Yüksel: “Projelerimizle 746 kişiye istihdam sağladık”

 

Gün FM’de yayınlanan Gündem programına Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörü Mehmet Sait Yüksel konuk olarak katıldı.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Yüksel kurumunun çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

“Hibe tutarının %75’i Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor”

“Kurumumuz ulusal kalkınma plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek üzere kurulmuştur” diyen Yüksel, “Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programının uygulanmasıyla, AB Hibe fonları, tarım sektöründe ve kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilere, özel sektöre ve potansiyel yatırımcılara hazırladıkları projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılmaktadır” diye konuştu.

“IPARD programı kapsamında desteklenen projeler Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş-finansmanı ile gerçekleştirilmektedir” bilgisini veren Yüksel, “Hibe tutarının %75’i Avrupa Birliği tarafından % 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Destekler hibe şeklinde olup, yatırımın türüne göre %50 ile % 65 arasında değişmektedir. İnşaat, makine - ekipman alımı, genel giderler (danışmanlık, iş planı vb.) ve görünürlük harcamaları uygun harcama kapsamındadır. Yatırımlar, KDV, vergi ve diğer harçlardan muaftır. İl Koordinatörlüklerinde İl Koordinatörü, uzman ve denetçi pozisyonunda istihdam edileceklerin ise asgari (D) düzeyinde puan almış olmaları veya dil yeterliliği bakımından buna denkliği kabul edilen uluslararası geçerliliği olan bir belgeye sahip olmaları zorunludur” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“13 adet Başvuru Çağrı İlanına çıktık”

Yüksel programda şunları kaydetti, “İl Koordinatörlüğümüz, Kurumumuz İç Denetçileri, Hazine Müsteşarlığı denetçileri ve Avrupa Birliği Denetçileri tarafından yapılan denetimlerde başarılı bulunarak 29 Ağustos 2011 tarihinde ilk etapta akredite olan iller arasında yer almıştır. AB akredite (yetki devri) olunmasında sonra çıkılan 01 Temmuz 2011 tarihinde çıkılan ilk başvuru çağrısından bu güne kadar 13 adet Başvuru Çağrı İlanına çıkılmıştır.  İlk 12 Başvuru Çağrı İlanı kapsamında toplan 279,66 Milyon TL yatırım tutarına sahip 352 adet proje alınmış, bu projelerden 272 tanesi uygun bulunarak sözleşme imzalanmıştır. 10 Kasım 2014 tarihinde çıkılan 3. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında müracaatlar 12 Ocak–10 Şubat 2015 tarihleri arasında alınacaktır. Tamamlanan projeler ile devam eden yatırımların tamamlanmasıyla ilimiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlamış olacaktır. Bu tür işletmelerin artması kaliteli gıda üretimi ve gıda güvenliği anlamında da ilimiz ve ülkemiz için önem arz etmektedir. Bu güne kadar projelerimizle 746 kişiye istihdam sağlanmıştır. Son müracaat tarihi 10 Şubat olan 13. başvuru çağrı ilanında Hayvancılık projeleri olmamasına rağmen yaklaşık 60 Milyon TL yatırım sağlanacak 130–140 proje alınması hedeflenmektedir. Şu an itibariyle yaklaşık 100 proje takip edilmektedir. Yıl içerisinde alınan projelerin kontrolleri tamamlanarak uygun bulunan projelerin yaklaşık %70’nin yatırımlarını tamamlanarak desteklerinin ödenmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda 2015 yılında yatırımı tamamlanacak olan 60 Milyon TL yatırım karşılığında 30 Milyon TL destekleme yapılması hedeflenmektedir. 2015 yılının ikinci yarısında hayvancılık üzerine modernizasyon projelerinin de desteklendiği bir çağrıya (14. Başvuru Çağrı İlanı) çıkılması bununla ilgili tanıtım ve proje kabullerinin yapılması planlanmaktadır”

Dinleyicilerin sorularıyla katıldıkları Gündem programı yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi