DEPRESYON PSİKOLOJİK BİR RAHATSIZLIK MI ?
 
Depresyon günümüzün en yaygın hastalığıdır. Çevremizde bir çok insan depresyon ilacı kullanmaktadır.Bir çok kişi ilaç kullanmasa da depresif bir ruh hali ile yaşamını sürdürmektedir. Peki depresyon neden bu kadar yaygındır. Neden insanlar avuç avuç ilaç kullanmasına rağmen tedavi olamamaktadır ?
Depresyon ilaçları nedir ? Gerçekten tedavi ediyorlar mı ?
Depresyon belirtileri ile doktora gittiğimizde size genellikle ssri adı verilen ve vücudun salgıladığı mutluluk hormonunun (seratonin ) vücudda yıkılmadan daha uzun süreli etki göstermesini sağlamaya dönük bir ilaç verir. Bu ilaç vücudun mutluluk hormonunun salgılanması ile ilgili bozuklukları düzeltmez. Sadece yetersiz olan hormonun vücuda daha uzun süre tutulmasını sağlayarak yalancı bir iyilik hali oluşturur. Fakat bunu olumsuz bir etkisi de vardır. Vücud zamanla yıkımı engellenen mutluluk hormonunu,  vücutta yeterli miktar hormon var gibi algılayıp üretim miktarını düşürür. Bu durumda  kullandığınız ilaç dozunu artırmak zorunda kalırsınız. Bu ilerleyerek devam eder.
Yani kısaca şunu söyleyebiliriz. Kullandığınız depresyon ilaçları sizi tedavi etmez. Geçici bir iyilik hali oluşturur. İlerleyen dönemlerde veya ilacı bıraktığınızda kendinizi daha kötü hissedersiniz.
Depresyon psikolojik bir rahatsızlık mıdır?
Depresyon belirtileri her ne kadar bizim psikolojik dünyamızı ilgilendirse de askında depresyonu oluşturan nedenler tamamen fiziksel bedenimizle ilgilidir. Kişi kendini mutsuz hisseder, hayattan zevk almaz , ağlama krizleri gelir. Bu ve buna benzer belirtiler hastalığın psikolojik olduğunu düşündürür ve tedavisi için psikiatrlara gideriz. Oysa bu rahatsızlığı oluşturan nedenler fiziksel bedenimizle ilgili bozukluklardır
Hangi rahatsızlıklar depresyona neden olur ?.
 Genellikle depresyonun en önemli nedeni bağırsak yapısının bozukluğudur.Sağlıklı bir bağırsak yapısına sahip değilsek depresyona adayız demektir. Vücudumuzda bulunan  mutluluk hormonunun %80 den fazlası bağırsaklarda üretilir. Mutluluk hormonu stres anında salgılanır ve olumsuz şartların  vücudumuzda oluşturacağı travmaları engeller. Böylelikle depresyon belirtilerini oluşmadan ortadan kaldırır ve bizi streslere karşı korur. Bağırsak yapısı bozulduğunda bu üretim yetersiz hale gelir . O nedenle depresyon belirtileri oluşur.
Depresyonun bir başka sebebi olarak günümüzde kronik inflamasyon dediğimiz bir durum sorumlu tutlmaktadır.Bu ne demektir.? İnflamasyon (iltihap), tahriş, yaralanma veya infeksiyona karşı vücudun tepkisi anlamına gelen tıbbi terimdir. Bulaşıcı bir organizmaya (bakteriler veya virüsler gibi), antijene (vücuttaki yabancı bir madde) veya doku yaralanmasına karşı vücudun normal koruyucu tepkisidir. İltihap genellikle iyileşmeyi tetiklemeye yardımcı bir süreçtir ama doğru zamanda durdurulmaz veya kontrol altına alınmazsa hasara neden olabilir. Depresyonda görülen inflamasyon ise mikrobik olmayan bir durumdur.
Mide asit düzeyimizin depresyon üzerine önemli etkileri vardır. Eğer midenizde yeterli asid yoksa protein sindirim tam olarak yapılamaz. Bu da mutluluk hormonunun yapımında gerekli olan maddenin yeterli miktarda oluşmasını engeller.Uzun süreli mide asidini yok eden ilaç kullanımı depresyon için zemin hazırlar.
Vücudun mutluluk hormonu üretimi için gerekli triptofandan yoksun besinlerle beslenmek de depresyona neden olabilir. Triptofandan zengin besinler , hindi ,balık , et, tavuk ,peynir , meyve ( muz çilek , elma, portakal  , şeftali ,avakado , ) kuruyemişler ( fıstık ,ceviz, Antep fıstığı , badem , kestane ), sebzeler (patlıcan, ıspanak, brokoli , bezelye , lahana, soğan , domates, mantar, salatalık ,patates ) , bakliyatlar (mısır ,arpa , kuru fasulye , pirinç ,nohut ) dır.
Mutluluk hormonu üretimi için  gerekli bazı vitaminlerin eksikliği de depresyona neden olabilir. Özellikle D ve B6 vitamin eksikliği önemlidir.
 
Depresyon nasıl tedavi edilir ?
Öncelikli  olarak mide- bağırsak sistemi tedavi edilmelidir. Bağırsak florasını düzenlemek , bağırsaklar da varsa geçirgenlikle ilgili bozuklukları tedavi etmek gerekir.
Florayı düzeltmek için probiyotik  yanı sıra , bağırsak yapısını ve florayı olumsuz etkileyen beslenme tarzına geçilmelidir. Yağ ve proteinden zengin karbonhidrattan uzak bir beslenme tercih edilmelidir.
Vücuddaki inflamasyonu önlemek için bitkisel destek ürünleri kullanılmalıdır.
Vitamin düzeyleri kontrol edilerek özellikle B ve D vitaminleri normal hale getirilmelidir.
Mide asidini yok eden uzun süreli tedavilere son verilmelidir.
 
Bu maddelerden de görüldüğü gibi depresyon ilaç kullanımı depresyon tedavisi içerisinde yoktur. Özellikle uzun süreli depresyon ilaç kullanımı rahatsızlığı tedavi etmediği gibi daha da derinleşmesine neden olabilir.