TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ MAKEDONYA’DA

 

Engelli derneği olan Türkiye Beyazay Derneği , yurt dışı kurullar toplantısı Makedonya’da gerçekleştirdi.

 

Her yıl farklı bir ülkede yapılan kurullar toplantısının 7. si bu yıl Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yapıldı.

 

Genel merkez ve illerdeki şube başkanlarının katıldığı toplantıya, Türkiye Beyazay Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Feyza Kayar da katıldı.

 

Tüm engel gruplarını çatısı altında toplayan ve onların eğitimini baz alan derneğin kurullar toplantısı  4 gün sürdü.  Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleşen toplantıya , Türkiye Beyazay Derneği heyet başkanı ve genel koordinasyon başkanı,  milli eğitim eski başkanı Nimet Baş, İstanbul miletvekili Tülay Kaynarca, Genel Başkan Lokman Ayva, Genel Koordinasyon Üyesi Gazeteci Ayşe Böhürler, eski milletvekilleri Gülay Dalyan, Zafer Hıdıroğlu, ve  72 yurt içi şube başkanları, 2 yurt dışı şube başkanları olmak üzere 100 kişilik bir heyet katıldı.

 

Beyazay,  ülkenin protokolü ile bir araya geldi

Makedonya’daki 4 günlük program kapsamında, cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Türkiye-Üsküp Büyükelçisi Ömer Şölendil,  Bakan Furkan Çako, Belediyeler ve çeşitli stk’lar ziyaret edildi. Ziyaretlerde iki ülke arasında bilgi ve tecrübe paylaşımları yapıldı.

 

Yetki belgeleri Afyon’da dağıtılan projenin detayları görüşüldü

Başkentteki bir otelde gerçekleşen, Türkiye-Makedonya engelliler dostluk günü adı altında yapılan toplantıda, ilk gün aşmak için hareket projesi üzerine konuşuldu.

Cumhurbaşkanlığı himayesi altına alınan ve geçtiğimiz aylarda Afyonkarahisar’da  yapılan bölge toplantısında  yetki belgeleri dağıtılan aşmak için hareket projesi , engelli ve engelsiz bireyler bir arada spor yapma etkinliğini içeriyor. Bu sporla birlikte engelsiz bireyin hem engelli bir arkadaşı olacak hem de onun yaşam şartlarına daha yakından şahit olacak. Bu uygulama bir çok kişiye ulaşınca,toplumdaki farkındalık ve hassasiyet daha da artacak.

Bu proje kapsamında faaliyet yapan şubeler  sunumlarını yaparak bilgi alış verişinde bulundu. Genel merkez de proje içeriği hakkında önerilerde bulundu.

 

Üsküp’teki tüm engelli kurumları ziyaret edildi

Programın 2. Gününde ise Beyazay ekibi 5 gruba ayrılarak, her grup 3 er olmak üzere  engelli okullarına ziyarette bulundu. Böylece Üsküp’teki tüm engelli okulları ve diğer stk’lara Beyazay Derneği ulaşmış oldu.. Buradaki engelli öğrencilerle görüşülüp onara hediyeler verildi. Okul yöneticileriyle görüşülüp , Türkiye’deki eğitim sistemi ile Makedonya’daki şartlar karşılaştırılıp karşılıklı tecrübeler paylaşıldı.

Ayrıca Türkiye’deki bazı Beyazay Şubeleri, buradaki okulların problemlerini üstlenerek, sorunları çözme sözü verdi

 

Afyon sucuğu ve kaymağı Makedonya’daki stantta tanıtıldı

Programın 3. Gününde ise her şube, ilinin meşhur ürünleri, açılan stantlarda tanıtıldı.. Afyonkarahisar Şube Başkanı Feyza Kayar’da Afyonun sucuğu ve kaymağını  açılan stantta , Makedonyalılara tanıttı. Stant sonrası , derneğin 7. Yurtdışı kurullar toplantısı gerçekleştirildi.

 

Afyon şubesi’nden Makedonya notları

 

Programın son gününde ise şehir gezisi yapıldı. Türkiye-Makedonya engelliler dostluk gününe Afyonkarahisardan katılan şube başkanı Feyza Kayar , Makedonya notlarını anlattı.

“Makedonya’nın yarısı müslüman ve  Türkiye’ye hayran. Türk olduğumuzu öğrendiklerinde bize daha çok ilgi gösterdiler. Ve  bize 1 kasım seçimlerinde Üsküp’te de zafer kutlamaları yapıldığını söylediler .  Öyleki Türk çarşısı kurulmuş Üsküp’te. Demleme çay,  sadece burada var. Ve sadece buradaki  bazı işyerlerinde Türk parası geçiyor.

Verimli bir toplantı oldu. Oradaki istişareler sonucunda aldığımız notlarımızı, en kısa zamanda afyon’da gerçekleştireceğiz. Biz daha önce , Beyazay Afyon Şubesi olarak engelliler ve engelsiz bireyler bir arada futbol maçı yaparak, aşmak için hareketin startını vermiştik.  Önümüzdeki günlerde diğer spor faaliyetlerinde de etkinliklerimiz devam edecek. “

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi