ÜRETİCELERİN KREDİ BORÇ SORUNUNA ÇÖZÜM GETİRİLDİ

Milletvekili Ali Özkaya'nın Üreticilerin Kredi Borçlarının ertelenmesine dair karar hakkındaki açıklaması:
Bilindiği üzere, doğal afetler nedeniyle ekinleri zarar görmüş olan vatandaşlarımızdan gelen kredi borçlarının ertelenmesi yönündeki taleplerle ilgili olarak; çiftçilerimize bir müjde vermek istediğimizi ve bu konuda Hükümetimizce çalışmalar yapıldığını dile getirmiştik.
Bugün (09.09.2016 tarih ve 29826 sayılı) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek ve Tüzel Kişi Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile,
01.01.2016 tarihinden itibaren 31.12.2016 tarihine kadar, Türkiye sınırları içerisinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli,çığ,heyelan,taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı,kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık,yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişilerden en az % 30 oranında zarar görmüş ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenenlerin, Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanmış oldukları düşük faizli kredilerinden;
a) Hasar Tespit Komisyonu karar tarihinden sonra vadesi 1 yıl içinde dolacak olan krediler,
b) Hasar Tespit Komisyon karar tarihi itibariyle 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan krediler, vadelerinden itibaren 1 yıl süre ile,
c) 01.01.2016 ile 09.09.2016 tarihi(Kararname yayım tarihi) arasında Kanuni takipteki alacaklar hesabına aktarılmış olan alacaklar faiz tahakkuk ettirilmeksizin 03.10.2016 tarihinden itibaren 1 yıl ertelenecektir.
10.09.2016 tarihi ile 31.12.2016 tarihleri arasında Kanuni takipteki alacaklar hesabına aktarılan/aktarılacak krediler, hasar tespit komisyonu karar tarihini takip eden ayın 1. İşgünü itibariyle 1 yıl ertelenecektir. Yukarıda belirtilen krediler bir yıl süre ile % 3 faiz oranı üzerinden ertelenecektir.
Yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde; yıl içerisinde üreticilerimizin afetlerden dolayı meydana gelen zararlarına ilişkin müracaatları, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz nezdinde kurulmuş olan hasar tespit komisyonlarınca değerlendirilmiş, üreticilerimizin arazideki hasarlarının tespitleri yapılmıştır. Henüz değerlendirmesini yapmamış olan İl Müdürlüklerimiz de, kuracakları hasar tespit komisyonlarınca değerlendirmelerini yapacaklardır.
İl ve ilçelerde kurulmuş olan Hasar Tespit Komisyonlarınca zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimize ait listeler İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine iletilecektir.
İçinde bulunduğumuz yılsonuna kadar, çiftçilerimizin aynı şekilde zarar görmesi durumunda, meydana gelen bu zararlar da bugün yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde ele alınacaktır.
Hasar Tespit Komisyonu karar tarihinden sonra kredi borcu ya da taksitinin vadesi 1 yıllık süre içerisinde dolacak olanların vade bitiminden itibaren bir ay içerisinde, Hasar tespit komisyonu karar tarihi itibariyle kredi borçları 90 günlük idari takip süresi içerisinde olanlar ile 01.01.2016 ile 09.09.2016 tarihlerinde borçları kanuni takip hesaplarına aktarılmış olanlar 10.10.2016 tarihine kadar, 10.09.2016 tarihinden sonra kanuni takip hesaplarına aktarılacak olan krediler, hasat tespit tarihinden itibaren bir ay içerisinde, borçlu bulundukları Tarım Kredi Kooperatiflerine yazılı olarak müracaat etmeleri gerekmektedir.
Hükümetimizin, çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda ele aldığı ve kredi borçlarının ertelenmesini öngören Bakanlar Kurulu Kararımızın toprağa emek veren tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.
Av. Ali ÖZKAYA
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili
 
Editör: Haber Merkezi