Üniversite Her Geçen Gün Kan Kaybediyor
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan torba kanunun içerisinde yer alan Afyon Kocatepe Üniversitesine kadro ihdası kısmında konuşma yaptı.CHP’li Toptaş kanunda değişiklik önerisi verdi.Öneri oylama sonucunda kabul edilmedi.
ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER BUNALIMDA
Milletvekili Ahmet Toptaş yaptığı konuşmada Kocatepe Üniversitesinin sorunlarından bahsederek konuşmasına devam etti.CHP’Lİ Toptaş; “ Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 639 sıra sayılı Yasa Tasarısı'nın 74'üncü maddesi üzerine verdiğimiz değişiklik önergesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygılarımla selamlarım.
Ancak bu değişiklik önergemden önce birkaç cümle biraz önce reddedilen önergeyle ilgili söz söylemek istiyorum.
Değerli arkadaşlar, sizler de karşılaşıyorsunuz bizler de karşılaşıyoruz, çarşıya, pazara nereye gidersek gidelim karşımıza mutlaka bir atanamamış öğretmen dramı çıkıyor. 30 yaşına gelmiş, 35 yaşına gelmiş, öğretmen olmak için üniversitelerde okuttuğumuz, başka herhangi bir iş yapma olanağı vermediğimiz, öğretmen olarak da o idealle yetişmiş 350 bin insan sokakta boş geziyor. Bütün sorunlarını çözdüğünü söylediğiniz, dünyanın en kalkınmış ülkelerinden biri hâline geldiğimizi söylediğiniz Türkiye'de bu insanların dramı, intiharlar, evlenememe, işsizlikten bunalıma girme çok yaygın. Sayın Başbakan Yardımcısı bize rakamları veriyor, 400 bin öğretmen alınmış. Arkadaşlar, iktidarınız döneminde 1,6 trilyon dolar para kullandınız. Sorduğumuz zaman "Yol yaptık." Ee, yapmasaydın, öğretmen… Ya, tayin etmeseydin o zaman okulları kapatsaydık. Lütfen biraz vicdan, insaf ve toplumun gerçekleri üzerine biraz düşünelim, bu insanlara iş olanağı sağlayalım. Okullarımızda sınıflar da öğretmensiz. Millî Eğitimin belgelerine göre 130 bin civarında öğretmene ihtiyaç var. Bunu engelleyecek hiçbir durum yok madem ekonomimiz çok düzgün, bu öğretmenleri sokakta kendi problemlerinden, ailelerini kendi problemlerinden kurtarmanın yolu bunları atamak ve iş sağlamak.
Değerli arkadaşlar, değişiklik önergemize gelince; 12 Temmuz 2012 tarihinde çıkardığımız 6354 sayılı Yasa'nın 6'ncı maddesiyle Afyon Kocatepe Üniversitesine 250 yeni kadro verilmişti. Bugün görüşülmekte olan torba yasa tasarısının 74'üncü maddesinin üçüncü fıkrasıyla yine 250 kadro verilirken, 6354 sayılı Yasa'yla verilen 250 kadro iptal edilmektedir. Yani verdiğimiz önergeyle, Afyon Kocatepe Üniversitesine daha önce verilip bu torba yasayla iptal edilen kadroların iptalinin önlenmesini ve 69 kişilik daha önce ihdas edilmiş kadroların aynı Afyon Kocatepe Üniversitesine tahsisini istemekteyiz.
Değerli arkadaşlar, daha önce üniversiteye verilip bu yasayla iptal edilen kadrolar şöyle: 10 adet diş tabibi, 4 eczacı, 10 tıbbi sekreter, 10 röntgen teknisyeni, laboratuvar teknisyeni10, odyometrist 1, tekniker 12, teknisyen 2, hizmetli 6 ve kaloriferci 4. Bunları daha önce vermiştiniz. Bunları iptal ederek bu üniversiteyi bu kadrolardan yoksun bırakmayın, isteğimiz bu. Afyon Kocatepe Üniversitesi ciddi olarak desteğe ihtiyaç duyuyor. Özellikle öğretim kadrosu anlamında çok ciddi desteğe ihtiyacımız var.
 
KOCATEPEDE 86 PROFÖSÜR VAR
Değerli arkadaşlar, Afyon'un komşu illerindeki üniversitelere baktığımızda, Aydın, Menderes Üniversitesi 205 profesör, Celal Bayar Üniversitesinde 184, Pamukkale'de 134, Süleyman Demirel Üniversitesinde 248 profesör kadrosu varken, Afyonkarahisar'da 86 profesör kadrosu var.”dedi.
 AKP sıralarından sataşan Milletvekillerine Üniversite de 35 öğrenci olduğunu vurguladı.
HUKUK FAKÜLTESİNE 6 HOCA VAR
Milletvekili Toptaş sözlerine şöyle devam etti; “35 bin öğrencisi var.Vermeyin o zaman, kapatın, gönderin Süleyman Demirel'e hepsini.Değerli arkadaşlar, Süleyman Demirel Üniversitesinde 89 tıp profesörü varken Afyon Kocatepe Üniversitesinde 15 tıp profesörü var.
________________________________________
100'ün üzerinde öğretim üyesi Afyon'da üniversiteyi terk etmiş durumda. Kocatepe Üniversitesi, Türkiye'nin çok önemli, gelişmeye müsait üniversitelerinden birisi, desteklenmeye ihtiyacı var. "Diğer üniversitelerde olmasını istemiyoruz, bunlara çok." demiyoruz, yeterli değil, oralarda da daha çok olmalı.Ama 35 bin öğrenci barındıran, 35 bin öğrenciyi okutan Afyon Üniversitesinde 86 profesör kadrosu eğer yeterli diyorsanız bu sizin takdiriniz diye söylüyorum.
Değerli arkadaşlar, Afyon Kocatepe Üniversitesi sürekli kan kaybediyor. Bir hukuk fakültesi açıldı; geçen yıl 4 tane öğretim elemanı vardı, bu sene 6'ya çıktı. Yani 6 kişiyle bir hukuk fakültesinin devamı mümkünse devam ettirin.
Onun dışında başka şeyler de oluyor arkadaşlar. Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi kalmadı. Bir taraftan onkoloji bölümü açılıyor, bir taraftan başka bölümler açılıyor ama profesörler kaçıyor, öğretim üyeleri kaçıyor. Bunun nedenlerini de bir başka konuşmamda anlatacağım çünkü sürem bitti, çok önemliydi.
Hepinize saygılar sunuyor, önergemin desteklenmesini istiyorum. “ diye devam etti.
 
 
Editör: Haber Merkezi