Sigarayı bırak, sağlığı yakala

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında sigaranın zararları konuşuldu.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhan Özcan konuk olarak katıldı. Ceyhan programda yaptığı değerlendirmede sigarayı bıraktıktan sonra ilk 20 dakikadan itibaren sağlığın düzelmeye başladığını belirtti.

“8.saatte kanda oksijen düzeyi normale döner”

“Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp basıncı ve kalp hızı normale döner” diyen Özcan, “8.saatte kanda oksijen düzeyi normale döner. 24.saatte karbondioksit vücuttan atılır. Akciğerler temizlenmeye başlar. 48.saatte kandaki nikotin düzeyi azalır. 72.saatte nefes alma kolaylaşır. 2–12 haftalarda dolaşım düzelir. 3–9 ayda nefes darlığı ve öksürük azalır. 5.yılda kalp krizi riski yarıya iner. 10.yılda ise kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir, akciğer kanseri riski ise yarıya iner” diye konuştu.

“Sigara dumanında dört binden fazla kimyasal madde vardır”

Sigara içenlerin içmeyenlere göre hayatlarını ortalama 20 yıl daha erken kaybettiklerini belirten Özcan, “Meslek gruplarına göre sigara kullanma sıklığı şoförlerde yüzde 75, polislerde yüzde 65, gazetecilerde yüzde 64, öğretmenlerde yüzde 50, sanatçılarda yüzde 46 doktorlarda ise yüzde 44’dür. Sigara dumanında dört binden fazla kimyasal madde vardır. Sigara akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90’ından, tüm kanser ölümlerinin yüzde 30’unda, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 75’inden, kalp krizi ölümlerinin ise yüzde 25’inden sorumludur” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Bırakma kararınızı ailenizle ve arkadaşlarınızla paylaşın”

“Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ve o gün sigarayı bırakın” önerisinde bulunan Özcan, “Sigara azaltılarak değil bir kere de bırakılır. Bırakma kararınızı ailenizle ve arkadaşlarınızla paylaşın. Evinizde ve işyerinizde size sigarayı anımsatan her şeyden uzak durun. Yürüyüş yapın, bol bol sıvı tüketin. El ve ağız alışkanlığı sizi zorluyorsa kalem ve stres topu ile oynayın. Şekersiz sakız çiğneyin. Sigara içme isteği 3–5 dakika arasında geçecektir. Yeter ki bu sürede sigara içmeyin ve kendinizi oyalayın” diye konuştu.

Sigarayı bırakmak isteyenleri Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde bulunan Sigara Bıraktırma Polikliğine davet eden Özcan, gerektiğinde kullanılan sigara bıraktırma ilaçlarının da Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz verildiğini kaydetti.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi