Sağlık Olsun’da menopoz konuşuldu

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında bu hafta menopoz konusu işlendi.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programına Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükrü Yıldız konuk olarak katıldı.

“Menopoz döneminde en önemli poliklinik başvuru nedeni ateş basmasıdır”

Menopozun yumurtalıkların fonksiyon kaybına bağlı olarak âdetin kalıcı olarak durması olduğunu kaydeden Op. Dr. Şükrü Yıldız, “Menopoz döneminde kadınlar polikliniğe adet düzensizliği, ateş basmaları, kuruluk, kaşıntı, idrar kaçırma ve kemik erimesi gibi şikâyetlerle başvururlar. Menopoz döneminde kadınların polikliniğe başvurması biz hekimler açısından genel sağlık önlemlerinin alınması ve koruyucu hekimlik için önemli bir fırsattır. Kadın Doğum polikliniğine başvuran hastalarımızın öncelikle ayrıntılı tıbbi hikâyesi ve şikâyetleri değerlendirildikten sonra jinekolojik muayenesi yapılır. Daha sonra polikliniğimizde mevcut olan ultrason ile jinekolojik organlar değerlendirilerek yapılması gereken tetkikler yapılır. Menopoz döneminde en önemli poliklinik başvuru nedeni ateş basmasıdır. Ateş basmasının nedeni beyindeki bir bölgede olan vücut ısı merkezinin menopozdaki östrojen yani kadınlık hormonunun eksikliği ile duyarlı hale gelmesidir” diye değerlendirmede bulundu.

“Sigara içenler mutlaka bırakmalı”

Sigara içen ve kilolu kadınlarda daha fazla ateş basması görüldüğünü belirten Yıldız, “Bu kadınların öncelikle sigarayı bırakıp kilo vermeleri gereklidir. Vücut ısısının düşürülmesi, kilo verilmesi, sigaranın bırakılması ve egzersiz menopoz döneminde karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Editör: Haber Merkezi