“Teknoloji ahlakı oluşturmalıyız”

İl Müftüsü Burhan İşliyen Gün FM’de yayınlanan Müftülük Saati programına konuk oldu.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayında konuşan Müftü İşliyen teknolojinin aile bireyleri arasında meydana getirdiği iletişimsizlik ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Cep telefonu, internet, televizyon bizi birbirimizden koparır hale geldi”

Teknolojinin gelişmesinin insanlara sağladığı bir takım avantajların yanı sıra toplumlarda bazı olumsuzlukların da yaşandığına işaret eden İl Müftüsü Burhan İşliyen, “Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte aynı evin içerisinde birbirine yabancılaşan bireyler oluşmaya başladı. Yani baba, anne ve evlatlar arasında iletişimde ciddi sıkıntılar görülüyor. Adeta aile bireylerinin birbirini dinleyecek, anlayacak zamanı kalmadı. Aile içi iletişimi konuştuğumuz bir konferans esnasında katılımcılara babaların akşam eve geldiğinde en çok hoşlandığı, elinden hiç bırakmadığı şey nedir diye bir soru sordum. Tüm salondan istinasız kumanda cevabını aldım. Bu sene Hac’da da hacılarımızın akıllı telefonu ellerinden bırakmadıklarını gözlemledim. Cep telefonu, internet, televizyon bizi birbirimizden koparır hale geldi. Eskiden televizyonun yayına yeni başladığı zamanlar tüm mahalle televizyon olan evde toplanır ve yayınları izlerdik. O zaman hiç değilse insanlar aynı ortamda bulunuyordu. Şimdi bu durum da kalmadı. Tüm aile bireyleri tek başına odasına çekilip internete giriyor veya televizyon izliyor, cep telefonlarıyla uğraşıyor. O tek kanallı dönemleri adeta özler hale geldik. Belki o zamanda sohbet yoktu ama hiç değilse aynı ortamdaydık. Anne mutfakta, baba salonda ayrı televizyonlar izliyor. Çocuklar kendi odalarında internetle meşgul oluyorlar. Aynı duvarlar arasında, aynı çatının altında birbirine yabancılaşan aile bireyleri durumuna geldik. Birbirimize yabancılaşıyoruz. Buna mutlaka tedbir almamız lazım. Televizyon, internet ve telefondan uzak yaşayalım demiyoruz. Bunlar toplumun gerçeği. Ama bunlara sınırlar koymalıyız” diye konuştu.

“Sevgiyi çoğaltacak fırsatlar bulmalıyız”

Dinimizin aileyi sevgi ve merhamet üzerine bina edilmesini buyurduğunu kaydeden İşliyen, “Ailede olmazsa olmaz iki kavram sevgi ve merhamettir. Aile içerisinde sevgiyi çoğaltacak yollar aramak lazım. Bunun için konuşmak yani diyalog gereklidir. Sevgiyi çoğaltacak fırsatlar bulmalıyız. Birbirimize zaman ayırabilmeliyiz. Çocuğumuzun, eşimizin izlediğimiz programlardan, dizilerden milyon kere daha kıymetli olduğunu unutmamalıyız. Her birimizin ailemiz hayattayken onlarla geçirdiğimiz zamanın çok kıymetli olduğunu farkına varmamız gerekiyor. Bunun için teknolojiye sınırlar koyulabilir. Evde aile buluşma saatleri tanzim edilebilir. Çayı birlikte içelim, sohbet edelim diyelim. Birbirimizi dinleyelim, anlayalım. Evlerimizde aile meclisleri olsun. Ben bunu öneriyorum. Herkes tek başına olmasın. Çocuklarımıza, eşlerimize zaman ayıralım. Akrabalık ve komşuluk ilişkileri de günümüzde çok zayıfladı. Hâlbuki dinimizin en önemli emirlerinden biri akrabalık bağlarının sıkı tutulmasıdır. Tüm bu yaşanan olumsuzlukların nedeni olarak teknolojiden gerektiği gibi, yerli yerinde faydalanmamamızı söyleyebiliriz. Bir teknoloji ahlakı oluşturmamız gerekiyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

Editör: Haber Merkezi