Türkiye'de 2 Milyon 200 Bin Suriyeli Var

Afyonkarahisar Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Kasım ayı itibariyle Türkiye’de toplam 2 milyon 200 binden fazla Suriyelinin bulunduğu bildirilerek, Türkiye’nin Suriye krizinin başladığı 2011 yılından itibaren, din, dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Suriyelilere yönelik insani yardım faaliyetleri yürüttüğü belirtildi.

Afyonkarahisar Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Kasım ayı itibariyle Türkiye'de toplam 2 milyon 200 binden fazla Suriyelinin bulunduğu bildirilerek, Türkiye'nin Suriye krizinin başladığı 2011 yılından itibaren, din, dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Suriyelilere yönelik insani yardım faaliyetleri yürüttüğü belirtildi.

Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yönelik yaptığı yardım faaliyetlerini yayınladığı bildiriyle açıkladı. Müdürlükten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kasım 2015 itibariyle Türkiye'de toplamda 2,2 milyondan fazla Suriyeli bulunmaktadır. Biyometrik kayıtları titizlikle ve eksiksiz yapılan söz konusu Suriye vatandaşlarının ve 200 bini aşkın Iraklı misafirin kabulüyle birlikte Türkiye'nin bazı illerinde ciddi demografik değişimler yaşanmaya başladı. Kilis'teki Suriyeli misafir sayısı Türk vatandaşlarından fazla olmasına rağmen, bu demografik değişim hiçbir sosyal krize yol açmadı, hatta Suriyelilerin karıştığı suç oranları, ortalama suç oranlarına göre oldukça düşük kaldı. Türkiye'nin 10 ilinde toplamda 60 bin konteyner ve çadırdan oluşan 25 konteynerkent ve çadırkent kuruldu. Bu geçici barınma merkezlerinde 274 bin Suriyeli ve 15 bin 500 Iraklı misafir edilmektedir. Savaşın izlerini silmek çerçevesinde faaliyet gösteren konteyner ve çadır kentlerde psikososyal merkezler kuruldu. Kamplar bünyesinde Suriyeliler resim, müzik, dans gibi sanatsal ve sosyal faaliyetler sayesinde kişisel gelişimini sağlayabilmekte, ayrıca çeşitli rehabilitasyon ve rekreasyon faaliyetlerinden faydalanabilmektedir. Suriyeli misafirler için geçici barınma merkezleri bünyesinde toplamda 160 bin metrekarelik spor alanı, 10 bin metrekarelik oyun parkı mevcuttur. Bu çerçevede Suriyeliler futbol, basketbol, judo gibi birçok spor aktivitesi gerçekleştirmektedir. Geçici barınma merkezleri bünyesinde 80 bin öğrenci eğitim aldı. Bugüne kadar 60 bin yetişkin kursiyer için de ayrıca eğitim verildi. Bunların yanı sıra kamp dışındaki Suriyeliler bulundukları yerlerde kendi müfredatına uygun bir şekilde eğitim görmektedir. Ayrıca, Suriyeliler Türkiye'de kayıtlı bulundukları illerde ücretsiz tedavi görmekte ve aynı şekilde ücretsiz ilaç temin edebilmektedir."

Editör: Haber Merkezi