ÖNDE SAĞDA İSMET KİTİŞİN KÜÇÜKLÜĞÜ SAĞDA KİTİŞ AİLESİ

KİTİŞ MİFETTİŞKEN DİNARA GELMİŞ ARKADAŞLARIYLA SANTIRAL PARKTA


Soldan Sağa: Mustafa BOZOKLU Manifaturacı, İsmet KİTİŞ İş Bankası Müfettişi, Naci BAŞARAN Marangoz-Başaran sineması sahibi ve Necip KAYNAK Yıldız sineması sahibi
 
Müfettiş; İSMET KİTİŞ 1926-2016
DDY. Müfettişliği sırasında gösterdiği başarılı çalışmaları ile tüm personelin müfettiş gelirse korkusunu veren Vehbiler eşrafından Vehbi Bey'in oğlu İsmet Kitiş’dir. İsmet Kitiş’i babası Vehbi Bey memur oğluna çok ısrarla fabrikanın başına geç demiştir. Fabrikanın başına geçmeden onun DDY Müfettiş’liğininden fabrikatörlüğe nasıl devriâlem yaptığına bir bakalım.
 1926 da Dinar'da doğan İsmet Kitiş, İlkokulu ılıca mektebini bitirdikten sonra Afyon Lisesinden 1946 da mezun olmuş, 1949 da Yüksek Ticaret okulunu bitirip yedek subay olarak askerlik görevini yapmış, askerlik dönüşünde borsacılık stajını bitirerek 1951 de ziraat Bankası müfettişlik imtihanını kazanarak göreve başlamış. 1953 de Bankanın tahvil gelirleri kredi servisi müdürlüğüne atanmış, bu serviste kodamanların ve siyesetcilerin baskılı kredi açma teklifine karşı çıkarak tep kilen çekmiş, bu mevkiinden kurtulma yolunu ararken Ankara Gençlik parkında okuduğu ulus gazetesinden DDY. Müfettişlik sınavı ilanıyla imtihana girip banka müfettişliğini saklayarak sınavı kazanmış ve DDY Mali İşler Dairesi Müfettiş muavinliği görevine başlamış ve yedi ay sonra müfettişliğe getirilmiştir.
       Müfettiş İsmet Kitiş Türkiye nin her bölgesinde görev yapmış, özellikle İstanbul ve İzmir teftişlerinde suiistimal yaptıklarını gördüğü birkaç kişiyi açığa alarak haklarında kanuni işlem yapması teşkilatta kısa zamanda duyulmuş. DDY. Çalışanlarının korkulu rüyası olmuş. Her an trende müfettiş olabileceği, istasyonda, garda bulunabileceği korkusunu vermiş. Çünkü trene ücretsiz kimlikle değil müşteri gibi biner teftişe gittiği gar veya istasyona varmadan bir önceki istasyonda inip taksiyle gidermiş.
Kitiş’in bu tür çalışmasını bana kayınbabam M.Kemal Meriçli anlatmıştı. Babam Erzurum ve civarında 10 yıl hareket memurluğu ve şeflik yapmıştır. Dinar’a 1964 de geldiğinde ilk işi Dinar'lı müfettiş Kitiş'i sormuş, istifa edip fabrikatörlük yaptığını duyunca üzülmüş DDY. ları dürüst ve büyük bir elamanını kaybetmiş diyerek şöyle anlatmıştı,"Kitiş bölgeye teftişe gelirken onu tanıyan bir kondüktör Erzurum'a teftişe geldiğini öğrenince bir önceki istasyondan manipleyle haber vermiş, zavallı bilmezdi müfettişte o istasyonda inerek bir arabayla trenden önce Erzurum’a varacağını, tren gelmeden müfettiş istasyona girerek bir vatandaş gibi sessizce bekler. Memurlar aralarında konuşuyormuş çabuk olun etrafı gözden geçirin eksikler Varmı müfettiş trenle geliyormuş. Müfettiş İsmet Bey hemen muhaberecinin yanına gitmiş ve önündeki mors şeridini koparıp almış. Herkes şaşkın bakakalmış. Memur ne yapıyorsun kardeşim diye çıkışmış. İsmet bey cebinden kimliğini çıkarmış Müfettiş demiş. Mors şeridinini yüksek sesle okumuş” Dikkat müfettiş teftişe geliyor. Stop. Tedarikli olun.”
İsmet Kitiş İstanbul’a kızı tarafından hastalandığı için Dinar’dan götürülmüş orada tedavisi sürerken 2016 da 90 yaşında hakkın rahmetine kavuşmuştur.