DİNAR LİSESİ, TARİHE VE ANILARA TANIKTIR

(ADIMI GERİ VERİN)

Dinar Haber Gazetesi Web sitesinde “ DİNAR LİSESİ ADINI GERİ İSTİYOR” başlıklı bir haberle karşılaşınca, birden özlediğimiz eski günlere gittim. Dinar Ortaokuluna başladığım yıllara… Lise çağımın delişmen, özlem dolu yıllarına…

 

Biliyorum bu haber sadece beni değil, Dinar Lisesi’nde okuyan tüm hemşehrilerimi, hatta binlerle ifade edilebilecek öğrencinin ailelerini aldı, yeniden o eski günlere götürdü. Benim gibi onlarında yüreklerinden bir şeyler koptu. Dinar Ortaokuluna başladığımız ilk günden, Dinar Lisesi’nden mezun olduğumuz son güne kadar geçen zaman acı ve tatlı anılarıyla, gözlerimizin önünden bir film şeridi gibi geçti.

 

Yerel tarih milli tarih kadar önemlidir. Dinar Lisesi, Dinar’ın “yerel tarihinin” simgesidir. Son zamanlarda ülkemizde de yerel kültüre ve bu kültürün oluştuğu yerin yerel tarihine ilgi ve alâka artmıştır. Bu güzel bir gelişmedir.

 

Bu cümleden olmak üzere Dinar Lisesi 2010 yılında Anadolu Lisesi statüsünü kazanınca, ilçemizde Dinar adını taşıyan iki Anadolu lisesi olmuştur. Birincisi kurucu müdürlüğünü yapmak şerefiyle bahtiyar olduğum,1991-1992 Eğitim-Öğretim yılında Dinar Lisesi’nin işlik binasında eğitime başlayan ve bugün eski cezaevi yanında kendi binasında eğitim ve öğretimini sürdüren “Dinar Anadolu Lisesi”dir.

 

İkincisi de 1948 yılında Dinar Ortaokulu olarak eğitim ve öğretime başlayan ve binlerce Dinarlının mezun olduğu,  2010 yılında da adı “Mehmet Çavuş Anadolu Lisesi” olarak değiştirilen; istasyon yolu üzerindeki (Dinar Anadolu Lisesi) Dinar Lisesi’dir.

 

Bir karışıklığa meydan vermemek için “Anadolu Lisesi” statüsü kazanan Dinar Lisesi’ne, biraz önce önemine değindiğimiz yerel kültür ve yerel tarihten hareketle çok iyi niyetle “Mehmet Çavuş Anadolu Lisesi” adı verildi. Ben, Dinar’ın yerel kahramanı Dinarlı Bombacı Mehmet Çavuş ( İPEK) kahramanımızın adından hareketle bu adın verilmesine katkı sağlayanlara müteşekkirim. Ancak meşveret edilmeden, Dinar Lisesi’nin isminin de bir yerel tarih ve kültürü ifade ettiği düşünülmeden  değiştirilmesinin yanlış olduğu bugün ortaya çıktı. Çünkü bizimde yakından bildiğimiz ve takip ettiğimiz, Dinar Lisesi’nden mezun olan, yani Dinar’ın neredeyse yarıdan fazlası okullarının adının değişmesini kabullenemedi. Diğer kalanlar da yeni isme alışamadı.

 

Yanlış iş Bağdat’dan döner diye bir atasözümüz vardır. Bu gün Sayın Kaymakamımız Mustafa Şahin Bey, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu yanlışı düzeltmelidir.

 

Bir, Dinarlılar için yerel değeri ve önemi olan “Dinar Lisesi” adı eski Dinar Lisesi’ne yeniden verilmelidir. Tarihi mekânlar tarihi ve yerel adıyla anılmaktadır, bu genel ve doğru bir kuraldır. Afyon Lisesi de “Anadolu Statüsü”nü kazanmıştır, fakat adı bugünde AFYON LİSESİ’dir. İzmir Atatürk Lisesi de “Anadolu Lisesi Statüsü” nü kazanmıştır, fakat adı hâlâ İZMİR ATATÜR LİSESİ’dir. Dinarlının büyük çoğunluğunun hatıralarını saklayan ve 2010 yılında “Anadolu Lisesi Statüsü” ne kavuşan DİNAR LİSESİ’ de bu adla isimlendirilmelidir.

 

İki, 1991-1992 Eğitim Öğretim yılında eğitime başlayan eski cezaevimizin yanındaki İkinci Anadolu Lisemiz de şeref kaynağımız, mahalli kahramanımız BOMBACI MEHMET ÇAVUŞ (İPEK) ANADOLU LİSESİ      adını almalıdır. Mehmet Çavuş Anadolu Lisesi, yerel kahramanımız Dinarlı Mehmet Çavuş kastedilerek verilmişse eksik bir tanımlama ve isimdir. Doğrusu “BOMBCI MEHMETÇAVUŞ (İPEK) ANADOLU LİSESİ” DİR.

 

Bizimki okul aile birliğinin, Dinar Lisesi mezunlarının dilek ve temennisine bir basın mensubu olarak katılmaktır. Bu dileğin yerine gelmesi ve Dinar Lisesi’nin eski adını yeniden alması Dinarlıları mutlu edecektir.