Vergi Rekortmenleri Plaketle Ödüllendirildi


Afyonkarahisar Defterdarlığı tarafın­dan 26. Vergi Haftası  etkinlikleri kapsamında düzenlenen 2013 Vergilen­dirme Dönemi Afyonkarahisar Vergi Rekortmenleri Plaket Töreni Korel Termal Otel'de gerçekleşti.  

Törene başta Vali Vekili Mehmet Yılmaz olmak üzere İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Gökhan İsmet Gülmez, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Eray, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, İl Müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve işadamları katıldı.

Saygı duruşunda bulunul­ması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başla­yan törende İl Defterdarı Yaşar Kısa 26. Vergi Haftası ile vergi bilincinin oluşturulmasına yönelik bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, askerlik yapmak, oy vermek, seçmek ve seçilmek vatandaş olmanın, yurttaş olmanın gereği ve sonucu olduğu gibi vergi ödemek veya bizim tara­fımızdan bakıldığında vergi almak devlet olmanın ve bir­likte yaşamanın bir gereği ve doğal sonucudur diyen İl Defterdarı Yaşar Kısa; “Eğer devlet, milletinin kazancından hisse al­mazsa milletine, hizmet ede­mez. Vergi devletin taşıyıcı kolonudur. Devletin kamu hiz­metlerini yerine getirebilmesi, yatırım yapabilmesi ve zorunlu giderlerini karşılayabilmesi, finanse edebil­mesi için vergi gibi sağlam ve sürdürülebilir kaynak­lara sahip olması gerekmektedir. Vergi gelirleri, bütçe gelirleri içinde % 80 gibi büyük bir orana te­kabül etmektedir. Devlet dediğimiz devasa tüzel kişi­liğin bütçesi de tıpkı aile bütçeleri gibidir. Giderleri yanında gelirleri de bulunmaktadır. Giderleri gelirle­rinden büyük olması halinde bütçe açık verir. Bütçe açık verirse bu açık; yeni vergiler koymak veya vergi oranlarını yükseltmek suretiyle giderilmeye ya da mal ve hizmetlere zam yapılarak açık kapatılmaya çalışı­lır. Zam demek ise enflasyonun artması demektir. Bu nedenle, devlet bu konuda ya vergileri artırma yoluna gidecektir ya da enflasyonu göz ardı ederek mal ve hizmetlere zam yapma yolunu tercih edecektir. Buna ise siyasi otorite karar verecektir. Kamu kaynakları­nın etkili, verimli ve ekonomik bir şekilde elde edil­mesi kadar kullanılması, harcanması da önem kazanmaktadır. Bu konuda devlet veya hükümet oto­ritesinin, vergilerin harcandığı yerleri şeffaf, saydam­lık ve hesap verebilirlik çerçevesi içinde kamuoyu ile paylaşması halinde mükelleflerin vergi ve vergi öde­meye bakış açılan da olumlu yönde etkilenebilmektedir. Afyonkarahisar’da 2013 yılında yatırımlara yapılan 128 milyon liralık ödemenin, 2014 yılında 132 milyona ulaştığını söyleyen Kısa, “Bu durum gösteriyor ki devletimiz, Afyonkarahisar’a ayrı bir önem veriyor. Bunu sağlayan başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve diğer yöneticilerimize kazandığı gelir üzerinden vergisini ödeyerek yapılacak olan yatırımlara kaynak sağlayan mükelleflere teşekkür ediyorum.”dedi.

Programda konuşmalarının ardından 2013 vergilendirme döneminde vergi rekortmeni olan kişi ve kuruluşlar ödüllendirildi.

Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve Gayrimenkul Sermaye İradı dalında ilk 10’a giren kişi ve kuruluşlara başta Vali Vekili Mehmet Yılmaz ile diğer protokol üyelerinden ödüllerini alan mükelleflerin listesi aşağıya çıkarılmıştır.

KURUMLAR VERGİSİ

GELİR VERGİSİ

GAYRİ MEN. SER. İR.

1. Demmer- Demireller Mermer

1. Feride Kırlıoğlu

1.Mesut Cemal Kadaifcioğlu Adına Mirascılarına

2. Çak­maklar Mermer  

2. Şuayp Demirel

2.Emine Şen

3. İkbal Akaryakıt Ve Din.      Tes. Yetkilisi

3.Nedim Kaplan

3.Gökhan Alpata

4.Kara Mehmet Mermer

4.Ahmet Çelikörs

4.Hüsnü Serteser

5.Demoto Demireller Otomotiv

5.Sami Korhan Günal

5.Şükrü Şensoy

6.Taş Zamanı Mermer

6.Ahmedi Salim Pancar

6.İsmail Ünal Turunç

7.Miroğlu Temizlik

7.Yaşar Sayıoğlu

7.Hakkı Özsoy

8.Natura Mermer Madencilik

8.Ahmet Elçin

8.Mustafa İsmail Genelioğlu

9.Sağlamlar İnşaat

9.Niyazi Karaman

9.Musatafa Şerafettin Genelioğlu

10.D-G Diş Budak Gen-Por Yapı

10.İsminin Açıklanmasını İstemeyen Mükellef

10.Mehmet Çiftçi



Editör: Haber Merkezi