Yılmaz Akçil: “Türkiye adalet dağıtıyor”

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Sandıklılı hemşerimiz Yılmaz Akçil, adalet ve hukuk alanında dünyada model alınan eğitim ve araştırma kurumu olmak istediklerini söyledi.

Akademinin çalışmalarını değerlendiren Akçil, uluslararası projeler kapsamında 75 ülke ile işbirliği faaliyetleri yürüttüklerini belirtti.

Yabancı ülkelerden 2009 yılından bu yana 20'den fazla ülkeden Türkiye'ye gelen 2 binin üzerinde hukukçuya eğitim verdiklerini açıklayan Akçil, "Özellikle İslam coğrafyasında bulunan tüm ülkelerle yazışmalarımız devam ediyor. Bu ülkelerde görev yapan hakim ve savcıları gruplar halinde ülkemize davet ediyoruz. O ülkenin güncel, temel ihtiyaçlarını öne çıkartan programlar düzenleyerek, o ülkede görev yapan hakim ve savcıları, Ankara ve İstanbul'da eğitiyoruz" dedi.

Ankara'daki programların hukuki konular üzerine gerçekleştiğini, yüksek mahkemelerin de ziyaret edildiğini anlatan Akçil, İstanbul'da ise sosyal faaliyetler gerçekleştirdiklerini, böylece yabancı hakim ve savcıların gelişen, büyüyen Türkiye'yi daha yakından tanımalarının sağlandığını söyledi.

Afganistan'a terör, Tacikistan'a adli tıp

Hukukçularına eğitim verilen ülkelerin kendi şartlarına göre eğitim konularının belirlendiğini anlatan Akçil, örnek olarak Fas, Yemen, Afganistan, Tunus gibi ülkelerden gelen hukukçulara terörizm ve organize suçlar, Moğolistan, Tacikistan gibi ülkelerin hukukçularına adli tıp ve olay yeri soruşturması alanlarında yardımcı olduklarını belirtti.

ABD, Almanya, Rusya, İngiltere, Japonya, Çin'in aralarında bulunduğu pek çok ülkeyle işbirliği içinde faaliyetler yürüttüklerini belirten Akçil, bu ülkelerden bazılarıyla eğitim faaliyetleri kapsamında seminerler düzenlendiğini kaydetti.

Eğitim programlarıyla ilgili çok olumlu geri dönüşler aldıklarını, bu ülkelerden Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla teşekkür mektupları geldiğini bildiren Akçil, "Adalet ve hukuk alanında dünyada model alınan eğitim ve araştırma kurumu olmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Orta Doğu, Orta Asya, Balkanlar başta olmak üzere bu tür faaliyetlerinin bundan sonra da süreceğini belirten Akçil, "Moritanya'dan Çin'e kadar tüm ülkeleri kapsayan bir çalışma haritamız var" diye konuştu.

Bu arada, Adalet Akademisinin yabancı hukukçulara yönelik eğitim programları 2009 yılında başladı. Akademinin ilk konukları Azerbaycan'dan gelen 80 kişilik heyet oldu.

Bugüne kadar en fazla hukukçusuna eğitim verilen ülke 261 kişiyle Kazakistan olurken, Azerbaycan'dan 185, Kosova'dan 184 hukukçu çeşitli konularda Türkiye'de eğitim aldı.

Editör: Haber Merkezi