Harvard Mezunu Japon Ekonomi Müsteşarı Bolvadin’e Geldi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Bolvadin Meslek Yüksekokulu, Dış Ticaret Kulübü’nün daveti üzerine Bolvadin’e gelen Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Müsteşarı Shinji Hirai ile Türkiye ve Japonya arasındaki ticari ilişkilerin, iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat verileri ile yatırım olanaklarının masaya yatırıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi.
Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Kamu Yönetimi Okulu mezunu olan Müsteşar Shinji Hirai, Japon firmalarının Türkiye’ye ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Pazar inceleme ve araştırmaları da sıklaşıyor. Türkiye’nin son dönemdeki başarılı grafiği bunun en büyük nedeni. Türkler iddialı ve aktif insanlar ve Ortadoğu ile Afrika pazarında çok başarılılar” dedi.
Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Müsteşarı Hirai, Japonya’nın 2011’deki deprem ve tsunami felaketinin ardından nükleer enerjiye alternatif olarak mineral ve madeni yakıtlar ithalatına yoğunlaştığını vurguladı. İlk kez bu dönemde dış ticaret açığı verdiklerini belirten Hirai, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin gelecekte daha da artırılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Japon pazarının karakteristik yapısı hakkında da bilgiler veren Hirai, tüketimde satın alma güvenliği ve iç huzurun, fiyattan önce geldiğini ifade etti. Nüfusun yüzde 60’ının ürünün nerede üretildiğine dikkat etmediklerini açıklayan Hirai, tüketicilerin gıda güvenliği ve kalite standartlarına daha çok önem verdiklerini aktardı.
Seminer, Dış Ticaret Kulübü Akademik Danışmanı, Öğretim Görevlisi Mehmet Akif Çakırer tarafından Müsteşar Hirai’ye çiçek takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Editör: Haber Merkezi