TARLACI İSTANBUL’DA SOSYAL YARDIMLARI ANLATTI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarlacı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "Yoksulluk ve Türkiye'de Yoksullukla Mücadele Politikaları" panelinde bakanlık tarafından yoksulluğun giderilmesi için yürütülen sosyal yardım projelerini anlattı.
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) İstanbul Şubesi tarafından Yıldız Teknik Üniversitesinin Davutpaşa yerleşkesinde düzenlenen panele 10 üniversiteden öğretim üyelerinin yanı sıra Kızılay, Darülaceze, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Cansuyu Derneğinden üst düzey yöneticiler katıldı.
Panelde bir sunum yapan Tarlacı, kişi başı günlük harcaması, cari satın alma gücü paritesine (SGP) göre belirli bir sınırın altındaki kişilerin yoksul olarak nitelendirildiğini belirterek, “Kişi başı günlük harcaması SGP’ye göre 1 doların altında kalan nüfusun oranı 2006 yılından itibaren sıfırlanmıştır. Mevcut durumda 2,15 dolar ve 4,3 dolar sınırları takip edilmektedir” dedi.  Türkiye’nin sosyal devlet olma yolunda ihtiyaç sahiplerine ulaşılması anlamında son 15 yılda çok önemli mesafe kat ettiğine dikkat çeken Tarlacı, “Devlet kimsesizlerin kimsesidir mantığından hareketle bakanlığımızın yardım istatistiklerine baktığımızda kamuda 2012 yılında           19 milyar TL olan toplam sosyal yardım harcaması 2015 yılında 26,7 milyar TL’ye yükselmiştir. Yine sosyal yardımlardan faydalanan hane sayısı 2012 yılında 2 milyon 891 bin iken bu sayı 2015 yılında 3 milyon 17 bin kişiye yükselmiştir” dedi. Tarlacı, 2012 yılında hane başı yıllık sosyal yardım tutarının bin 764 TL’den 2015 yılına gelindiğinde 2 bin 524 TL’ye yükseldiğini belirterek, “Bakanlığımızca ihtiyaç sahiplerine yapılan nakdi yardımların tüm yardımlara oranı yüzde 89 iken, bakanlığımızca ülkemizde yardıma muhtaç durumda olan 9 milyona yakın vatandaşımızın genel sağlık sigortası pirimi ödenmektedir” diye konuştu.

Sadece 2022 sayılı kanun kapsamında 10 milyar TL yardım yapıldı
Bakanlığın gıda, barınma, yakacak yardımlarının yanı sıra, eşi vefat etmiş kadınlara, muhtaç asker ailelerine, öksüz ve yetimlere yardımlar yaptığını anlatan Tarlacı, “Bu gibi yardımlarla birlikte bakanlık olarak aile yardımları adı altında muhtaç asker çocuklarına, eşi vefat etmiş kadınlara, muhtaç asker ailelerine, öksüz ve yetimlere de yardımlar yapmaktayız. Ayrıca doğum yardımı ve muhtaçlara yönelik sosyal konut projeleri de bakanlığımızın ilgili birimlerinin yaptığı titiz çalışmalar neticesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşmaktadır” ifadelerini kullandı. Bakanlığın eğitim yardımları adı altında yapılan yardımlar da yaptığını dile getiren Tarlacı, bunları eğitim materyali yardımları, şartlı eğitim yardımları, öğle yemeği yardımı, ücretsiz ders kitabı, öğrenci taşıma barınma ve iaşe yardımı, engelli öğrencilerin ücretsiz taşınması ve yurt yapımı olduğunu anlattı. Tarlacı şunları kaydetti:
“Yine bakanlığımızca sağlık yardımları ana başlığı altında şartlı sağlık yardımları (sağlık ve gebelik), engelli ihtiyaç yardımları ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim ödemeleri de gerçekleştirilmektedir. 2022 Sayılı Kanuna göre de yaşlılık aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı (18 yaşından küçük engelliler), silikozis hastalarına yapılan ödemeler ve evde bakım aylığı yardımları gerçekleştirilmektedir. 2012 yılından 2015 Eylül ayına kadar bakanlığımızca sadece aile yardımları başlığı adı altında sadece gıda yardımı olarak 2,5 milyar TL’ye yakın vatandaşlarımıza yardım yapılmıştır. Yine barınma yardımı olarak 2006-2016 döneminde 500 milyon TL, 2009-2016 yılları arasında sosyal konut projeleri için 1,5 milyar TL, 2003-2016 döneminde toplam 8 milyon aileye 23 milyon 500 bin ton yakacak yardımı yapılmıştır. Eşi vefat etmiş olan yaklaşık 1,5 milyon kadınımıza ise 2012-2016 yılları arasında toplam 2 milyar 600 milyon TL nakdi yardım yapılmıştır. Toplam 284 bin muhtaç asker ailemize ise 2013-2016 yılları arasında ise toplam 550 milyon TL yardım yapılmıştır. 2015-2016 yılları arasında toplam 85 bin 452 vatandaşımıza da 57 milyon TL’lik öksüz ve yetim yardımı gerçekleştirilmiştir.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarlacı, 2022 Sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” gereğince muhtaç olduğu tespit edilen yaşlılara yaşlılık aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı, silikozis hastalarına yapılan yardımlar toplamının 2012-2016 yılları arasında 10 milyar TL’ye ulaştığını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle devam eden panel, katılımcılara plaket sunulmasıyla son buldu.

     
 
 
Editör: Haber Merkezi