TEOG İÇİN SON ADIM


8. Sınıf öğrencilerinin gireceği Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının ikincisi TEOG bilindiği gibi 29-30 Nisan’da yapılacak. 

Sınav stresinin arttığı bu dönemlerde birkaç küçük tavsiye de biz uzmanlardan siz veli ve öğrencilerimize gelsin.

Değerli Veliler;

         Sizlerden öncelikle istediğimiz, kendi gerginliğinizi, stresinizi ve paniğinizi çocuğunuza yansıtmayınız. Siz ne kadar sakin ve serinkanlı olursanız çocuğunuz da o düzeyde iyi sonuçlar alacaktır. Çocuklarımızın bir çoğunun bu günlerde her zamankinden daha hassas, daha alıngan ve daha kırılgan olduklarının zaten pek çok velimiz farkındadırlar. Bu çok normaldir ve stres unsuru olan her durum, bireylerin gündelik yaşamlarında daha hassas ve kırılgan olmalarına neden olur. TEOG sınavı ise çocuklarımız üzerinde tabii ki büyük bir stres unsurudur. Bu yüzden çocuklarınızın daha alıngan, toleranslarının daha zayıf olmasını normal karşılamalısınız.

SEVGİLİ ÖĞRENCİLER LÜTFEN DİKKAT!

Sınav Sabahı Yapacaklarınız / Yapmayacaklarınız

§  Sınav sabahı, en geç 07.30 gibi kalkın ve sınavda yanınızda götüreceklerinizi bir kez daha kontrol edin.

§  Sabah kahvaltınızı iyi yapmaya çalışın.

§  Sınav sabahı kesinlikle yememeniz ve içmemeniz gerekenler ayran, yoğurt, kola, gazlı içecekler, sosis, sucuk, pastırma ve yağda kızarmış ağır yiyeceklerdir.

§  En geç 08.30’da okulunuzda bulunun.

§  Sınavdan önce çok sıvı tüketmeyin ki sınav esnasında tuvalet ihtiyacınız olmasın.

§  Sınıfınıza geçmeden önce de tuvalet ihtiyacınızı mutlaka giderin.

 

Sınav sırasında dikkat edecekleriniz:

§  Cevap kağıdınızın size ait olup olmadığına bakın. Optik formunuzdaki AD – SOYAD – FOTOĞRAF – TC NUMARASI kısımlarını kontrol edin. Cevap kağıdınızda bir yanlışlık var ise hemen sınav görevlisine haber verin.

§  Optik formunuzu imzalamayı unutmayın ve kitapçık türünüzü doğru işaretlediğinizden emin olun.

§  Soru kitapçığınıza adınızı - soyadınızı mutlaka yazın. • Gözetmeninizin uyarılarını dikkatle dinleyin

§  Kendinize Güvenin

§  Sınava başlamadan önce aşırı stres ve panik yapmayın

§  Dönem boyunca düzenli çalıştığınızı, yeterli sayıda ve farklı soru tiplerinde soru çözdüğünüzü hatırlayın.

§  Sınav esnasında soruları tam ve dikkatli şekilde okuyun.

§  Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile tüm şıkları okuyun. Sınavda Kontrol ve Güç Senin Elinde

§  Soruların cevaplarını soru kitapçığına da işaretleyin ki bir kaydırma yaptığınızı fark ettiğinizde soru kitapçığına bakarak düzeltebilesiniz.

§  Çözmeniz gereken ancak çözemediğiniz veya çözdüğünüz halde cevabını bulamadığınız sorular olduğunda, soruyu bir kez daha okuyup tekrar çözün. Sonucu yine bulamazsanız daha fazla vakit kaybetmeden "?" koyup geçin. Vaktiniz kaldığında bu sorulara bir kez daha bakarsınız.

§  Değerlendirmede yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Bu nedenle, emin olmadığınız ya da bilmediğiniz bir soruda size en mantıklı gelen cevabı işaretleyin.

§  Cevaplarınızı ya teker teker ya da bir sayfa çözdükten sonra optik kağıdınıza işaretleyin. İşaretlemelerinizi kesinlikle sınav sonuna bırakmayın.

§  Sınav kitapçığınızı ve optiğinizi sınav görevlisine teslim ederken yoklama listesine imza atmayı unutmayın. Moral ve Motivasyona Dikkat

§  Sınav aralarında sınav değerlendirmesi yapmak adına arkadaşlarınızla konuşmayın. Unutmayın ki diğer sınavlar için moralinin ve motivasyonunun bozulmaması gerekir. Molalarda bahçeye çıkma şansınız varsa temiz hava alın.

§  Çabaladığınızı, yeterince emek verdiğinizi unutmayın.

         Son kez diyoruz ki kendinize güvenin. Unutmayın, herkes harcadığı emek doğrultusunda karşılığını alacaktır. 40 km'lik maraton yarışında ipi göğüsleyenler son 100 metrede hâlâ koşabilenlerdir. Sınav sonuna kadar sınav salonunda kalın ve motivasyonunuzu kaybetmeden sınav sonuna kadar mücadele edin.

 

SINAVA GİRECEK TÜM ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLERİM.

Müjgan GÖLÇÜK YAĞCI

Aile Danışmanı ve Kişisel Gelişim Uzmanı

AFSEM Başkanı (Afyonkarahisar Sosyolojik Araştırma ve Eğitim Derneği)

Editör: Haber Merkezi