Toplumsal mutabakat açısından verimli bir süreç tamamlandı
 
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak Kanal A’da Mini Anayasa Paketi hakkında değerlendirmelerde bulundu
 
Mini Anayasa Paketi için TBMM’de bulunan 3 siyasi parti temsilcilerinin bir araya geldiğini ifade eden Parsak, 1.5 aylık süreçte 9 verimli toplantının tamamlandığını ifade etti
 
Mini Anayasa Paketi için TBMM’de bulunan 3 siyasi partinin bir araya geldiğini ifade eden MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak toplumsal uzlaşı açısından verimli bir sürecin tamamlandığını kaydeti.
Kanal A’da Tuğba Dalkılıç’ın sunduğu “İşte Haber” programının canlı yayın konuğu olan Parsak Mini Anayasa Paketi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
YARGI DIŞINDA KONULARDA GÖRÜŞÜLDÜ
Mini Anayasa paketinde sadece yargı merkezli konuların görüşülmediğini ifade eden Parsak, “Çalışmalarımızı yaklaşık 1,5 ayda 9 verimli toplantıda temelde 3 aşamada değerlendirdik. Verimli bir süreci tamamlamış bulunuyoruz. Oy birliğiyle bu anayasa değişikliklerinin gerçekleşeceğini ifade ediyorum. Yargı ağırlıklı olmasının yanı sıra pek çok madde de çalışma yürüttük” dedi.
7 MADDEDE MUTABAKAT SAĞLANDI
MHP'li Mehmet Parsak, 7 maddede mutabakat sağlanmasının mutluluk verici olduğunu kaydederek şöyle dedi: "7 madde dışında birkaç maddede daha bu paketin içinde değerlendirmek suretiyle bu mini paketi tamamlamış bulunuyoruz.  Bunu bir teklif haline dönüştürmek suretiyle TBMM'ye sunulması ve oradan da uzlaşma arayışı içinde oy birliğiyle anayasa değişikliklerinin gerçekleşeceğini ifade ediyorum” dedi.
ORTAK NOKTADA BULUŞMALIYIZ
MHP’nin kırmızı çizgileri hakkında soruya yanıt veren Parsak, “15 Temmuz ile birlikte değişen paradigmayı göz önünde bulundurarak, eskiden olduğu gibi kırmızı çizgilere odaklanmak yerine acil değişiklik gerektiren yeşil alanlara odaklanmalıyız. Çünkü hala devam eden bir yangın var. Bu yangını söndürdükten sonra diğer konulara geçmeliyiz. Siyasi partiler de özellikle bu konuya dikkat etmelidir” dedi.
DEVLET AKLI ŞART
HER 2 ANLAMDA "DEVLET" AKLIYLA HAREKET EDİLMELİ
Partilerin oluşturduğu uzlaşma ortamına herkesin riayet etmesini isteyen Parsak, “Mini Anayasa Paketi görüşmelerinde ortak uzlaşı ortamı sağlanmıştır. Başta da söylediğimiz gibi bu süreçte devlet aklıyla hareket edilmelidir. Devlet aklından kastımız hem bilinen anlamıyla devlet aklı hem de bugüne kadar her konuda haklı çıkan ve 15 Temmuz akşamı gösterdiği duruşla darbeye engel olan en önemli etkenlerden biri olan MHP Lideri Devlet Bahçeli aklıdır” dedi.
ASKERİ MAHKEMELERİN DURUMU
Mini Anayasa Paketinde Askeri Mahkemelerin kaldırılması konusunda fikir birliğine varıldığını söyleyen Parsak, “Askeri Yargıtay’ın görevlerini Yargıtay’a, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin ise Danıştay’a devredilmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Ancak Anayasa Mahkemesine buralardan birer üye geliyordu. Bu yüzden Anayasa Mahkemesine buralardan gelen üyelerin Yargıtay ve Danıştay’dan gelmesi konusunda MHP’nin fikri bulunmaktadır. Yargıtay ve Danıştay kendi arasında yapacağı seçimle 3 üyeyi TBMM’ye bildirecek. TBMM’de yapılacak 2 turlu oylama sonrası Anayasa Mahkemesi üyeleri belli olacaktır. Bu fikir yapılan görüşmelerde ortaya çıkmaktadır” dedi.
GENEL BAŞKANLAR BİRARAYA GELECEK
7 madde dışında yine uzlaşı ile diğer maddelerinde görüşülebileceğini ifade eden Parsak, ayrıca 3 siyasi parti genel başkanının uzlaşmaya yakın olan maddelerde fikirlerinin alınacağını ifade etti.
 
 
Editör: Haber Merkezi