Üç ayda bir cep telefonlarını ve hatlarını değiştiriyorlardı
--
Çok mahrem hususlarda bizzat Pensilvanya’ya gidilerek yüzyüze görüşülmesi talimatının Fetullah Gülen tarafından verildiği tespit edildi
--
 
Örgütün İletişim Araçları
Her yerde kendilerini hissettirmeden var olmayı amaçlayan örgüt üyeleri siyasî iddialarını, amaçlarını ve yapılanmalarını hiçbir zaman açıktan dile getirmezler. Örgüt yöneticilerinin sayısı az olup kimlikleri genellikle gizlidir. Bu sebeple Dünya genelinde yaklaşık yüz altmış ülkede faaliyet gösteren, örgüt için haberleşme, talimatların alınıp verilmesi, gelişmelerin güvenli ve zaman kaybetmeksizin aktarılması, faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için hayati öneme sahiptir ve son derece gizlilik içerisinde yapılması gerekmektedir.
Faaliyet alanların çeşitliliğine paralel olarak örgütün haberleşme yöntemleri de çeşitlilik arz etmektedir. Haberleşme tekniklerinin bazıları yüz yüze görüşme, kurye kullanmak, cep telefonu, özel not, İnternet üzerinden görüşme, sosyal medya, basın yayın organları aracılığıyla genel açıklamalardır.
Yüz Yüze
Birinci derecede kullanılan iletişim şeklidir. Eskiden örgüt toplantılarında alınan kararlar küçük kâğıtlara yazılıp daha sonra bu kâğıtlar mutlaka imha edilmektedir. Ancak acil durumlarda görüşülmesi gereken bir kişi veya konu varsa mutlaka yüz yüze gerçekleştirilmekte, mecbur kalınmadıkça telefonla görüşme yapılmamaktadır. Örgüt genel olarak iki haftada bir yaptıkları görüşmelerde, mütevelli heyeti görüşmelerinde, sohbet toplantılarında, kamplarda yüz yüze görüşme yöntemi ile karar almakta veya alınan kararları alt kadrolarına aktarmaktadır.
Cep Telefonları
Örgüt içinde en önemli haberleşme aracı "cep telefonu hatları"dır. Ancak bu hatlar, genellikle olarak başkası adına kayıtlı ya da örgüt kontrolündeki kurum/kuruluş adına kayıtlı olan, abone bilgilerinden gerçek kullanıcısına ulaşılamayan veya yurtdışında kayıtlı numaralardır. Yaklaşık 3 ayda bir yeni bir GSM hattı temin edilmekte ve eski hatla birlikte telefon cihazı da değiştirilmektedir. Örgüt mensuplarının kendi adlarına olmayan GSM hatları temin edip bunları belirli aralıklarla cihazlarıyla birlikte değiştirmeleri dahi, legal olduğunu iddia ettikleri faaliyetlerinin illegal olduğunu ve bunları gizlemeye çalıştıklarını ortaya koymak açısından önemli bir delildir. Cep telefonunda yine de her şey konuşulmaz. Genel ve dinleyenin anlaması mümkün olmayan konular konuşulur.
Son dönemlerde mesajla irtibat sağladılar
Son dönemde ise örgüt iletişimi telefon ve internet üzerinden “mesajlaşma” ile sağlamaktadır. Örgütün sorumlu düzeyde bulunan elemanları deşifre olmamak için kendi adlarına olmayan GSM hatları kullanmaktadırlar. Bu tür GSM hatları özellikle mahrem hizmetleri yapan örgüt mensupları tarafından kullanılmaktadır. Güvenlik amacıyla bu telefon numaraları iki üç ayda bir değiştirilmektedir.
Örgüt mensupları görüşmelerde isim zikretmezler
Örgüt mensupları, görüşmelerde tedbir gereği isim zikretmekten imtina etmekte, “abi” ya da “hocam” şeklinde genel ifadeler kullanılmaya özen gösterilmekte, il ve ilçe imamları ise genel olarak “kod” isim kullanmaktadırlar.
Buluşma için adres vermezler
Telefon ile yapılacak görüşmelerde örgüte ait tabirler ve Fetullah Gülen’in ismi kesinlikle söylenmemektedir. Buluşma yerlerinin isimleri açıktan söylenmeyip mutlaka karşı taraftaki örgüt mensubunun anlayabileceği şekilde şifrelendirilmektedir. Örneğin “İzmir Caddesindeki Yedirenk Dershanesinde buluşalım yerine, oranın müdürü Hüseyin Bey ise “Hüseyin Beyin yerinde buluşalım” gibi kısa cümleler kullanılmaktadır.
Başka Ülkelere ait cep telefon hatları kullanırlar
Türkiye’de Almanya, ABD ya da başka bir ülkeye kayıtlı cep telefonu hatlarının kullanılması, örgütün üst düzey abilerinin kullandığı yöntemlerdendir. Abone bilgilerinden sadece hangi ülkeye ait olduğunun görülebilmesi nedeniyle zaman zaman tercih edilebilmektedir.
İnternet Programları
İnternet üzerinden haberleşmeye imkân tanıyan “Skype, Tango, Kakao, Talk, Viber, Line, WhatsApp” vb. programlar şifreli ve düşük maliyetli olması nedeniyle haberleşmede örgüt tarafından sık kullanılmaktadır. “Acrobits, Softphone, Bylock” isimli programlar ile de cep telefonunda kullanılan internet aracılığıyla güvenli kriptolu, şifreli görüşmeler yapılmaktadır.
Son dönemlerde Bylock ve Eagle kullandılar
15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan soruşturmalarda örgütün Bylock, Eagle adlı programları son dönemlerde kullandığı tespit edilmiştir.
Yapılan açık kaynak çalışmalarında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü üyelerinin kendi aralarında gizlilik içerisinde iletişim kurmak amacıyla kullanmış oldukları ByLock Messenger uygulaması Android ve IOS işletim sistemlerinde hizmet vermiş olan bir mobil uygulama olduğu, Uygulamada;
• Kriptolu anlık mesajlaşma,
• Kriptolu sesli görüşme,
• Grup mesajlaşmaları,
• Dosya paylaşımı,
• Mail iletimi,
• Arkadaş ekleme özellikleri mevcuttur.
(Arkadaş ekleme işlemi uygulamaya ait USERID adı verilen şahsa özel atanmış kodun girilerek eklenmesi ile yapılmakta olup, uygulama üzerinden telefon numarası veya ad soyad bilgileriyle arama yapılarak kullanıcı eklenmesi mümkün değildir. Ayrıca Bylockta, muadil uygulamalarda bulunan; telefon rehberindeki kontakların uygulamaya direk eklenmesi özelliği bulunmamaktadır.)
Kullanıcıların bahse konu uygulamanın servislerini kullanabilmeleri için, iletişim kuracakları şahıslara ait özel uygulama kodunu (Userid) bilmeleri gerekmektedir.
FETÖ Lideri BYLOCK kullanmayanlar örgüte ihanet etmiş olur diyor
Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığından alınan yazıda Bylock (Turquoise) Programı TEM Daire Başkanlığına bağlı birimlerce yürütülen soruşturmalar kapsamında alınan ifadelerden;
17 Aralık 2013 tarihinden sonra Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeleri tarafından telefon dinlemeleriyle ilgili tedbir alınmaya başlandığı, Türkiye’de bulunan tüm telefonların güvenlik zafiyetleri ve dinlenmesinin çok kolay olduğunun örgüt tarafından bilindiği, bu konunun sohbetlerde anlatılıp toplantılarda örgüt görüşmelerinin Lıne, Whatsapp, Viber, Hi, Kakoa Talk, Cover Me vb. programlar üzerinden yapıldığı, bu programların güvenlik zafiyeti olduğundan örgütün bu programları kullanmaktan vazgeçtiği, örgütün kritik noktalarına bakan tüm üyelerin yoğun olarak BYLOCK denilen programı kullandığı, örgüt üyelerinin ByLock üzerinden mesajlaşmak suretiyle bilgi alışverişini sağladıkları, Bylock ile ilgili Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Lideri Fetullah GÜLEN’den gelen talimatta ‘Tüm Üyeler Bylock Programı Üzerinden Görüşmeler Yapsın, Normal Telefonla Görüşme Yapanlar Hizmete İhanet Etmiş Olur’ denildiği tespit edilmiştir.
Bylock mesajları kendi kendini silme özelliğine sahip
ByLock Programı flaş bellek ile kurulum dosyasını telefona kopyalama ile başlayan bir mesajlaşma programıdır. Giriş şifresi oluşturulduktan sonra sisteme Türkiye haricinden başka bir ülkenin Server’ı üzerinden bağlantı sağlanabilmektedir. Bu bağlantı genellikle ABD (Amerika Birleşik Devletleri) üzerinden gerçekleşmektedir. Bylock veri tabanının Kanada ülkesinde olduğu, Bylock üzerinden gönderilen mesajlar mesajı gönderdikten sonra alıcı tarafından silinmemiş ise 24 saat içerisinde mesaj, sistem tarafından otomatik olarak silinmektedir. Ancak gönderici mesajı gönderdikten sonra mesajı telefonundan silerse alıcı mesajı okuduktan sonra sistem mesajı otomatik olarak silmekte, ByLock içerisinde gelen mesajlardan telefonların özelliklerine göre ekran görüntüsü kopyası alınabilmektedir.
Bylock türkçe yazılımla Türkiye’deki örgüt üyelerinin hizmetine sunuldu
ByLock programı ilk başta İngilizce yazılım olarak üretilmiş ve örgütün kullanımına sunulmuş, daha sonra Türkçe yazılım güncellemesi yapılarak Turquoise ismi ile özellikle tüm Türkiye’de Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) hizmetine sunulmuştur. Türkiye’de örgüt tarafından yazışma ve mesajlaşma olarak bu iki Türkçe ve İngilizce versiyonu kullanılmaktadır. Bu programlara ait Bylock ve Turquoise isimli versiyonlar AppStore ve PlayStore mağazalarında bulunmamaktadır.
Sadece Bylock kullanmadılar
FETÖ/PDY örgütü üyeleri Bylock ve Turquoise yazışma ve mesajlaşma programı haricinde AppStore ve PlayStore mağazalarında bulunan ve sesli görüşmeler, fotoğraf, video gönderebilen KakaoTalk, CoverMe, Tango ve Line vb. isimli programları kullanmaktadır.
Bir dönem Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) örgütünün lideri Fetullah GÜLEN’den bölge imamlarına, bölge imamları vasıtasıyla il ve ilçe imamlarına gelen tüm emir ve talimatlar Bylock (Turquoise Türkçe versiyonu) üzerinden ulaştırıldığı bilinmektedir. Örgüt içerisinde gizlilik en üst seviyededir.
Örgütte haberleşmede GSM den uzak duruldu
KOM Daire Başkanlığının FETÖ/PDY Yapılanması konulu yazıda FETÖ/PDY ile alakalı olarak ‘Örgüt içerisinde haberleşmede GSM kullanımından tedbir olarak uzak durulduğu ve internet üzerinden kullanımı sağlanan programlar kullanıldığı; kısa bir dönem sırayla herkese açık şifresiz whatsapp, kakotalk, imo ve google play storedan indirilen yahoo isimli programların kullanıldığı, sonrasında ‘’bylock’’ ve ‘’gmail’’ simgesi olan ancak e-posta servisine simgesi dışında bir benzerliği olmayan, bluetooth ile yükleme yapılan, sim karta ihtiyaç duymadan herhangi bir wi-fi’ye bağlanılarak haberleşilebilen programların kullanıldığı; ‘’Gmail’’ simgeli programın herhangi bir müdahale olmadan yapılan yazışmaları 24 saat sonra kendilinden sildiği, yedeklerin ise 5 gün içinde silindiği; programla grup oluşturmak suretiyle görüşme yapılabildiği ancak öncelikle programın kendi ürettiği ‘’IP’’ nin karşı tarafa paylaşılması ve karşı tarafın kabul etmesinin gerekmekte olduğu’ şeklinde bilgiler edinildiğinin belirtilmiştir.
Afyondaki FETÖcüler mesajların deşifre olmaması için neler yaptılar?
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğünün FETÖ/PDY Tarafından Kullanılan Kriptolu Mesajlaşma Uygulamaları ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar başlıklı yazısında ’15.07.2016 tarihinde ülkemizde gerçekleşen Darbe Girişimi olayı sonrasında olayla ilgili yakalanarak gözaltına alınan şahıslar üzerinden elde edilen mobil cihazlarda yapılan incelemelerde;
Anlık mesajlaşma uygulamalarından olan Whatsapp, Tango, Line, Gmail, Bylock (Turquoise), TelegramX ve Eagle gibi uygulamaların FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarınca faaliyetlerinin deşifresinin önlenmesinin amacıyla bu uygulamalara ait ikon resimlerinin kullanılarak içlerine kurulan başka mesajlaşma uygulamaları vasıtasıyla mesajlaştıkları, uygulamalar kullanılmak istendiğinde bir şifre ara yüzü ile karşılaşıldığı, bu uygulamalar içerisindeki yazışmalara şifre girilmek suretiyle ulaşıldığı tespit edildi.
Bylock deşifre olunca başka uygulamalara geçtiler
FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mensuplarının daha önce ByLock (Turquoise) uygulaması üzerinden şifreli olarak mesajlaştıkları bunun deşifre olmasından sonra uygulamayı terk ederek farklı uygulamalar üzerinden iletişim kurdukları görülmüştür.
24 karakterli şifreler kullanıyorlardı
 • FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne mensup her hücrenin farklı şifreli mesajlaşma uygulaması kullandığı,
• Resmi uygulama marketi dışından uygulama yüklemenin daha kolay olmasından dolayı (root gerektirmeden yükleme yapılabildiği için) Android işletim sistemli cihazların tercih edildiği,
• Uygulamalarda telefon numaraları yerine kullanıcı kimlik bilgisi (ID) yoluyla tanımlama yapılarak kişilerin eklendiği,
• Uygulamaların “abi’’ olarak tabir edilen ve örgüt içerisindeki bir üst konumundaki kişi tarafından bluetooth ya da mail yolu ile gönderilen link üzerinden kurulduğu,
• Bu uygulamalarda Grup Yöneticisi tarafından atılan mesajları gruptaki her şahsın bireysel olarak görebildiği, grup içerisindeki şahısların birbirlerini göremedikleri,
• Uygulamalarla birlikte uluslararası güvenliği test edilen Tori Orbot, SuperVpn, Hma Vpn tarzı VPN ve Proxy programlarının kurulu olduğu,
• Yapılan sohbet ve yazışmaların içeriğinin belli aralıklarla (yazıldıktan sonra hemen 1, 2, 3 gün) kendinin silmeye programlandığı,
• Uygulamalara giriş şifelerinin genellikle harf, rakam ve sembollerden oluşan 16-24 arası karakter taşıdığından: mülakat veya sorguda verilen şifrelere kesinlikle itibar edilmemesi gerektiği,
• Örgüt mensubunun gözaltına alınması ya da herhangi bir şüphe durumunda uzaktan erişim yoluyla uygulamanın kaldırılabildiği,
• Tüm mobil cihazlarda (tablet, cep telefonu vb.) yanlış şifre, internete bağlanma, şarjın tümüyle bitmesi gibi durumlarda; uygulamaların başkasının eline geçtiği şüphesi ile Wipe yapılarak geri getirilemeyecek şekilde silmeye programlanmış olduğu tespit edilmiştir.’ şeklinde bilgiler içerdiği görüldü.
Kriptolu IP Hattı:
Kiralık hatlar vasıtasıyla kriptolu IP telefon kullanılması, özellikle yurt dışındaki okullarla irtibatta kullanılan yöntemlerdendir. Örgüt mensupları CISCO marka IP telefon kullanmakta olup, söz konusu hatlara dair güncellemeler ve kriptolama işlemleri, örgüt kontrolündeki Sürat Bilişim tarafından gerçekleştirilmektedir.
Canlı Kurye:
Canlı kurye kullanılması, en sağlıklı haberleşme yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Talimat almak ve faaliyetler hakkında bilgi vermek amacıyla doğrudan ABD Pensilvanya’ya gidilmek suretiyle Fetullah GÜLEN, Cevdet Türkyolu vb. ile "yüz yüze" görüşülmekte ve talimatlar bizzat alınmaktadır. Fetullah GÜLEN’in, “çok mahrem hususların yüzyüze görüşülmesi” yönünde talimatı vardır.
Buluşma:
Haberleşmede kullanılan bir yöntem ise aile toplantıları, piknik ve çay bahçesi buluşmaları şeklinde gerçekleşmektedir. Önemli ve uzun süre konuşmayı gerektiren ve organizasyon yapılıp planlama yapılacak hallerde bir vesile ile aileler olduğu halde bir araya gelen örgüt üyeleri bir fırsatını bulup konuşarak haberleşmeyi sağlamaktadırlar.
Sosyal Medya:
Bu örgütlenme haberleşmesini sosyal veri ağlarını kullanarak denetlenemeyen teknik ağ sistemi üzerinden sağlamaktadır. Günümüz teknolojisi ile yurtdışında bir terör örgütünün yönetilmesi mümkün ve çok kolay bir iş haline gelmiştir.
Not ile Haberleşme:
Örgüt mensuplarının “not” ile haberleşmesi eskiden yaygın iken giderek azalmıştır. Bu daha çok kamu idareleri içinde ve gizlilik gerektiren durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Son zamanlarda cezaevlerinde tutuklu örgüt üyelerinin kullandığı görülmektedir.
Basın Yayın Üzerinden Talimat Verme:
Örgüt, elindeki basın yayın araçlarını kullanarak çağrı yapıp örgüt tabanıyla zaman zaman hareket etmiştir. Bu da örgütün birbirleriyle haberleşme yöntemi olarak kullanılmıştır. Basın yayın araçları örgütün üst kanadından gelen haberlerin bütün hücrelere ve örgütün kadrolarına tebliğ edilmesinde kullanılmıştır. Tek taraflı bir haber verme aracıdır. Kitlenin harekete geçirilmesi, örgütün olaylar ve kişilere bakışı açısının aşılanması, örgütün manevra ve hareketlerinin duyurulmasında çokça kullanılmıştır.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi