Yakın: Cemaati, Bitirmeye Çalışıyorlar
Araştırmacı yazar Gaffar Yakın, 1990’lı yıllar Türk siyasetinin tanınmış simalarından. ANAP’ta başladığı siyasi yaşamına DSP ile devam etmiş ve Yeni Türkiye Partisi ile aktif politikayı noktalamıştı. Yakın’ın birçok arkadaşı bugün AKP’nin tepe noktalarında siyasete devam ediyor. Ancak yine de iktidar partisine eleştirilerini sıralamaktan çekinmeyen eski milletvekili, özellikle Hizmet’e yapılanlara mesafeli duruyor. AKP’nin Cemaat’i tasfiye kararının ‘mutlak iktidara’ kavuştuğu 2010 referandumu ve 2011 seçimlerine dayandığı görüşünde. Artık Cemaat’e ihtiyacı kalmadığına inanan dönemin Başbakanı Erdoğan’ın, Hizmet’i bitirmek üzere harekete geçtiğini anlatıyor. Bunun için de bazı çevrelerden destek aldığına işaret ederek, “Türkiye’de hangi mihrakların onlarca senedir Cemaat’i yok etmek için elinden geleni yaptığı malumdur. Bu mihraklar bugüne kadar yapamadıklarını ‘dindar’ Erdoğan sayesinde kolaylıkla yapmaktadırlar. AKP, hiçbir merkez veya sol iktidarın yapmaya cesaret edemeyeceği, ‘cemaati yok etme’ misyonuna soyunmuştur. Sayın Erdoğan, Cemaat’in yok edilmesi konusunda fikir aldığı çevreler ‘Mali kaynaklarını kurutun’ önerisini yaptıkları için önce dershanelere, sonra da sırasıyla finans kurumuna, yardım teşekküllerine ve Cemaat’e yardımda bulunan kişi ya da kuruluşlara saldırmıştır. Bu doğrultudaki saldırılar artarak devam edecek görünüyor. Çünkü ya bazı yeni yakın çalışma arkadaşları tarafından Cemaat’in kendisine düşmanlık ettiğine tedricen ve planlı bir şekilde inandırılmıştır ya da kendisini kuşatan bazı çevrelerce bunu yapmaya mahkum edilmiştir.” diyor.
HİZMET’İ YOK ETMEYE ÇALIŞMAK İHANETTİR
Eski DSP Afyon Milletvekili Yakın, Türkiye’deki tüm tarafların ‘Cemaat gerçeğini’ tüm yönleri ile irdelemek zorunda olduğunu anlatıyor. Sebebini ise, “Çünkü Cemaat artık Türkiye’nin omurgasını oluşturan yapılardan biridir. Müesses nizamın unsurlarından birisidir, Türkiye’nin zenginliğidir. Anadolu insanımızın gayreti, emeği, parası, duası ile tüm dünyada bugünkü konuma ulaşan bir Hizmet’i engellemeye, yok etmeye çalışmak milletimize, devletimize, Türk-İslam alemine ve tüm insanlığa ihanettir. İslam tarihinde ve dünya tarihinde bugüne kadar eşi benzeri gözükmeyen bir boyuta ve güzelliğe ulaşmış bu Hareket’in varsa bir eksiği, yanlışı onu düzeltmek hepimizin borcudur ama hiç kimsenin bu Hizmet’i torpillemeye hakkı yoktur. Bu hareketi Erzurum’un küçük bir köyünden tüm dünyaya yayan Kudret, mutlaka eserine sahip çıkacak ve nurunu tamamlayacaktır.” sözleriyle izah ediyor. Gaffar Yakın, devletin tüm istihbarat kaynaklarına sahip olan iktidarın 10 aydır iddialarına ilişkin tek bir belge bile ortaya koyamadığının altını özellikle çiziyor.
Çözüm süreci PKK’nın lehine işliyor
Gaffar Yakın’ın sürece ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle: “Çözüm sürecinde hükümet arzu ettiği siyasi hedeflere ulaşmıştır, yani mahalli ve cumhurbaşkanı seçimini kazanmıştır. Fakat PKK da bu süreçte Türkiye ve Suriye’de kalıcı çok ciddi sonuçlar elde etmiştir. Çözüm süreci şu anda daha çok PKK’nın lehine işlemektedir. Belediyeler vasıtasıyla ‘kurtarılmış bölgeler’ oluşturmakta ve bölge halkını daha sıkı kontrolleri altına almaktadırlar. Hükümet için gerçek başarı PKK’yı tamamen silahtan arındırmak ve Kuzey Irak’taki PKK kamplarını kapatmak olmalıdır. Fakat bugün Doğu illerimizde PKK mensuplarının varlığını gazetelerden ve bölgeden gelen insanlardan öğreniyoruz. Paralel devlet arayanlar oralara baksınlar.”
Post Medya
Editör: Haber Merkezi