Türkiye Ticaret Zirvesi AKÜ’de başladı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası Ticaret ve Finansman Kulübünün tarafından düzenlenen “Türkiye Ticaret Zirvesi” AKÜ Atatürk Kongre Merkezinde başladı.

3 gün sürecek zirvenin açış konuşmasını yapan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekan Yardımcısı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Yaman, kaymağın, sucuğun, lokumun, mermerin, termalin, zaferin başkenti olan Afyonkarahisar’ın geçmiş yıllarda da ticaretin başkenti olduğunu ifade etti. Tecrübe, itibar, cesaret, ahlak, risk, emek, tedbir olmadan tam anlamıyla ticaret yapılmadığını söyleyen Yaman, “Ünlü Gezgin Evliya Çelebi Afyonkarahisar’a geldiğinde yazdığı satırlarda, ‘şehir ticaret şehri olduğu için çarşı ve pazarı çok kalabalıktır toplam 2 bin 48 dükkân vardır’ diyerek Afyonkarahisar’ın ticari potansiyeli hakkında bizlere bilgi vermektedir. 3 gün boyunca İzmir’den Ankara’ya, İstanbul’dan Zonguldak’a kadar birçok ilden iş dünyasının tanınmış isimleri ticaretle olan birikimlerini bizlerle paylaşacaklar. Bu zirve ile ticaretin kalbi yine Afyonkarahisar’da atmaya başlayacak. Ticaretin T’ si tecrübe, İ’ si itibar, C’si cesaret, A’sı ahlak, R’si risk, E’si emek, T’si ise tedbirdir” dedi.

AKÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Okan Özdemir ise öğrenci kulübü başkanlığı olarak öğrenci kulüplerinin öncülüğü ile birlikte projeleri daha da geliştirerek AKÜ’ye artı değerler kattıklarını söyledi. Özdemir, “Şunu çok iyi biliyoruz üniversitemiz, bütün güzide kulüpleri ile büyüyen, gelişen, fakülteleri ve meslek yüksekokullarıyla, tüm eğitim kanallarında çiçek halini alan bütün kulüplerimiz, üniversitemize artı bir değer katmaktadır” diye konuştu.

Dış ticaret hacmi 341 milyar dolar

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da ticaretin, kar elde etmenin yanında, başkalarının ihtiyaçlarını karşılayan ve malların faydasını artıran ekonomik bir faaliyet olduğunu söyledi. Solak, “Bu yönü ile ticaret, önemli iş dallarından biri haline gelmiştir. Günümüzde ise ticaret hacmimiz artarak büyümektedir. Ülkemizin dış ticaret hacmi 2016 yılı sonunda 341 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Hükümetimizce uygulanan istikrarlı politikalar ve ekonomik veriler önümüzdeki yıllara daha umutla bakmamızı sağlamaktadır” diye konuştu. AKÜ hakkında bilgiler veren Solak, şunları söyledi:

“Üniversitemiz 1992 yılında kurulan 21 üniversiteden biridir. Halen bünyesinde 15 fakülte, 5 enstitü, 6 yüksekokul ve 15 meslek yüksekokulu yer almakta olup, bin 350 akademik ve bin idari personel ile 48 bini aşkın öğrenciye hizmet vermektedir. Üniversitemizde eğitim ve öğretim için gerekli olan kütüphane, laboratuvar, yemekhane gibi temel ihtiyaçların giderildiği, teknoparkında 16 firmanın çalışmalarına başladığı sağlık alanında önemli mesafeler kaydeden bir üniversite haline gelmiş olup, girişimci bir üniversite olma yolunda hızla gayretini sürdürmektedir.”

Afyonkarahisar’da daha fazla banka var

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyonkarahisar’ı Evliya Çelebi’nin sözleriyle anlatarak Afyonkarahisar’ın münevver ve ruhani bir şehir olduğunu söyledi. Çoban, “İnsan bu şehre girince kalbi, gözü açılır. Bağ ve bahçelerinde canına can gelir kederleri dağılır diye ifade ediyor. Bu şehrin belediye başkanı olarak, iş adamlarımızla ve bankacılarımızla birlikteyiz. Afyonkarahisar’da birçok banka şubesi var. Çevremizdeki illeri gezin merkez nüfusa banka şubelerini onaylayın Afyonkarahisar’da diğer illerden yüzde 50 daha fazla banka vardır. Burada gerçekten aktif ve dinamik ticaret ve devlet yatırımları var” diye konuştu.

Türkiye özgürlükler ülkesi

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise Afyonkarahisar’ın tacirlerin memleketi olduğunu söyledi. Hayatın en önemli unsurlarından birisinin de ticaret olduğunu ifade eden Özkaya, “Biz hukukçular bu işi çok bilmeyiz. Sebebi ise bizde garanticiliğin esas olmasıdır. Risk üstlenememek esastır. Risk üstlenemeyip, garantici davrandığımız için de hukukçular ticarette çok fazla kazanamazlar. Onun için, gözü pek insanların olması, verdiği sözde mutlak suretle duran insanların olması, sözünün senet sayılan insanların olması gerekir” dedi. Gençlere neden güvendiklerini açıklayan Özkaya, “Bugün bir referandum sürecindeyiz. 18 yaşındaki gençlerin de, 23-24 yaşlarındaki gençlerin de ileride milletvekili olabilmelerinin önünü açıyoruz. Onların, bugünden devletin ve milletin yönetimine talip olmasını, sorunlarla ilgilenmesini önemsiyoruz. Onlara erken sorumluluk vermeyi şimdiden bir anayasal ilke haline getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkenin sorunlarına bu günden kafa yoran insanların yarınlarda başarılı olacağını söyleyen Özkaya, şöyle devam etti:

“Hafta sonu İzmir’deki mermer fuarındaydık. Gerçekten, Türkiye’de çok güzel firmalar varmış. Bunların önemli bir kısmının yöneticileri ikinci, üçüncü kuşak çocuklar yani sizin yaşınızdaki gençler, 23-24-25 yaşındaki gençler. Onlar hem yabancı dil biliyorlar. Hem içeride, hem dışarıda büyük tecrübe edinmişler. Bu tecrübelerini de tüm dünyaya satarak istihdam ve üretim sağlıyorlar. Benim de sizlere acizane tavsiyem bu. Devlet memuru olsanız da mutlaka büyük tacir olan insanlar olun. Riskleri üstlenin. Yarınlarda başarılı olacak kişinin bugün öğrencilik hayatı boyunca suya sabuna dokunması gerekiyor. Hiç korkmayın. Türkiye tam bir özgürlükler ülkesi. Her fikrinizi açık, net bir şekilde söyleyin. Tartışmaktan, fikrinizi ifade etmekten, ticarete girmekten hatta batmaktan, zarar etmekten hiç korkmayın. Çünkü o da tecrübenin bir parçası. Geçmişte yaptığınız yanlışları yarınlarda düzeltme imkanınız var.”

Sektör temsilcilerine, plaket takdim edilmesiyle devam eden zirveye, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel ile öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı

Editör: Haber Merkezi