YURDUNUSEVEN, “BAŞKANLIK SİSTEMİ AYAKLARI TABANA YAYILAN BİR SİSTEM”

Türkiye’nin güçlü ve müreffeh bir ülke olması için başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söyleyen İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, “Biz her vatandaşımızın partili ve partisiz ayırmaksızın bütün vatandaşlarımızın müreffeh olmasını istiyoruz. Bunun içinde başkanlık sistemine geçilmesi düşüncesindeyim. Başkanlık sistemi ayaklarını tabana yayan bir sistem olacak” dedi.

 

Her hafta Salı günleri gerçekleşen basın toplantılarına devam eden AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, İl Başkan Yardımcısı Mustafa Ötken ile birlikte parti çalışmaları ve gündeme dair açıklamalarda bulunarak, gazetecilere bilgiler verdi. Milletvekilleri Av. Ali Özkaya ve Hatice Özkal’ı çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunduğunu söyleyen İl Başkanı Yurdunuseven, parti çalışmaları ile ilgili şunları söyledi; “Geçtiğimiz hafta parti çalışmalarımız devam etti. Milletvekilimiz Av. Ali Özkaya Bey hafta sonu bir dizi ziyaretlerde ve temaslarda bulundu. İhsaniye’deki temaslarının ardından Bolvadin Alkoloid fabrikasında incelemelerde bulundu. Milletvekilimiz Hatice Özkal ile birlikte Medya kuruluşlarını ziyaret etti. Ziyaretlerinin bir kısmına ben katıldım. Bir kısmına da İl Başkan Yardımcımız Mustafa Ötken Bey katıldı. Her ayın ilk Yönetim Kurulu toplantısını bir ilçemizde yapmaya başlamıştık. Geleneksel hale getirdiğimiz toplantılara Sinanpaşa ilçemiz ile devam ettik.”

 

ANAYASA YAMALI BİR BOHÇA HALİNE GELDİ

1 Kasım seçimleri öncesi beyan edilen vaatlerin yüzde 66’sının tamamlandığına işaret eden İl Başkanı Yurdunuseven, “AK Parti olarak 1 Kasım seçimleri öncesi bulunduğumuz seçim vaatlerimizin yüzde 66’sını reformların yüzde 40’nı gerçekleştirdik. Sizlerinde bildiği gibi çok ciddi anlamda vaatlerimizi ve reformlarımızı yerine getirdik. Hedefimiz vaatlerimizin yüzde 100’nü gerçekleştirmektir. Hükümetimiz bununla ilgili olarak Sayın Başbakanımızın başkanlığında devam ediyor. Vaatlerimizin yanı sıra gerçekleştirmemiz gereken iki tane sorun olduğunu dile getirdim. Bunlardan bir tanesi yeni anayasadır. Şuan yürürlükte olan Anayasa 1980 darbesinden sonrasında halkın yüzde 92’si tarafından ‘Evet’ oyu verilmiş. Ama o dönem nasıl bir kampanya ile oy verildiğini çok iyi biliyoruz. Daha sonra birçok değişiklik yapılmış. Anayasa yapılan değişikliklerle yamalı bir bohça haline gelmiş. Bizim vaatlerimizden bir tanesi de yeni Anayasa’yı gerçekleştirmektir. Sivil bir Anayasayı oluşturmak ve halkımıza sunmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan iken söylediği bir vaatte var. ‘Her ne kadar bütün vekiller bizden olsa biz neticede bunu halkımıza soracağız’ demiştir. Bizde halkımıza gideceğiz. Yeni anayasayı halkımıza soracağız” diye konuştu.

 

OLUŞMUŞ BİR SİSTEM YOK

Başkanlık ile ilgili oluşmuş bir sistemin olmadığını söyleyen İl Başkanı Yurdunuseven konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yeni Anayasanın yanı sıra olması gerekenlerden bir tanesi de Başkanlık sistemidir. Neden Başkanlık sistemi olması gerektiğini şuan kapa taslak söylüyoruz. Şuan için oluşmuş bir sistem yok. Bir sistem olduğunda halkımızla paylaşacağız ve halkımıza anlatacağız. Tabi ki öncelikle halkımızın ikna olması lazım. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızı yüzde 52 gibi bir kitle desteklemiş. Halkımız Cumhurbaşkanı olmasını istemiş ve desteklemiştir. Yeni Anayasayı da halkımıza sunacağız ve anlatacağız. Şuan bile Başkanlık sisteminin yüzde 55 oranında desteklendiğini görüyoruz. İnşallah bunu sandığa da yansıtırız.”

 

TENKİT HAKARETE DÖNÜŞTÜ

Başkanlık sistemi ile ilgili muhalefetin söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını anlatan Yurdunuseven, “Başbakanlık sistemi neden gerekli? Öncelikle muhalefetin aksine başkanlık sistemi diktatörlük demek değil. Eğer başkanlık diktatörlük olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanımız bir partinin Genel Başkanının söylediği gibi diktatör olsaydı. Bir defa o lafları söyleyemezdi. Sayın Cumhurbaşkanımız diktatör olsaydı kafasına göre her şeyi yapardı. Biz her zaman şunu da söylüyoruz; Muhalefet her zaman olmalı. Bir iktidarı destekleyen ve çalışmalarını motive eden muhalefettir. İyi ve yapıcı bir muhalefettir. Ama insanlara tenkit ederken bunun sınırını ve dozajını artırıp da hakaret etme hakkına hiç kimse sahip değildir. Bu kim olursa olsun. Bunu partili ve partisiz ayırmadan söylüyoruz. Tenkit edilebiliriz veya tenkit edebiliriz. Ama bizim başkasını hakaret boyutunda tenkit hakkımız yok. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sayın Cumhurbaşkanımıza yaptığı hakaretten dolayı şikayetimiz var. Bunu yakında gerçekleştireceğiz ve ilçelerimizde gerçekleştirmeye başladı” dedi.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ DİKTATÖRLÜK DEĞİLDİR

Muhalefetin aksine başkanlık sisteminin diktatörlük olmadığını dile getiren Yurdunuseven, başkanlık sisteminin halk tarafından desteklendiğini vurguladı. Yurdunuseven, şöyle dedi; “Başbakanlık sistemi, diktatörlük değildir. Bunu bir kere kafamızdan silmemiz gerekiyor. Halkımızın bunu anlaması gerekiyor. Başkanlık sistemi Türkiye’nin istikrarı için, daha güçlü ve müreffeh olması için gereklidir. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın farklı partilerden olduğu bir sistem olsa yatırım ve hizmetler olmazdı. Ama şuan için böyle bir şey yok. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızda aynı partiden gelen insanlar. Aynı fikri paylaşan ve aynı fikre ulaşan insanlar. İstişare ederek ortak akılla hareket edebilen bir görüşe sahipler. Bunun aksi olsaydı. Bir tarafa A derken bir taraf Z deseydi. Böyle bir sistem maalesef Türkiye’yi ilerletmez ve herkes bir tarafa çekerdi. 2002 yılı öncesi bir Anayasa kitapçığı atıldığında Türkiye neler yaşadı. Biz böyle bir sistem olmasını istemiyoruz. Biz Türkiye’nin daha gelişmesini istiyoruz. Biz her vatandaşımızın partili ve partisiz ayırmaksızın bütün vatandaşlarımızın müreffeh olmasını istiyoruz. Bunun içinde başkanlık sistemine geçilmesi düşüncesindeyim. Başkanlık sistemi ayaklarını tabana yayan bir sistem olacak.” İl Başkanı Yurdunuseven, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Editör: Haber Merkezi