BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN
KEMİK SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Sağlıklı kalabilmek için bağırsaklarımızın sağlıklı olması gerektiğini daha önceki yazılarımızda anlatmıştık. Günümüzdeki çevresel koşullar ve gıdalardaki kimyasallar, gelişi güzel antibiyotik kullanımı gibi olumsuzluklar bağırsak sağlığımızı korumayı zorlaştıran en önemli nedenlerdir. Bağırsak duvarında oluşan hasarın tamir edilmesi için bağışıklık sistemimiz olanca gücüyle çalışır. Fakat bağırsak sistemimizi tamir etmek için uğraşan bağışıklık sistemimize destek olmak için beslenmemizi düzenlememiz lazımdır. Bunun için gerekli bazı gıdaların tüketilmesi önemlidir. Yazılarımızda sağlığımız için olumlu etkiler sağlayan bazı gıdaların hazırlanması hazırlanışını anlatacağım. Bugün bağırsak duvarının tamiri için gerekli olan ve yüksek oranda kolajen içeren kemik suyu yapılmasını anlatacağım. Bu tarife göre yapılacak olan kemik suyunu her yemeğe katarak kullanmak bağırsaklarımızın tamiri için büyük katkı sağlar. Bozuk olan bağırsakların iyileşmesini hızlandırır.
Kolajen bakımından zengin olan kemik suyu bozulmuş bağırsakları tekrar düzene sokmak için büyük önem taşıyor.
Kemik suyunun faydaları;
•             1-Bağırsak geçirgenliğini azaltır.
•             Kemik suyundaki jelatin sızıntılı bağırsağı iyileştirir. Sindirim sistemi mukazasına ve besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Yeterince parçalanmamış proteinlerin kana geçmesini engellemiş olur.
•             2-Kemik oluşumu, büyümesi ve tamiratını destekler.
•             İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor ile bunu yapar.
•             3-İnflamasyon ile savaşır.
•             İçeriğindeki anti inflamatuar amino asitler, glisin ve proline çok yüksektir.
•             4-Grip ve benzeri soğuk algınlığı enfeksiyonlarıyla savaşır.
•             5-Eklem ağrısı ve iltihabı önler.
•             İçeriğindeki glukozamin, kolajen dokuların artmasını büyümesini teşvik eder.
•             6-Cilt, saç ve tırnak sağlığında etkilidir.
•             Kemik suyu içerisinde kolajen ve jelatin saç büyümesini destekler. Saç tellerini ve deriyi canlandırır.
•             8-Mineral takviyesi almaktan daha doğal, etkin ve ucuzdur.
•             9-Uykuyu düzene sokar ve zihni sakinleştirir.
•             10-Kolay hazırlanır ve yemeklere lezzet verir.
 
Kemik suyu tarifi
Malzemeler
İstediğiniz miktarda koyun kemiği,
İçme suyu,
Ev yapımı elma sirkesi,
Taze baharatlar (biberiye, kekik, defneyaprağı, adaçayı, rezene, kereviz sapı vs...)
Tane karabiber,
Kaya tuzu
 
Yapılışı
Kemik alırken tercihinizi daha çok ilikli kemik yönünde kullanın ve mümkün olduğunca büyük baş kemiklerini kullanmayın. Büyük baş hayvancılıkta antibiyotik ve GDO’lu yem kullanımı çok yaygın olduğu için bulunabiliyor ise küçükbaş hayvan kemiği tercih edin. Eğer büyükbaş hayvan kemiği kullanmak zorunda kalırsanız, kaynatmadan önce bentonit’li (Bir çeşit kil) su içerisinde birgün bekletmek içerisindeki kimyasalları temizlemek için uygundur.
Kemiklerin üzerini 4- 5 parmak örtecek kadar su doldurup bir taşım kaynamaya bırakın. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta tencerede suyun değil kemiklerin çoğunlukta olmasıdır.
Kaynayan tenceredeki suyu dikkatlice lavaboya tamamen süzün. Süzerken suyun üzerinde birikimin de atıldığına dikkat edin. Kemiklerin üzerine tekrar 4-5 parmak geçecek şekilde su ilave edin. İlave edilen suyun sıcak olması gerekmez.
Bu aşamada sevdiğiniz taze otları, bir tatlı kaşığı kadar tane karabiberi tencereye ekleyin. Yarım çay bardağı ev yapımı doğal fermente elma sirkesi de ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
Kemik suyunu düdüklü tencerede çok kısık ateşte 2 saat pişirilir. Normal tencerede bu süre en az 6 saate kadar çıkmalı ve mutlaka tencerenin altı çok kısık ateşte olmalıdır.
Pişen kemik suyuna yeterli miktarda tuzunu atın ve tuzu mutlaka pişince ekleyin. Biraz ılıyınca dikkatlice süzün.
Kemik suyu oda ısısına gelince buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Ertesi gün jöle kıvamına gelen kemik suyunu uygun porsiyonlarda, uygun kaplara alarak dondurucuya kaldırın ve her yemek için bir porsiyon çıkararak kullanın.