DEMİREL 1996 DA..

XS.Demirel-M.Yılma

 

DEMİREL 1996 DA DEPREM KONUTLARI TESLİM TÖRENİNDE DİNARLILARLA

                                                       

Rahmetli Süleyman Demirel’e VEFA BORCU NASIL ÖDENİR?

 

91 YIL NASIL GEÇTİ

  1. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924’te Isparta’nın Atabey kazasına bağlı İslam köy’de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon’da bitirdi. Şubat 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı sene Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nde göreve başladı. Önce 1949-1950, daha sonra 1954-1955 senelerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde barajlar, sulama ve elektrifikasyon konularında ihtisas yaptı.

1954’te Barajlar Dairesi Başkanı, 1955’te Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu. 1962-1964 arasında serbest müşavir-mühendis olarak çalıştı. Aynı senelerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde su mühendisliği ile ilgili dersler verdi.

1962’deSİYASETE AP İLE BAŞLADI

Politik hayatına, 1962’de Adalet Partisi Genel İdare Heyeti azalığı ile başladı. 28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçildi. Hemen peşinden, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan ortak hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

TÜRKİYE’NİN 12.BAŞBAKANI OLDU

Partisini zafere ulaştırdığı 10 Ekim 1965’de yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak Meclis’e girdi ve Türkiye’nin 12. Başbakanı olarak hükümeti kurdu. Bu hükümet 4 yıl sürdü. 10 Ekim 1969 tarihindeki genel seçimlerde de Adalet Partisi yeniden tek başına iktidar oldu. Böylelikle, 31. T.C. Hükümeti’ni kurdu. Daha sonra, parti içi bir kriz dolayısı ile, 32. T.C. Hükümeti’ni kurmak durumunda kaldı. 12 Mart 1971 muhtırası üzerine, başbakanlık görevini bıraktı. 1971 ile 1980 arasında, 1975, 1977 ve 1979’da 3 kez daha hükümet kurdu.12 Eylül 1980 askeri darbesi üzerine görevi bıraktı ve 7 yıl yasaklı olarak politika dışı kaldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında, DYP ile Sosyal demokrat Halkçı Parti’nin bir araya gelerek kurduğu 49. T.C. Hükümeti’nde Başbakan olarak görev aldı.

12 YILA YAKIN BAŞBAKANLIK YAPTI 6 KEZ GİTTİ,7 KEZ GELDİ

Demirel, 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 yıla yaklaşan başbakanlık görevinde bulundu.

Türkiye’nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü’den sonra  ve Recep Tayyip Erdoğan’dan önce, en uzun başbakanlık yapmış kişisidir. 6 dönem Isparta Milletvekilliği yapmış, 7 yıl yasaklı kalmış, 6 kez hükümetten gitmiş, 7 kez hükümet kurmuştur.

9.CUMHURBAŞKANI OLARAK SEÇİLDİ

16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Ulus Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Demirel bu görevi 16 Mayıs 2000 tarihine kadar sürdürdü.

Görevi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e devretmeden düzenlediği basın toplantısında Demirel, yaşamını “50 yılı aşkın kamu hizmetim, 35 yıllık siyaset hayatım, 7 yıllık Cumhurbaşkanlığım boyunca büyük Türkiye hedefi, demokrasinin ve anayasal kurumların güçlenmesi, demokratik kuralların işlemesi için mücadele ettim” sözleriyle özetledi.

Demirel, kendi ifadeleriyle “Atatürk’ün mekanında yedi yıldır tuttuğu demokratik cumhuriyet nöbeti”sırasında Çankaya’nın halkın evi olduğunu, kapıların toplumun tüm kesimlerine açık tutulduğunu belirtti. Anayasa’nın verdiği bütün görevleri yerine getirdiğini ve yetkileri kullandığını, bunu yaparken kesin bir tarafsızlık içinde hareket ettiğini anlatan Demirel, Anayasa’dan, demokratik ve laik cumhuriyetten yana taraf olduğunu vurguladı.

28 ŞUBAT SÜRECİ

Türk siyasi tarihine “post modern” darbe olarak geçen 28 Şubat sürecinde cumhurbaşkanı olan Demirel, başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısıyla da siyasi hafızada yer etti. Demirel, 28 Şubat sürecine ilişkin, “Hükümet alaşağı mı edilmiş? Siyasi partiler mi kapatılmış? Hükümet bir süre sonra istifa etmiş. Anayasaya göre yenisi kurulmuş. Buna darbe denilmez” şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

Demirel’in, bir televizyon programında da başörtüsüyle ilgili bir soru üzerine çeşitli değerlendirmelerde bulunmuştu. Demirel, kamuoyunda büyük tepki çeken açıklamasında, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Üniversiteye başı kapalı giremezsiniz. Anayasa Mahkemesi koymuş, Danıştay koymuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi koymuş. Başı bağlı olarak okutulan yerlere git. Arabistan’da filan vardır, oralara git.”

BİRLİKTE 65 YIL GEÇİRDİLER

Süleyman Demirel kadar, her daim yanında yer alan eşi Nazmiye Demirel de Türk siyasi hayatının önemli simaları arasında yer aldı.

Demirel çifti, 12 Mart 1948 evlendi ve Nazmiye Demirel’in 27 Mayıs 2013’teki vefatına kadar hiç ayrılmadı. Nazmiye Demirel’in geçirdiği ateşli hastalığın yanlış tedavisi sonucu çocuk sahibi olamayan Demirel çifti, hayatı paylaşarak 65 yıl geçirdi.

 

ÇOBAN SÜLO

Çocukluk yıllarında çobanlık yaptığı için “Çoban Sülü” olarak da anılan “Türkiye’nin babası” Demirel, 50’den fazla üniversiteden fahri doktora aldı, yabancı ülkelerin devlet nişanlarına layık görüldü. Memleketi Isparta’da adını taşıyan Süleyman Demirel Üniversitesi kuruldu, Isparta’daki havalimanına ve Türkiye’nin farklı yerlerindeki pek çok okula adı verildi.

Demirel, Türkiye’nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi oldu. Demirel, altı dönem Isparta milletvekilliği yaptı, yedi yıl yasaklı kaldı, yedi kez hükümet kurdu.

BABA LAKABI , ŞAPKASI VE ÜSLUBU TÜRK SİYASİ TARİHİNE KAZINDI

Türk siyasetinde “Binaenaleyh” denildiğinde akla gelen tek isim Süleyman Demirel oldu. Kimseye kaptırmadığı şapkası ve fotoğraf karelerine de yansıyan “kaptırmama mücadelesi” ile Demirel, Türk siyasi tarihine unutulmaz bir simgeyle kazındı. Demirel şapkanın demokraside bir simge haline geldiğini söyleyerek, “Şapka benim değil milletin şimdi” değerlendirmesini de yaptı.

  1. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, 1949 yılında başladığı memurluk görevinden, cumhurbaşkanlığının sona erdiği döneme kadar geçen sürede okuduğu kitaplar, fotoğrafları ve kullandığı eşyalar, İslamköy’de geçen yıl açılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde sergileniyor.

UNUTULMAZ SÖZLERİ VARDIR. BİNLERCE FOTOĞRAFI MİLYONU AŞKIN DÖKÜMANI MÜZEDE SERGİLENMEKTEDİR

Hayatını kaybeden Süleyman Demirel’in Türk siyasi tarihinde renkli kişiliği ile tanınan bir şahsiyet. İşte 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in siyasi tarihine damga vurmuş sözleri vardır.Demirelin milyonu aşkın dokümanları,binlerce fotoğrafları.özel özel eşyaları İslam köydeki müzesinde sergilenmektedir.…

17 HAZİRAN 2015 SAAT 02.05 HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

Dinar’da deprem konutlarında oturan her hane halkı ona dualar ediyor ve o olmasaydı depremde elimizden tutmasaydı bizler konutlarımıza sahip olamazdık.Kabri cennet olsun.Diye dualar ediyorlar.Cumartesi günü yapılacak son törenle köyünde toprağa verilecek.Atabey Kaymakamı Ömer Faruk Çelik, basına yaptığı açıklamada, ailenin isteği doğrultusunda Süleyman Demirel’in cenazesinin Çalca Tepe’deki anıt mezar alanında defnedileceğini söyledi.Vefat haberiyle açıklama yapan Çelik, gerekli çalışmaların valilik koordinesinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

İslamköy Mahallesi Muhtarı Hakkı Gökçınar da kabrin kazılması işine başladıklarını, mezarın Demirel heykelinin bulunduğu alanının yanına yapılacağını ifade etti.58 bin metrekare alana kurulu anıt mezar ve 9 sulama havuzu var.

Yapımına Demirel’in kardeşi Şevket Demirel tarafından 2000 yılında başlanan 58 bin metrekare alana kurulu anıt mezar, İslamköy ve Isparta’yı kuş bakışı görüyor. Anıt mezar alanında fidanların sulanması için yapılan havuzun sayısı, Şevket Demirel tarafından ağabeyinin 9’uncu Cumhurbaşkanı olmasını temsilen 9’a çıkarılmıştı.

ONA VEFA BORCUMUZ YOKMU?

Rahmetli Süleyman Demirel’e VEFA BORCU’ MUZ yok mu? Varsa NASIL ÖDENİR? Bugün 20 Haziran Dinar içinde gezindim kulak verdim. Birçok kişi onu rahmetle anıyor birçok kişi bir öncülük yapan olsa da cenaze merasimine gitseydik hiç olmazsa vefa borcumuzu öderdik Deprem evlerine onun sayesinde kavuştuk. Babanın bandosu ne oldu neden onlar bir girişimde bulunmuyorlar? Bir zamanların AP ve DYP. İdarecileri artık yok. O partinin rahmetlileri olsaydı çoktan programlar yapılır onu yalnız bırakmazlardı. Ben bu gün öğleye kadar bu köşe yazımı hazırlayıp bekledim. Acaba bir ses duyulur anons yapılır mı dedim. Bayraklar yarıya indi ama işte o aması var. Diyecek bir şey kalmadı ben sadeceNUR İÇİNDE YAT. KABRİ CENNET OLSUN. Baba diyorum.

    Ayhan KALKAN