasabasında yapılır. Demiryolu’nu Dinar’a ulaşması Dinar’ın kaderini değiştirir ve Dinar her bakımdan bu tarihten sonra gelişmeye başlar.

Geyikler 1870’li yıllarda nahiyedir. 1874 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Ancak belediye teşkilatının o yıllarda imar adına yapabileceği bir şey yoktur. Personel yoktur, ekipman yani donanım yoktur.

Demiryolunun Dinar’a ulaşmasının hemen arkasından; Hicri 1310, Milâdi 1892 tarihinde Geyikler Nahiyesi Müdürlüğüne, nahiye müdürü olarak Mustafa Şevket Bey atanır. Nahiye müdürü Mustafa Şevket Bay çalışkan, yapıcı, yaratıcı bir insandır. Nahiye müdürü olarak atandığı Geyikler’in idari merkezini yani Dinar’ı çok sever. Pek çok ihtiyacı olan bu küçük kasabaya bir şeyler yapmak, hizmet etmek ister. Yalnız eli ayağı bağlıdır. Kasabanın bağlı olduğu kazaya, sancağa, vilayete dert anlatmak, isteğini, kabul ettirmek kolay değildir. Sadece, İzmir Aydın Şimendifer hattının bu kasabaya ulaşmış olması bir şanstır.

Nahiye müdürü Mustafa Şevket Bey imkânsızlıklar içinde imkân yaratmaya, halktan da destek almaya çalışır. İşe yapabileceği en kolay işle başlar. Yeni hizmete açılmış olan istasyona ağaç diktirir. Eski hamam diye bildiğimiz, Ilıca’nın altındaki Bizans Hamamı’nı (büyük hamam) tamir ettirerek Dinarlının hizmetine sunar. Tamir edilen hamamın açılışında bir konuşma yaparak, Dinar’ın merkezinde bulunan iptidai mektebinin yanı sıra, ikinci bir okula ihtiyaç olduğunu dile getirir ve okul yaptırmak için bir yardım kampanyası başlalatır.

Nahiye müdürü Mustafa Şevket Bey,  bunlardan başka hükümet konağının kara örtüsünü açtırır ve çatıyı yenileyerek kiremit örtüye çevirtir. Yine onun gayretleriyle kasabada telgrafhane (postahene) hizmete girer. Belediye hizmetleri geliştirilir. İtfaiye teşkilatı kurulur. Halkın istediği an ihtiyacını karşılayabilmesi için bir gaz odası yaptırılır.

O günlerde istasyondan Ulu Cami’ye doğru uzanan patika bir yol vardır. Araba yolu… Yağış olduğunda arabaların da, hayvanların da, insanların da çamurdan rahat yürüyemediği bir yol… Yağışlı günlerde ve kışın istasyona ulaşmak bir işkencedir. İşte Mustafa Şevket Bey’in bu kasabaya yaptığı en hayırlı iş istasyondan kasabaya uzanan bu yolun genişletilmesi ve çamurdan kurtarılması olmuştur. Bunun için Sarayköy-Dinar demiryolu hattını yapan şirketle irtibata geçen Mustafa Şevket Bey, istasyon caddesinin yapımı için bu şirketten yardım talep eder. Mustafa Şevket Bey’in arzu ettiği nitelikte olmasa da, İstasyon caddesinde ilk ciddi çalışma o tarihte yapılır ve çamura batmadan yürünebilecek bir yol yapılır.

O günden bugüne tam 123 yıl geçmiştir. Dinar 1908 yılında kaza olur, 1930’lu yıllardan 1975-1980’li yıllara kadar yörenin en gözde ilçesi olarak, her bakımdan altın çağını yaşar. Pek çok belediye başkanı Dinar’a hizmet eder, istasyon caddesi pek çok defa yeniden imar edilir, bazen parke taşı, bazen asfaltla iyileştirilir, kaldırımlar yapılır.

O günden bu güne, pek çok belediye başkanı tarafından defalarca iyileştirme çalışmalarıyla daha iyi hale getirilmek istenen İstasyon caddesi en ciddi yeniliği bu günlerde yaşamaktadır. Sayın Belediye Başkanı Saffet Acar çok önemli bir proje ile ilçemizin bu asırlık caddesinde çok ciddi bir değişimi ve çağdaş bir görünümü sağlama gayretindedir. Bu gayretinden dolayı kendisini bir Dinarlı olarak kutlamak vazifemidir. Kutluyorum.

Saygılarımla 22.12.2015 Raif ÖZTÜRK